Prie Lavyso ežero poilsiaujančią šeimą nugręžė godūs žemvaldžiai

Vieną liepos savaitgalį susiruošėme su šeima ir draugais prie Lavyso ežero (Varėnos rajonas). Lavyso ežeras yra be galo žavus. Jis negilus. Dugnas smėlėtas. Vėjuotą dieną ant dugno iš smėlio netgi sunešamos bangelės, panašiai kaip Baltijos jūroje.

Atvykę prie ežero pamatėme užrašą: „Poilsiautojų dėmesiui! Poilsiavimas vienam asmeniui – para 3 eurai“ ir apačioje nurodytas telefono numeris.<br>Skaitytojos nuotr.
Atvykę prie ežero pamatėme užrašą: „Poilsiautojų dėmesiui! Poilsiavimas vienam asmeniui – para 3 eurai“ ir apačioje nurodytas telefono numeris.<br>Skaitytojos nuotr.
Įvairiose Lietuvos vietose esu atostogavusi, prie įvairių vandens telkinių, bet tokių nepagrįstų mokesčių niekas niekur nereikalavo.<br>V.Balkūno nuotr.
Įvairiose Lietuvos vietose esu atostogavusi, prie įvairių vandens telkinių, bet tokių nepagrįstų mokesčių niekas niekur nereikalavo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Skaitytoja

Jul 14, 2015, 3:56 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 6:05 AM

Ežero ilgis yra 1,5 km, o plotis – 1,2 km. Didžiausias gylis siekia 10,2 m, bet pakrantė plokščia, lėtai gilėjanti, todėl tai buvo ideali vieta poilsiui su mažamečiais vaikais.

Mano draugai nuvyko prie ežero jau penktadienį ir atvykę į vietą pamatė užrašą: „Poilsiautojų dėmesiui! Poilsiavimas vienam asmeniui – para 3 eurai“ ir apačioje nurodytas telefono numeris.

Prie poilsiavietės nebuvo šiukšlių konteinerių, todėl aplinkui mėtėsi krūvos šiukšlių. Tačiau vadinamojoje poilsio zonoje buvo tvarkinga, net buvo pastatyti šiokie tokie stalai.

Vėlai vakare atėjo žmogus, paprašė susimokėti už nakvynę 20 eurų ir pridūrė, kad rytoj vakare vėl ateis pasiimti užmokesčio. Taip ir buvo...

Kitą dieną (šeštadienį) atvažiavau su vaikais, vakare vėl atėjo vyras ir paprašė sumokėti už kitą naktį po 3 eurus už kiekvieną žmogų, net ir už mažamečius vaikus. Sumokėjome dar 37 eurus, bet jam paėmus pinigus pareikalavome, kad pateiktų mums kvitą.

Žinoma, jis kvito mums nepateikė, pasakė, kad čia yra jo žemė, ir mes turime jam susimokėti. Tada jo paprašėme pateikti mums savo veiklos pažymėjimą ir paaiškinti, kodėl jis renka mokestį. Jo jis taip pat nepateikė.

Vyras aiškino, kad čia jo žemės sklypas, todėl ir turime susimokėti, nors pagal įstatymą numatoma palikti nuo 5 iki 25 metrų  pakrantės iki vandens viešam naudojimui (tai priklauso nuo telkinio dydžio, kranto statumo – nustatoma apsauginė vandens zona), o mes buvome įsitaisę prie pat vandens, tikrai nebuvo daugiau nei 5 metrai.

Po ilgos diskusijos mes iškvietėme policiją, bet pinigų reikalavęs vyriškis pabėgo iš įvykio vietos nesulaukęs policijos pareigūnų. Pareigūnams paaiškinome visą situaciją, buvo surašytas protokolas, taip pat policijai išsiuntėme pinigus rinkusio žmogaus nuotrauką.

Vėlai vakare paskambino vyras iš vietovės, kurioje lankėmės, ir pasiūlė gražiai sutvarkyti šį reikalą, kad nebūtų problemų nei mums, nei jam. Tačiau mes nesutikome ir pasakėme, kad dabar viskas policijos rankose. Bet tuo viskas nesibaigė.

Kitą dieną, sekmadienį, kai jau ruošėmės išvykti namo, atvažiavo jau kiti „sklypo savininkai“, dvi moterys ir du vyrai, ir griežtai liepė mums nešdintis iš teritorijos. Žinoma, sklypo dokumentų ar veiklos pažymėjimo tie žmonės taip pat neturėjo. Jie ilgai ginčijosi su mumis, išvadino mus įvairiais žodžiais ir grasino.

Negana to, jie pradėjo fotografuoti mus ir mūsų vaikus. Dabar jau šie žmonės iškvietė mums policiją, atvažiavęs policijos pareigūnas pasakė, kad mes jokių įstatymų nepažeidžiame ir turime visišką teisę čia poilsiauti. Antrą kartą protokolo jau neberašėme, tik paprašėme pareigūno išsiaiškinti šį reikalą ir baigti reketavimą. Žinoma, pinigų mums niekas negrąžino ir nei kvito, nei dokumentų niekas nepateikė. O galiausiai iš greta poilsiaujančių žmonių sužinojome, kad čia toks reketas vyksta jau kelerius metus, ir apie tai visi žino. Įvairiose Lietuvos vietose esu atostogavusi, prie įvairių vandens telkinių, bet tokių nepagrįstų mokesčių niekas niekur nereikalavo. Tikiuosi, šita situacija bus iki galo išsiaiškinta, o kiekvienas Lietuvos pilietis galės laisvai ir ramiai leisti savo laisvalaikį ir laisvai naudotis tuo, kas priklauso kiekvienam.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.