Gandrai Kaune elgėsi keistai, bet jų gelbėtoja – dar keisčiau

Pirmadienį Kaune, Kuršių gatvėje, rasti du gandriukai – jie ramiausiai vaikštinėjo aplinkinių namų kiemuose ir vis išeidavo į Kuršių gatvę. Trečias gandriukas tupėjo ant penkiaaukščio stogo negalėdamas pakilti.

Gandras – laisvas paukštis – skrenda ten, kur nori ir kada nori.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gandras – laisvas paukštis – skrenda ten, kur nori ir kada nori.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Paaiškinus, kad sūnus laiko rankose vieną iš gandriukų ir saugo, kad jis neitų į gatvę, liepė gandriuką parsinešti namo ir laikyti dėžėje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Paaiškinus, kad sūnus laiko rankose vieną iš gandriukų ir saugo, kad jis neitų į gatvę, liepė gandriuką parsinešti namo ir laikyti dėžėje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata

Aug 10, 2015, 10:50 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:11 AM

Sunerimę dėl gandriukų saugumo kreipėmės į įvairias tarnybas, tačiau pagalbos taip ir nesulaukėme. Paskambinus Gyvūnų globėjų asociacijos nurodytu telefonu, atsiliepė savanoriu prisistatęs Saulius, išaiškino, kad laukiniai paukščiai vaikšto kur nori ir kaip nori. Paklaustas vardo ir pavardės, atrėžė, kad šiuo metu jis išvykęs į užsienį, ir numetė telefono ragelį.

Paskambinus kitu Gyvūnų globėjų asociacijos nurodytu telefonu atsiliepė darbuotoju prisistatęs asmuo, tačiau savo vardo ir pavardės nepasakė. Liepė pagauti gandriukus, tik tuomet jie atvyks jų pasiimti. Paaiškinus, kad sūnus laiko rankose vieną iš gandriukų ir saugo, kad jis neitų į gatvę, liepė gandriuką parsinešti namo ir laikyti dėžėje. Tačiau informavo, kad už jų atvykimą reikės sumokėti, ir liepė pasiieškoti informacijos internete, kad žinotume, kiek tai mums kainuos.

Auginu sūnų. Mokau mylėti gyvūnus. Visada gerbiau panašių tarnybų darbą ir maniau, kad jis prasmingas bei naudingas. Skaitant šios asociacijos tinklalapį akys užkliuvo už prašymo paremti asociacijos veiklą ir padėti gyvūnams. 

Tačiau šiuo metu kirba mintis, kad svarbiausia – paaukoti jiems 2 procentus, sumokėti, pagautus gyvūnus pasiimti atvykusiam ekipažui. O jie už tuos pinigus išvyks atostogauti, net būdami savanoriais pasiims kontaktinį telefoną, tačiau juo kalbėti negalės, nes užsienyje pokalbiai brangiai kainuoja.

***

Gyvūnų globėjų asociacijos (GGA ) savanorės, veterinarijos gydytojos Jurgitos Gustaitienės komentaras:

„Ši istorija ir moteris, parašiusi šį laišką, yra puikiai žinoma Gyvūnų globėjų asociacijos savanoriams ir gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ budėtojams. Kreipėmės į Kauno miesto vyriausiąjį policijos komisariatą ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentą su prašymu nustatyti skambintojo asmenybę ir atitinkamai įvertinti veiksmus dėl tarnybų klaidinimo, darbo trukdymo ir grasinimų.

Savanoriai geranoriškai be jokio atlygio  skiria savo laiką gelbėdami gyvūnus. Ir jie gali atostogauti ar išvykti į užsienį. Jie neturi įrodinėti, kad ne už organizacijos pinigus kažkur vyksta. Savanoriai ir savo laiką,  ir pinigus skiria gyvūnų labui ir kantriai išklauso kartais net gana keistų skambučių, o kartais net ir grasinimų. Gandrai yra mūsų asociacijos darbų objektas. Žinoma, gandras turi prigimtinę teisę būti laisvas, eiti ir skristi ten, kur nori ir kada nori, apie tai labai tiksliai moteriai papasakojo ir pakonsultavo GGA savanoris Saulius.

Klausimas, kodėl tie gandrai vaikšto jiems neįprastoje miesto aplinkoje, turbūt kils ir skaitytojams. Taip gandras gali elgtis dėl kelių priežasčių. Viena jų – fiziškai negali pakilti ir skristi, nes yra sužeistas arba yra jauniklis, nemokantis skraidyti. GGA savanoriai ir leidosi pirmiausia patikrinti būtent šią versiją – tačiau gandrai (suaugę, o ne gandriukai) puikiai pademonstravo savo gebėjimus skristi. Vėlų sekmadienio  vakarą nuskrido, tačiau šį rytą vėl vaikštinėjo Šilainiuose, kaip mus informavo gyventojai.

Tuo pačiu patikrinome ir minėtos pilietės versiją, kad „gandrai laukia savo draugo, kuris įklimpęs smaloje ant penkiaaukščio stogo negali pakilti“. Su gretimų namų gyventojais, kurie mielai talkino, žvalgėme nurodytą stogą, ant kurio, jos įsitikinimu, yra įklimpęs gandriukas.

Nei suaugusio gandro, nei gandriuko, nei kokio kito „baltuojančio“ paukščio mes neradome. Gal ir tiesa, kad gandras ant stogo buvo, tikime, kad nepasivaideno. Pasikartosime: gandras – laisvas paukštis – skrenda ten, kur nori ir kada nori.

Kodėl Šilainius aplankė tokie keistai besielgiantys gandrai, galima tik spėlioti, tačiau labiausiai tikėtina, kad toks laukinio paukščio elgesys – netinkama žmogaus „gelbėtojo“ intervencija į mus supančią gamtą. Tikėtina, kad gandrai galėjo būti jaukinami juos lesinant, o gal užauginti nuo mažens.

Žinoma, nelabai tikime minėtos pilietės versija, kad ji turi gandrų veisyklą, tačiau šį faktą patikrinti paprašėme Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento. 

Gyvūnų globėjų asociacija labai džiaugiasi, kad Lietuvoje žmonės myli gamtą ir yra rūpestingi, tačiau primename, kad rūpintis reikia atsakingai ir įsitikinus, kokios tinkamos, nedarančios žalos gamtai pagalbos reikia.

P.S. Šiuo metu Vakarų Lietuvos gyvūnų globos namuose globojami 12 gandrų, nukentėjusių nuo žmonių veiklos. Jie į laisvę grįžti niekada nebegalės. Šiems 12 gandrų palesinti kasdien reikia beveik 6 kilogramų šviežios mėsos, todėl suprantama, kad bet kokia,  net ir mažiausia, parama Gyvūnų globėjų asociacijai yra reikalinga nuolat. Dėkojame visiems, kurie padeda ir remia mūsų globojamus gyvūnus.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.