Motina rėžė: direktorė vaikų darželį pavertė teroro įstaiga

Sostinėje yra toks lopšelis-darželis, įsikūręs miegamajame rajone ir apsuptas žalumos (redakcijai darželio vieta ir pavadinimas žinomi). Mūsų atmintyje jis išliks kaip nuostabus darželis.

Deja, šią idilę apkartino į darželį atėjusi nauja direktorė. Su jos atėjimu pasikeitė darželio psichologinė atmosfera, atsirado įtampa.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Deja, šią idilę apkartino į darželį atėjusi nauja direktorė. Su jos atėjimu pasikeitė darželio psichologinė atmosfera, atsirado įtampa.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Darželio darbuotojai gyvena baimėje, dėl savo vaikų nerimauja tėvai. Visą šią įtampą ypatingai jaučia mažieji.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Darželio darbuotojai gyvena baimėje, dėl savo vaikų nerimauja tėvai. Visą šią įtampą ypatingai jaučia mažieji.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Onutė

Sep 27, 2015, 10:02 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 4:42 AM

Kodėl nuostabus? Todėl, kad jame dirba nepaprastos auklėtojos, puikūs pedagogai ir kiti specialistai, kurie atidavė visą savo meilę mūsų vaikams. Jų dėka mūsų vaikučiai visada jautėsi kaip namie. Apsupti meilės, rūpesčio ir šilumos. Ir už tai mes labai dėkingi.

Deja, šią idilę apkartino į darželį atėjusi nauja direktorė. Su jos atėjimu pasikeitė darželio psichologinė atmosfera, atsirado įtampa. Visa tai pajuto ne tik darbuotojai, bet ir vaikai bei jų tėveliai. Net keista, kaip vienas žmogus, atėjęs į tokią įstaigą, kurioje turi puoselėti meilę ir šilumą, sugebėjo viską sugriauti. O atmosferą sukurti tik pagal savo norus – pamirštant vaikus ir darbuotojus.

Dideliam vaikučių ir tėvelių nusivylimui, ji savo direktorės darbą pradėjo jaunų auklėtojų, kurias labai mylėjo vaikai, atleidimu. Belieka tik spėlioti, kuo jai neįtiko tokios nuostabios auklėtojos. Nors direktorė visuomet pabrėžia, kad laikosi įstatymų, tačiau iš tiesų paisoma tik asmeninių interesų.

Kolektyve sėjama baimė, intrigos, įtampa. Susidaro įspūdis, kad taikomas metodas „skaldyk ir valdyk“. Kyla natūralus klausimas: kaip vaikų darželiui gali vadovauti žmogus, kuris neburia darželio kolektyvo komandiniam darbui, o terorizuoja ir gąsdina darbuotojus? Darbuotojai rašo skundus į Vilniaus miesto savivaldybę. Teigia, jog direktorė kenkia jiems, atliekant tiesioginį darbą. Kodėl savivaldybė ignoruoja tokius skundus? Juk nuo to priklauso mūsų vaikų gerovė.

Gal todėl, kad pasak pačios direktorės, savivaldybėje ji turi labai gerą užnugarį? Gal kuri savivaldybės darbuotoja yra jos draugė? Tai duotų peno apmąstymams. Pavyzdžiui, ar ponia direktorė tikrai turi atestaciją ir išsilavinimą, reikalingus šiam darbui.

Kai darželis šventė savo keturiasdešimtmetį, šventėje dalyvavo ir savivaldybės atstovai. Jie sveikino tuometinės direktorės pavaduotoją su būsimu direktorės darbu. Visi labai džiaugėsi, kad darželis turės tokią kompetentingą vadovę. Tačiau, visų nuostabai, direktorės vietą užėmė kita moteris. Neaišku, kaip. Kas jai padėjo laimėti konkursą?

Bet direktorės psichologinis teroras neapsiriboja darbuotojais. Ji drąsiai taip pat elgiasi ir su tėveliais. Už nugaros keikia, o į akis šypsosi. Po vieną eiti pas direktorę kalbėtis, tartis yra nesaugu, kadangi vėliau ji tų susitarimų nesilaiko.

Pateiksiu pavyzdį. 2013 m. gruodį darželyje vyko Kalėdų šventė. Kaip visada, darželis užsakė Kalėdų Senelio pasirodymą. Visi tikėjosi, kad šventė bus tokia pat puiki, kaip ankstesniais metais. Deja. Kalėdų senis ir Snieguolė tik išdalino vaikučiams dovanas ir viskas. Šventė, galima sakyti, neįvyko, nes vedėjai jai nebuvo pasiruošę.

