Dvyliktokė per egzaminą norėjo sužibėti, o pasijuto sužlugdyta

Esu abiturientė iš Kauno. Pirmadienį, kaip ir visi šalies 12-okai, laikiau valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Temą išsirinkau nesunkiai. Domiuosi istorija ir kultūra, tad inteligentų vaidmens kaita buvo tikras žinių sisteminimo iššūkis, kuris, manau, sekėsi neblogai.

Birželio 1-ąją, pirmadienį, 2015-ųjų laidos abiturientė laikė lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Birželio 1-ąją, pirmadienį, 2015-ųjų laidos abiturientė laikė lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Birželio 1-ąją, pirmadienį, 2015-ųjų laidos abiturientė laikė lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Birželio 1-ąją, pirmadienį, 2015-ųjų laidos abiturientė laikė lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Justina Laurinavičiūtė

Jun 3, 2015, 6:36 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 3:24 PM

Parašiau rašinį juodraštyje, kurio duota 6 ar 7 puslapiai, pasitikrinau ir pradėjau perrašinėti į švarraštį. Rašydama pamačiau, jog neužtenka švarraščio lapų, pakviečiau vykdytoją, kuri atsakė, jog turiu tilpti šiuose trijuose puslapiuose.

Neslėpsiu, tuo metu širdis nusirito į kulnus, nes buvo likę gana daug: antros dėstymo pastraipos pusė ir apibendrinimas. O švarraščio viso labo 4 eilutės. Tad teko išbraukti kūrinio analizę ir viską parašyti keliais sakiniais, o apibendrinimą sutrumpinti iki kelių tezių.

Mokytis teko ir paprastoje vidurinėje mokykloje, ir prestižine vadinamoje gimnazijoje. Visose mokymo įstaigose lietuvių kalba buvo disciplina, kurią mėgau labiausiai ir kuri sekėsi geriausiai. Net ir laisvalaikiu rašau straipsnius mokyklos laikraščiui ir įvairiems žurnalams bei portalams. Visi lietuvių kalbą dėstę pedagogai prognozavo aukštus įvertinimus, nes, jų nuomone, žinių ir gebėjimų turiu pakankamai. O ir minčių per egzaminą netrūko. Tačiau aš ne apie tai.

11-oje klasėje mus pradėjo mokyti pagal valstybinių egzaminų vertinimo instrukcijas, kuriose nurodyta, jog reikia parašyti ne mažiau kaip 500 žodžių ir atskleisti išskirtinius gebėjimus, jei norime išpildyti III-ojo lygmens reikalavimus ir gauti aukštus įvertinimus.

Pavyzdiniuose, aukščiausius įvertinimus gavusiuose rašiniuose žodžių kiekis svyruoja ties 750 žodžių riba. Mano rašiniai irgi panašaus ilgio. Kaip ir šis, kurį sudarė kiek mažiau nei 800 žodžių, tačiau didesnę pusę jų teko išbraukti.

Visose vertinimo ir vykdymo instrukcijose yra rašoma apie minimalų žodžių skaičių, tačiau niekur nėra užsimenama apie maksimalų. O net ir švarraščiai yra išdalijami ne iš karto, o egzamino metu. Per visus mokymosi metus niekur nėra tekę skaityti, jog egzamine duodami tik trys puslapiai ir yra būtina į juos tilpti. Mokyklose mokytojai niekuomet nevaržė mūsų puslapių ar žodžių skaičiumi.

Taip pat moksleivių rašto dydis skiriasi. Vieniems reikia daugiau vietos, kitiems jos reikia mažiau, ir tai yra natūralu.

Tik neatitikimas tame, jog plačiau rašantis moksleivis negali pilnai išsakyti savo minčių, nes jam neužtenka vietos, apie kurios ribojimą, kaip jau minėjau, niekur nėra įspėjama.

Taigi, galbūt apie tokius ribojimus reikėtų įspėti iš anksto, o ne tuomet, kai darbas jau parašytas ir dalis jo nebetelpa į švarraštį. O kas šiuo atveju atsakys už darbo įvertinimą ir jo kokybę?

***

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atsakymas:

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) gavo abiturientės Justinos Laurinavičiūtės birželio 2 dieną 21 val. 38 min. siųstą laišką dėl to, kad lietuvių kalbos ir literatūros egzamino užduoties atlikimo metu pritrūko vietos atsakymų lape.

2015 metų birželio 3 dieną 7 val. 24 min. abiturientei buvo išsiųstas atsakymas elektroniniu paštu, kuriame rašoma:

„Kaip Jums yra žinoma, NEC, skelbdamas valstybinių  brandos egzaminų rezultatus, viešina ir kandidatų darbų skenuotą versiją. Dėl to yra sumaketuotas būtent toks A3 formato atsakymo lapas. Jo pavyzdys viešinamas NEC tinklalapyje prie kiekvienos ankstesnių metų ir bandomųjų / pavyzdinių lietuvių kalbos ir literatūros VBE užduočių.

Mokiniams sudarytos sąlygos ne tik išbandyti  pačias egzaminų užduotis, bet ir išbandyti  jų atlikimo reikalavimus. Tai daryti raginame kiekvienais metais, skelbdami bandomąsias/pavyzdines/ pakartotinės sesijos užduotis, nes žinome, kad mokyklos jomis naudojasi.

Priimant sprendimą, ar tokios apimties lapo užtenka parašyti lietuvių kalbos ir literatūros rašinį, buvo vykdomas bandomasis egzaminas, kurio metu mokiniai į A3 formato lapą prirašė iki 850 žodžių. Atsižvelgiant į tai, kad egzamine reikalaujama parašyti ne mažiau kaip 500 žodžių, toks atsakymų lapo formatas buvo pripažintas tinkamu.“

Taip pat svarbu paminėti, kad kiekvienas kandidatas, kuris pasirenka laikyti brandos egzaminus, pagal „Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo“ VII skyriaus „Mokinių supažindinimas su dokumentais“ 23. punktą „Mokyklos vadovo paskirti asmenys mokinius pasirašytinai supažindina: 23.3. su dalyko, išskyrus menų ir technologijų, brandos egzamino vykdymo instrukcija – ne vėliau kaip likus trims dienoms iki brandos egzamino datos; (2013 m. gruodžio 5 d. įsakymas Nr. V-1195)“.

Vykdymo instrukcijoje yra nurodyta, kad prieš egzaminą 8.45 – 9 val. vykdytojas ant atsakymų lapų ir protokolo abiejų egzempliorių priklijuoja kodus ir išdalija užduoties sąsiuvinius ir atsakymų lapus protokole įrašytiems kandidatams. Taigi, kandidatas šio ir visų kitų egzaminų užduoties sąsiuvinį ir atsakymų lapą gauna iki egzamino pradžios, t. y. 9 valandos.

Beje, visų valstybinių brandos egzaminų atsakymų lapai yra A3 formato jau ne vienerius metus. Dalykų vykdymo instrukcijos, kurios tvirtinamos Nacionalinio egzaminų centro įsakymu, skelbiamos ir NEC tinklalapyje.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino vykdymo metu kandidatai egzamino užduoties sąsiuvinyje turėjo šešis A4 formato puslapius, skirtus juodraščiui. Juodraščio apimtis yra didesnė negu atsakymų lapo dėl to, kad kandidatas jame gali planuoti savo rašinį, pasirašyti ne tik rašinio tekstą, bet ir atlikti įvairias korekcijas, be to, juodraščio puslapiai yra nesuliniuoti.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.