Prestižinės gimnazijos dvyliktokė sukėlė skandalą dėl uniformos

Esu abiturientė vienoje geriausiai reitingais įvertintų Lietuvos gimnazijų. Nors teoriškai tai man turėtų užtikrinti šviesią ateitį, tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, jog iki jos grįstas nors ir neilgas, bet labai duobėtas kelias. Pati susidūriau su įdomiu kuriozu.

Uniformą nešioti būtina. Pasigedau tik uniformos sąvokos paaiškinimo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Uniformą nešioti būtina. Pasigedau tik uniformos sąvokos paaiškinimo.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Pabaigti savo pranešimą norėčiau patarimu Vilniaus Žirmūnų gimnazijai: nustokit gadinti savo reputaciją.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Pabaigti savo pranešimą norėčiau patarimu Vilniaus Žirmūnų gimnazijai: nustokit gadinti savo reputaciją.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ieva

2015-10-23 09:38, atnaujinta 2017-10-08 09:13

Gimnazijoje buvau palikusi savo švarką (taip, mano švietimo įstaiga reikalauja dėvėti uniformas), tačiau sugrįžusi  savo rūbo neberadau. Neplanavau kelti dramos ir vagyste nieko nekaltinau, nusprendžiau eiti paprastesniu keliu – tiesiog įsigijau naują švarką kaip alternatyvą buvusiajam. Niekam jis neužkliuvo, kol mokykla nepaskelbė nuotaikingos akcijos – uniformos nešiojimo tikrinimo savaitės. Čia ir prasidėjo mano nuotykiai.

Per pamoką į klasę savo misijos vykdyti užėję pedagogai įvertino mano švarką kaip netinkamą ir įrašė papeikimą. Aš buvau šokiruota, tad nusprendžiau išsiaiškinti, kaip čia taip nutiko.

Pirmiausia perskaičiau mokyklos taisykles, kuriose teigiama, jog uniformą nešioti būtina. Tas pats parašyta ir prie mano sutarties su gimnazija. Pasigedau tik uniformos sąvokos paaiškinimo. Nuėjau pas mokyklos vadovą ir paklausiau šio klausimo.

Jis bandė išaiškinti, jog uniforma buvo įvesta prieš 15 metų. Kadangi tai nebuvo mano atsakymas į mano klausimą, jį pakartojau. Atsakymo vėl nesulaukiau, sutrikau. Paklaususi, kur galiu rasti norimą informaciją pateiktą raštu. Pasirodo, tokios nėra. Čia ir sustosiu.

Kasdien į mokymo įstaigą atkeliauja aštuoni šimtai gimnazistų, trokštančių mokytis. Visi jie pasirašė sutartis su mokykla ir privalo dėvėti uniformas. 

Viskas būtų suprantama ir aišku, jei pati mokykla būtų savo taisykles įvardinusi nepriekaištingai. Pabaigti savo pranešimą norėčiau patarimu Vilniaus Žirmūnų gimnazijai: nustokit gadinti savo reputaciją ir prieš nepagrįstu priekabiavimu trukdydami gimnazistams ramiai siekti mokslo aukštumų, bent susitvarkykite su spragomis vidaus veiklos varikliuke. Kitaip sakant – juokiasi puodas, kad katilas juodas.

* * *

Moksleivės laišką komentavo Vilniaus Žirmūnų gimnazijos (VŽG) Humanitarinių mokslų ir menų ugdymo skyriaus vedėja Virginija Jasienė.

„Pagal VŽG nuostatų (patvirtinta Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2010 m. balandžio 14 d. sprendimu Nr.1 – 1492) IV skyriaus 25 punkto 4, 5, 6 skirsnius, direktorius sudaro mokymo sutartis teisės aktų nustatyta tvarka. Vadovaudamasis įstatymais ir kitais teisės aktais, gimnazijos darbo tvarkos taisyklėse nustato mokinių teises, pareigas ir atsakomybes. Suderinęs su gimnazijos taryba tvirtina gimnazijos darbo tvarkos taisykles.

14 metų ir vyresnių vaikų priėmimo į gimnaziją sutarties II skyriaus 1 punktu moksleivis įsipareigoja „būti punktualus ir lankyti mokyklą, kasdien vilkėti uniformą“. Gimnazijos klasėje sutartį pasirašo tėvai, o pereinant į Vidurinio ugdymo pakopą pasirašo pats gimnazistas.

Priėmimo į gimnazijos I klasę metu mokinys ir jo tėvai (globėjai) informuojami, kuri Vilniaus siuvykla („Lidata“) siuva ar kuri mezgykla („Savitas stilius“, Šiauliai) mezga tamsiai mėlynos spalvos švarkus ar megztinius. Ir švarkus, ir megztinius galima įsigyti ir kitur, svarbu išlaikyti spalvą ir panašią audinio/siūlo tekstūrą.

Klasikinio švarko modelis nesikeičia nuo uniformos atsiradimo dar tuometinėje Žirmūnų vidurinėje mokykloje, kuriai buvo leista steigti I – IV gimnazijos klases ( VŽG mokyklos gimnazijos tarybos susirinkimo, vykusio 1997 m. balandžio 28 d. ir spalio 13 d. protokolai Nr.1 ir Nr.2). O prieš trejus metus gimnazistų inicijuoto verslumo projekto rezultatas, apklausus gimnazistus, yra tamsiai mėlyni trikotažiniai megztiniai, žymimi nauju gimnazijos logotipu, sukurtu tuometinio mūsų moksleivio Luko Visocko.

Gimnazijos vidaus darbo taisyklėse VII skyrius nusako mokinių elgesio taisykles: teises, pareigas, įvardija, kas mokiniams draudžiama, kaip jie skatinami ir už ką taikomos nuobaudos. Mokinių pareiga (46.13.) „kiekvieną dieną dėvėti uniformą“. Šios savaitės pradžioje Vaiko gerovės komisija stebėjo, kaip mokiniai vilki uniformą. Apie būsimą stebėjimą TAMO dienynu 2015 m. spalio 16 d. buvo informuoti mokiniai ir tėvai.

Informaciją perskaitė 605 mokiniai iš 761 gimnazisto ir 400 tėvų iš 737 prisijungusių. Apie tai su mokiniais kalbėjosi ir klasės auklėtojai. Apie uniformos vilkėjimo tradiciją, pagarbą gimnazijos simboliams, asmenybės brandumą ir pilietiškumą, susitarimų laikymąsi rašoma ir VŽG tinklalapio pranešime.

Taigi, ir mokiniai, ir tėvai jau prieš savaitę žinojo apie būsimą stebėjimą. Paskutinę stebėjimo dieną be uniformos ar su netinkama uniforma buvo 15 mokinių. Per visą uniformos gyvavimo gimnazijoje laiką nė vienam mokiniui nebuvo taikyta jokia nuobauda ir nė vienas mokinys nebuvo svarstytas gimnazijos taryboje dėl to, kad jis nevilki uniformos. Apeliuojama į mokinio sąmoningumą ir bendruomeniškumą“, – teigė V.Jasienė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.