Tėveliams pradėjus reikšti pretenzijas dėl didelio mokesčio už šventės organizavimą, direktorė labai dėl to pasipiktino ir tuoj pat pasiūlė gražiuoju susitarti su moterimi, organizavusia šventės vedėjus. Pokalbis vyko direktorės kabinete, jai pačiai dalyvaujant. Oficialiai visi turėjo sumokėti po 10 Lt už vaiką. Tačiau po susitarimo, grupė „A“sumokėjo po 4 Lt už vaiką, o kitos penkios grupės – po 10 Lt už vaiką.

Tačiau kitą dieną direktorė pareiškė, kad grupė „A“ sumokėjo per mažai ir jie turi pridėti po 6 Lt. Nors tas mokestis buvo suderintas su pačia šventės organizatore. Direktorei tėveliai atsakė, kad niekas papildomai nemokės. Taip pat paprašė duoti minėtos organizatorės telefono numerį. Šio ji nedavė ir teigė nežinanti, kokia įmonė suteikė kalėdinės šventės paslaugą. 

Vėliau tėveliams pavyko išsiaiškinti, kad organizavusi šventę moteris yra direktorės pažįstama dėstytoja. Šventės metu tiesiog buvo atliekama studentų praktika, už kurią patys studentai (Kalėdų senis ir Snieguolė) pinigų negavo. Nors iš tėvelių pinigų buvo surinkta tiek, kiek reikėdavo „tikram“ Seneliui nusamdyti. Kuris, beje, atvykdavo su šventės programa, o ne tik dovanas dalindavo.

Tėveliai visada gausiai dalyvaudavo visose darželio organizuojamose talkose, paremdavo pervesdami 2 proc. atlyginimo, nupirkdavo reikalingų priemonių darželiui. Bet po tos šventės ir jie, ir jų vaikučiai užsitraukė direktorės nemalonę.  Į akis  šypsojosi, o auklėtojoms visada prikišdavo  „tuos bjaurius vaikus ir jų tėvus“.

Paskutinis direktorės akibrokštas buvo per išleistuves. Vaikučiai ir tėveliai nuoširdžiai dėkojo darželiui, jo administracijai ir darbuotojams už tuos ilgus metus, kuriuos visi praleido kartu, kaip šeima. Teikė gėles. Gėlės buvo įteiktos ir direktorei. Deja, po šventės tos gėlės buvo rastos numestos ant suolo.

Direktorė ne vieną senelį ir tėvelį yra išvijusi iš aktų salės. Taip pat galėdavai išgirsti tokius jos komentarus: „Su manim tėvai nesisveikina“, „To invalido mama niekada su manim nesisveikina“ ir t.t.

Kyla klausimas – ar taip išreiškiama pagarba ir padėka tėveliams ir vaikučiams? O gal tai neapykantos demonstravimas? Darželio darbuotojai gyvena baimėje, dėl savo vaikų nerimauja tėvai. Visą šią įtampą ypatingai jaučia mažieji.

Turint tokią vadovę, belieka kolektyvui palinkėti stiprybės. Stiprybės ir kitiems tėveliams bei vaikučiams, kuriems dar teks susidurti su „malonia“ direktore. Labai norisi tikėti, kad ateis ta diena, kai šiai nuostabiai įstaigai ir dar puikesniam kolektyvui nebevadovaus toks nekompetentingas žmogus. Sėkmės visiems ir dar kartą ačiū už meilę ir šilumą.

* * *

„Bendraukime“ susisiekė su laiške minėto lopšelio-darželio direktore ir dėstytoja, kuri, kaip teigė laiško autorė, organizavo Kalėdų šventę. Tiek direktorė, tiek dėstytoja viską vadino šmeižtu, grasino ir žadėjo reikalui esant kreiptis į advokatus.

Taip pat redakcija kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę.  Vilniaus miesto savivaldybės  Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorės pareigas laikinai einanti Kristina Cibulskytė pabrėžė, kad  savivaldybė netoleruoja tokių piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atvejų ir pinigų rinkimo iš tėvų.

„Artimiausiu metu bus pradėtas tarnybinis patikrinimas“, – patikino K.Cibulskytė

Redakcija turi kelių liudininkų kontaktus ir yra pasiruošusi suteikti juos atsakingoms institucijoms.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.