Po LMTA skandalo pratrūko G. Varno studentai: „Jis turi likti“

Į viešumą iškilę atsiliepimai apie Lietuvos muzikos ir teatro akademiją paskatino mus, trečius metus vaidybos specialybę studijuojančius bei režisūros bakalaurą baigiančius Gintaro Varno studentus, išsakyti savo poziciją.

Katedros vedėjas ir dar keli dėstytojai, tarp jų – mūsų kurso vadovas G.Varnas, pareiškė norą atsistatydinti.<br>V.Balkūno nuotr.
Katedros vedėjas ir dar keli dėstytojai, tarp jų – mūsų kurso vadovas G.Varnas, pareiškė norą atsistatydinti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LMTA studentai

2015-12-15 15:01, atnaujinta 2017-09-29 06:14

Katedros vedėjas ir dar keli dėstytojai, tarp jų – mūsų kurso vadovas, pareiškė norą atsistatydinti. Mes nerimaujame, nes šių dėstytojų dėka galime įgyti aukščiausio lygio kvalifikaciją. Išsakytos nuomonės apie kai kuriuos dėstytojus – kurių pavardės, deja, nebuvo įvardintos – aprėpė visą mokymosi įstaigą ir suvertė kaltę visiems pedagogams.

Norime paneigti šią susidariusią nuomonę. Mūsų kurso vadovas G.Varnas – vienas labiausiai gerbiamų dėstytojų akademijoje. Režisierius Varnas yra labai reiklus ir griežtas pedagogas, tačiau per visus mokslo metus nesame patyrę jokių patyčių, žeminimo, konkurencijos skatinimo ar kitokio pobūdžio nepedagogiškų veiksmų. Priešingai, dėstytojas ypač pabrėžia, kad tik bendradarbiaudami ir gerbdami vieni kitus galime ką nors sukurti.

Akademijoje yra puikių dėstytojų, kuriais mes visiškai pasitikime, su kuriais gerai jaučiamės. Todėl manome, kad neteisinga visai institucijai ir joje dirbantiems žmonėms uždėti etiketę „nepedagogiški“. Tai – atskirų atvejų ir dėstytojų tema, neteisingai parodžiusi bendrą akademijos įvaizdį.

Dėstytojai mus įkvepia

Mūsų kursas tikrai džiaugiasi profesionaliais dėstytojais, išrinktais kurso vadovo. Tai specialybės dėstytojai A. Storpirštis, E. Gudavičiūtė, V. Kuodytė, J. Javaitis, scenos kalbos dėstytojos Nelė Savičenko, A. Vilutytė, A. Čepaitė, scenos judesio dėstytoja J. Urnikytė.

Kitų kursų studentai, manome, lengvai papildytų pedagogų sąrašą. Tai dėstytojai, kurių paskaitose jaučiamės saugūs ir kūrybiškai įkvėpti.

Taip pat esame nustebę dėl katedros vedėjo prof. Aido Giniočio išreikšto noro palikti akademiją. Per visus studijų metus katedros vedėją nuolat matydavome savo egzaminuose, sulaukdavome iš jo taiklių pastabų, patarimų, palaikymo.

Š.m. gruodžio 8 d. akademijoje įvyko diskusija „Meno (teatro) studijos: realybė ir fikcijos“, kurios metu dviprasmiškai buvo suprasta mūsų kurso draugė Dovilė Kundrotaitė. Ji norėjo papasakoti daugumos studentų savijautą, tik įstojus į akademiją ir susidūrus su kitokiu mokymosi būdu nei mokyklose.

„Mes neturime valgyklos, nepavalgome, dirbame šaltose, pelėsiu apaugusiose patalpose juodomis sienomis. Tai nepadeda kovoti su studijų stresu, kurį patiria kiekvienas Lietuvos studentas, ne tik menininkai. Mūsų kurso santykiai su G.Varnu yra labai atviri, humaniški ir nuoširdūs, aš jį kaip tik norėčiau išskirti kaip vieną profesionaliausių dėstytojų mūsų įstaigoje“, – sakė D.Kundrotaitė.

Studijos akademijoje yra specifinės, mokydamasis vaidybos visada susiduri su emocijomis, kurias reikia mokytis iššaukti ir valdyti. Disciplina čia yra griežta, bet iš patirties galime pasakyti, kad nesame žeminami. O kai tokių situacijų pasitaiko, reikia netylėti, šnekėtis su įstaigos aukštesniaisiais asmenimis ir konkrečiai įvardinti asmenis.

Problema – ne kursų vadovai

Apie mūsų kurso vadovą ir susiklosčiusią akademijos situaciją mūsų kurso draugė, režisierė Kamilė Gudmonaitė sakė: „Aš nemanau, jog pastaruoju metu iškeltos akademijos problemos apskritai yra susijusios su kursų vadovais. Kursų vadovai yra tik ledkalnio paviršius, o problemos esmė slypi kur kas giliau. Man nesuprantama, kodėl buvę studentai konkrečiai neįvardija asmenų, apie kuriuos kalba.

Nes šiandien iš LMTA atsistatydina svarbiausi ir stipriausi dėstytojai, kurie jaučiasi įžeisti ir pažeminti, o tie, apie kuriuos iš tikrųjų reikia kalbėti, tyli ir lieka savo vietose. Visų pirma, aš nesutinku, jog akademijoje visi pedagogai yra griaunantys jaunas asmenybes. Mūsų kurso vadovas G.Varnas, ko gero, yra vienas stipriausių pedagogų, kuris skiria didelį dėmesį mūsų programoms, atsižvelgia į studentų norus, yra labai reiklus ne tik mums, bet ir sau.

Niekada neapleidžia mūsų net kai repetuoja spektaklius, nevėluoja į paskaitas ir kreipia dėmesį į lankomumą, visapusišką erudiciją. Jo paskaitose mes mokomi ne tik specialybės dalykų, bet meno suvokimo, skonio, etikos, estetikos.

Esame išklausomi ir visada turime teisę iškelti bet kokį mus dominantį klausimą, nesvarbu, ar tai būtų su profesija susiję dalykai, ar ne. Svarbiausia – net ir studento ir dėstytojo nuomonių išsiskyrimas ir konfliktas yra priimtinas ir laukiamas.

Kita tema yra akademijos sąlygos. Antisanitarinės, „meniškos“ buvusio kalėjimo sienos, pastatas be valgyklos ir normalaus šildymo „įkvepia“ daugelį mūsų spektaklių. Bet kursų vadovų ši problema apskritai neliečia. Reikia žiūrėti giliau – kiek ir kokių projektų į struktūrinius fondus pateikta, kodėl tvarkymui neužtenka tiek daug studentų krepšelių ir kodėl taip lėtai vyksta akademijos tvarkymo darbai.“

Pasirašo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos G.Varno vaidybos III kurso bei režisūros IV kurso studentai:

Dovilė Kundrotaitė, Kamilė Gudmonaitė, Jovita Jankelaitytė, Adelė Šuminskaitė, Aurimas Bačinskas, Adomas Jasiukėnas, Arnas Ašmonas, Balys Ivanauskas, Gytis Laskovas, Mantas Jančiauskas, Žilvinas Vingelis, Povilas Makauskas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.