Vilnietį supykdė parduotuvėje įsigyta prekė

Vakar supratau, kaip jaučiasi vaikas, iš kurio atėmė saldainį. Atsisėdau žiūrėti filmo. DVD buvau nusipirkęs iš anksto ir nusiteikiau maloniai praleisti vakarą. Bet pasirodė užrašas, kad aš esą sėdžiu netinkamoje zonoje ir man filmo nerodys.

Mokėjimo kvitą buvau išsaugojęs, bet nutariau negaišti laiko DVD grąžinimui.<br>T.Bauro nuotr.
Mokėjimo kvitą buvau išsaugojęs, bet nutariau negaišti laiko DVD grąžinimui.<br>T.Bauro nuotr.
Ant abiejų viršelių parašyta, jog filmai įgarsinti ir lietuviškai. Pabandžiau pasižiūrėti draugo kompiuteryje – rezultatas toks pat.<br>T.Bauro nuotr.
Ant abiejų viršelių parašyta, jog filmai įgarsinti ir lietuviškai. Pabandžiau pasižiūrėti draugo kompiuteryje – rezultatas toks pat.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vilnietis

Jul 30, 2015, 11:48 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:25 PM

DVD pirkau ne turguje, o Vilniaus prekybos centre, todėl esu įsitikinęs, kad tai nesąžininga. Negalima atimi iš vaikų saldainių ir negalima pardavinėti neveikiančių DVD.

Liepos pradžioje prekybos centre pamačiau nupigintų DVD krepšį. Visi tik po 1,42 Euro. Pasirausęs suradau porą filmų, kuriuos seniai norėjau peržiūrėti. Filmą su Arnoldu Schwarzeneggeriu peržiūrėjau smagiai, o „Žvaigždžių kelias“ mane pasiuntė į kitą zoną. Esą, aš esu antrojoje zonoje, o filmas skirtas žiūrėti penktojoje.

Mokėjimo kvitą buvau išsaugojęs, bet nutariau negaišti laiko DVD grąžinimui. Juo labiau kad patyriau moralinę žalą, už kurią kompensacijos nebūčiau gavęs. Po savaitės kitame prekybos centre pastebėjau krepšį su pigiais DVD ir nutariau dar kartą surizikuoti.

Todėl vakar pasilikau it musę kandęs su „Nilo perlu“. Ant abiejų viršelių parašyta, jog filmai įgarsinti ir lietuviškai. Pabandžiau pasižiūrėti draugo kompiuteryje – rezultatas toks pat.

Jis man paaiškino, kad Lietuva priklauso dviem DVD zonoms iš karto – antrajai ir penktajai. Antrajai – kaip Europos Sąjungos šalis, o penktajai – kaip buvusi Sovietų Sąjungos dalis. Esą, tokių šalių visame pasaulyje tik trys – Latvija, Estija ir Lietuva.

Na ir kas? Vis vien negražu tokius DVD pardavinėti. Todėl mus ir siunčia į penktąją zoną. Antrojoje zonoje pardavėjai taip nesielgia.

***

„Topo centro“ IT grupės eksperto Mariaus Alaburdos komentaras:

„Apgailestaujame, kad kažkuris iš prekybos centrų suklaidino Jūsų skaitytoją. Kaip žinote, tiek DVD, tiek „Blu-ray“ technologijos turi įdiegtą regioninio kodavimo technologiją, kuri skirta apsaugoti autorių teises ir riboti vaizdo produkcijos judėjimą tarp skirtingų regionų. Tai numatyta kuriant šią technologiją, nes skirtinguose regionuose paprastai taikoma skirtinga kainodara.

Visuose gaminamuose DVD ir „Blu-ray“ grotuvuose turi būti įdiegtas šis ribojimas. Manau, Jūsų skaitytojas pats pasidarė išvadą, kad reikia tiksliai žinoti, kurio regiono filmams skirtas jo grotuvas ir atidžiai tikrinti, kuriam regionui skirtas perkamas filmas.

Nors oficialiai priklausome antrajai zonai, kurioje yra visa ES, tuo pat metu esame kryžkelėje tarp Rytų ir Vakarų, todėl į mūsų šalį patenka diskai su abiem regionams skirta produkcija.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.