Jei dabar paaiškės, kad mirštu nuo vėžio, žinosiu, ką kaltinti

Neseniai portale perskaičiau straipsnį, kaip jaunai moteriai pražiūrėjo gimdos kaklelio vėžį. Perskaičiau ir susijaudinau. Susijaudinau ir dėl moters likimo, ir dėl savęs, nes baiminuosi, jog pačiai gresia panaši ateitis.

Ramiai gyventi nepavyko, nes kankino nuolatiniai uždegimai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Ramiai gyventi nepavyko, nes kankino nuolatiniai uždegimai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Jeigu pralaimėsiu, ką gi, matyt, toks likimas, pati kalta – nesutaupiau privačiam gydymui ir esu verta mirti, kaip ir kitos milijonų neuždirbančios Lietuvos moterys.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Jeigu pralaimėsiu, ką gi, matyt, toks likimas, pati kalta – nesutaupiau privačiam gydymui ir esu verta mirti, kaip ir kitos milijonų neuždirbančios Lietuvos moterys.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ema

2015-10-24 22:22, atnaujinta 2018-12-04 12:33

Aš savo sveikata visada rūpinuosi. Taip pat ir moteriška sveikata. Pas ginekologę lankausi reguliariai. Kiekvienais metais.

Kartą man pasakė, kad mano gimdos kaklelio tepinėlis rodo pakitimus. Naujiena ne juokais išgąsdino. Tuo metu nesupratau, kaip gali būti blogas tepinėlis, jeigu gimdos kaklelio jau kaip ir neturiu. Jį amputavo prieš keletą metų, kai nepavyko kitais būdais išgydyti gimdos kaklelio žaizdelių.

Beje, tada operacija buvo nesėkminga. Po savaites plyšo kažkokia kraujagyslė ir netekau daug kraujo. Operavo iš naujo. Paaiškino, kad taip atsitiko, nes per anksti ištirpo siūlai. Susiuvo netirpstančiais siūlais. Po mėnesio ir vėl nukraujavau, ir vėl operacija.

Po šių nesėkmingų manipuliacijų ginekologai, pas kuriuos lankiausi, man sakydavo: „Viduje vaizdas nekoks.“ Ir iš karto ramino: „Nenusiminkite. Vis tiek ten niekas nemato.“

„Koks skirtumas, kaip ten atrodo, – pritardavau mintyse. – Svarbiausia, kad dabar esu sveika.“

Pasirodo, be reikalo džiaugiausi. Operacija sveikatos neatnešė. Taigi nulėkiau su siuntimu į Kauno klinikų moterų konsultaciją. Ten apsilankyti parekomendavo mano šeimos gydytoja. Kadangi žmogaus papilomos viruso (ŽPV) nerado (padare specialius tyrimus), jokio gydymo nepaskyrė ir liepė nesijaudinti, nekreipti į diagnozę jokio dėmesio ir ramiai gyventi kaip gyvenus.

Ramiai gyventi nepavyko, nes kankino nuolatiniai uždegimai. Gydžiausi liaudiškomis priemonėmis. Neišsigydžiau. Po metų tepinėlis ir vėl blogas. Šį kartą susijaudinau labiau. Kreipiausi jau ne į moterų konsultaciją, o į  onkologus.

Patekau pas gana keistą pagyvenusį onkologą. Tik pas jį buvo galima greitai gauti laisvą talonėlį. Kodėl „keistas“?

Pirma, jis, padaręs biopsiją, mano makštyje pamiršo servetėlę. Gerai, kad kitą dieną po procedūros „susirgau“ ir kraujas išplovė tą medžiagos gabalą į paviršių. Kitaip nežinau, ko būčiau sulaukusi. Gal kokio užkrėtimo?

Antra, neradęs vėžio, tik chronišką gimdos kaklelio uždegimą, nusprendė jį gydyti rusiškomis žvakutėmis. Net nurodė vietą, kurioje galėčiau įsigyti tuos vaistus. Prie Kauno autobusų stoties yra toks nedidelis turgelis, kuriame yra parduotuvė, prekiaujanti rusiškais papildais.

Ten nuvykusi parodžiau išrašytą receptą ir nustebau, perskaičiusi vaistų aprašymą. Pasirodo, žvakutės skirtos gydyti ne gimdos kaklelio uždegimą, o hemorojų... Vienu žodžiu, likau be gydymo. Nes tų žvakučių nepirkau.

Nenuleidusi rankų puoliau toliau ieškotis pagalbos. Užsiregistravau į Kauno klinikų moterų konsultaciją pas pirmą pasitaikusią gydytoją. Nepasisekė. Ta gydytoja sakė, kad tyrimų nekartos, nes aš jau esu patikrinta. Be to, negražu lakstyti nuo vieno gydytojo prie kito. Atseit ginekologas, kaip ir kirpėjas, privalo būti vienas, ir liepė registruotis pas „savo“ ginekologę.

Aš su džiaugsmu pritarčiau jos nuomonei, bet kaip tai padaryti? Jeigu pas tą pirmą, man biopsiją atlikusią  ginekologę neįmanoma gauti talonėlių?

„Jūs ką, nežinote? – nustėro mane konsultavusi gydytoja. – Reikia paskutinio mėnesio pirmadienį apie septintą valandą ryto prisijungti prie išankstinės pacientų registracijos puslapio ir užsiregistruoti. Tuo metu galima gauti talonėlį pas bet kokią Kauno klinikų moterų konsultacijos ginekologę.“

Nieko sau! Tik kartą per mėnesį ir tik internetu! Tikrai to nežinojau! Kažin kodėl jie to oficialiai nepraneša? Kad ir kitos moterys žinotų, kaip registruotis?

Pabandžiau pasinaudoti patarimu ir prisijungiau prie tos išankstinės registracijos sistemos. Laisvų talonėlių pas „mano“ ginekologę nebuvo. Tačiau kitur iš tiesų buvo. Bet pas jas neužsiregistravau. Bijau, kad ir vėl gydys arba rusiškomis žvakutėmis nuo hemorojaus, arba nusiųs atgal pas „savo“ gydytoją.

Dabar laukiu kito paskutinio mėnesio pirmadienio ir vėl žaisiu loteriją. Gausiu-negausiu talonėlį. Spėsiu-nespėsiu užsiregistruoti pas „savo“ ginekologę.

Ir labai tikiuosi, kad nepavėluosiu. Kad šį žaidimą su Lietuvos sveikatos apsaugos sistema laimėsiu aš, o ne vėžys. O jeigu pralaimėsiu kaip ta moteris, kurią aplaidžiai tyrė, ką gi, matyt, toks likimas, pati kalta – nesutaupiau privačiam gydymui ir esu verta mirti, kaip ir kitos milijonų neuždirbančios Lietuvos moterys...

* * * 

Ar tiesa, kad laisvų vietų atsiranda tik paskutinį mėnesio pirmadienį apie 7 val. ryto? Ar tokia informacija yra skelbiama viešai? Kokie dar būdai užsiregistruoti moterų konsultacijoje?

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė teigė, jog LSMU ligoninėje registracija pas gydytojus vyksta Kauno klinikų generalinio direktoriaus įsakymuose nurodyta tvarka.

„Pacientai registruojami atvykus, telefonu arba elektroninėje išankstinės pacientų registracijos sistemoje pas nurodytos specialybės gydytoją nuolat, neribojant registravimosi terminų jų kreipimosi į Kauno klinikas metu. Registracijos metu pasiūloma anksčiausiai galima patekimo pas gydytoją data“, – atsakė A.Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

 Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.