Pirmokus sutikusi mokytoja pravirko: „Iš tėvų to nesitikėjau“

Esu pradinių klasių mokytoja. Stengiuosi vaikams ugdyti tokias vertybes kaip draugiškumas, žingeidumas, atjauta. Tačiau dabar suabejojau, ar tik neatsilieku nuo gyvenimo?

 Visa pirmoji pamoka nuėjo šuniui ant uodegos. Šventinė nuotaika išsisklaidė lyg nebuvusi.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
 Visa pirmoji pamoka nuėjo šuniui ant uodegos. Šventinė nuotaika išsisklaidė lyg nebuvusi.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valentina

Sep 3, 2019, 11:59 AM, atnaujinta Sep 3, 2019, 12:10 PM

Rugsėjo 1-osios šventė ir pirmoji pamoka sugadino nuotaiką. Prisipažįstu – tai buvo pirmieji metai, kai užvėrusi klasės duris apsiverkiau. Tai, ką papasakosiu, nė vienam provincijos miestelio mokytojui ne naujiena, bet ribos šįkart buvo peržengtos.

Pasitikau būsimuosius pirmokus ir jų tėvelius su plačia šypsena. Mamos prašlamėjo pro mane, vilkėdamos sukneles, vos dengiančias sėdmenis, svirduliuodamos ant aukščiausių kulnų. Bet juk tai klasės tėvų susitikimas, žinių šventė, ne išvyka į klubą!

Bandau pradėti kalbą – mamytės gagena lyg žąsys, kikena viena per kitą. Galų gale nurimo, sustojo pasieniais. Ir tuoj pat išsitraukė iš blizgančių rankinių telefonus. Sulindo ir net nesiteikė pakelti akių nei į mane, nei į savo vaikus.

Prisipažįstu – šitokio abejingumo nesu regėjusi.

Tėvelių nedaug – vos trejetas. Tylūs, ramūs. Visi kaip vienas apsirėdę treningais. Iš jų kampo trenkia alkoholiu. Suprantu, kad ir čia pritarimo nesulauksiu.

Kreipiuosi į vaikus, tikiuosi pamatyti jų akutėse nuoširdaus susidomėjimo kibirkštėles ir pasijuntu kalbanti sienoms. Du patys aršiausi berniukai tuoj pat susistumdo.

„Eik n...“, – atsklinda riebus keiksmas. Net ausys nukaito.

Nusikeikusio berniuko mama kukliai sukikena, prisidengusi rausvai dažytą burnelę ilgais nagais. O po to klasėje staiga kyla juoko banga. Rodos, nieko juokingesnio šie žmonės nėra girdėję, o riebus žodelytis, išsprūdęs tokiam pypliukui, nieko tokio. Nei pastabos, nei bandymo sudrausminti keikūną.

„Nu, pavarė“, – tapšnoja per petį vienas svyrinėjantis tėvelis kitam. O anas išpučia krūtinę lyg medalį gavęs! Šit kaip jo atžala pasižymėjo!

Visa pirmoji pamoka nuėjo šuniui ant uodegos. Šventinė nuotaika išsisklaidė lyg nebuvusi. Į kiekvieną mano bandymą rasti kontaktą, iš klasės replikuodavo čia vienas, čia kitas „šmaikštuolis“. Ir kiekvieną tokią repliką palydėdavo tėvelių juokas...

O kai mane, išlydinčią iš klasės tėvelius, lyg niekur nieko pastūmė labai skubantis pirmokas ir nudundėjo net neatsiprašęs, neištvėriau: išbėgau iš klasės ir apsiverkiau. Neturiu žalio supratimo, kaip man su jais reikės dirbti – jeigu nebus jokio tėvų palaikymo, jie mane gyvą suvalgys.

Perspėju ir visus mielus, švelnius bei mandagius vaikus auginančius tėvelius – mokykite savo vaikus stiprių žodelyčių. Mokykite juos apsiginti ir atsikirsti. Kitaip ir jiems klasėje bus ne pyragai... Bijau, nesugebėsime atlaikyti fronto net bendromis jėgomis. Jei tokios vertybės puoselėjamos šiuolaikinėse šeimose.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų rugsėjo 01 dieną.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.