Nuomonė: „Žmonės nesupranta, kad Kalėdų šventimas yra absurdas“

Kodėl mes švenčiame Kalėdas? Labai geras, tačiau šiek tiek pavojingas klausimas. Jį uždavusiam asmeniui gali sukelti neigiamų pasekmių.  Nieko nuostabaus, kad šimtai milijonų švenčia Kalėdas net nesuprasdami ar nenorėdami suprasti, kodėl tai daro.

Šimtai milijonų švenčia Kalėdas net nesuprasdami, ar nenorėdami suprasti, kodėl tai daro.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Šimtai milijonų švenčia Kalėdas net nesuprasdami, ar nenorėdami suprasti, kodėl tai daro.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vieną dieną paklauskite savęs: kodėl švenčiame svetimo žmogaus gimtadienį?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vieną dieną paklauskite savęs: kodėl švenčiame svetimo žmogaus gimtadienį?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Juozas Aleknonis

Dec 22, 2015, 9:54 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 12:26 AM

Grupinė vienybė yra socialinis fenomenas. Kalėdų idėja skleidžiama visuomenėje, nepaisant to, kiek mažai yra įrodymų, jog Jėzus tikrai egzistavo. Tai tapo norma ir nenormalu yra nešvęsti. Jeigu netiki religinėmis tiesomis, tuomet tiesiog privalai tikėti kapitalizmu. O tikėti savimi tau negalima. Per ilgą laiką Kalėdų idėja tapo tokia stipri, kad daugelis žmonių priima Kalėdų šventimą ir dovanų pirkimą kaip nenuginčijamą faktą...

Tikėjimas Dievu nebėra Kalėdų dalis. Juk galima tikėti pirkimu. Daiktai suteikia mums daug džiaugsmo, tad dalinkimės jais. Jeigu gali pirkti ir dovanoti, tuomet esi laimingas žmogus. Idealus vartotojas, kuris tiki neginčijamomis kapitalizmo tiesomis, kurios idealiai gali pakeisti religines.

Nėra Dievo? Nėra Jėzaus? Nesilankai bažnyčioje? Tai – ne problema. Yra didžiulis gražus prekybos centras, gražesnis už didžiausią bažnyčią, ir tūkstančiai skirtingų prekių jame jau laukia tavęs. Tu nematei Jėzaus, bet matai daiktą, kurį gali nusipirkti jau dabar. Jei neturi pinigų – tau padės, paskolins.

Prekybos centre nereikia melstis, ten nėra kunigų – tiesiog išsirenki ir nusiperki, o kasininkės aptarnaus nemokamai. Daiktą galima paliesti, pauostyti ir tuomet padovanoti. Tam, kad neabejotum, jog elgiesi teisingai, yra sukuriama masinė psichozė per TV, radiją ir visur aplinkui. Dabar jau tikrai aišku, kad pirkti yra šaunu, madinga. Juk milijonai žmonių negali elgtis neteisingai.

Neklauskime, kodėl jie taip elgiasi, nes jei tai daro milijonai, tuomet viskas teisinga. Ar norėtume būti nenormalūs ir elgtis kitaip? Ar mes – baltos varnos? Atstumtieji? Nevykėliai? Aišku, kad ne.

Žmogus, norintis būti stipriu individu ir gebėti užduoti nepatogius klausimus, turi turėti tam tikrus duomenis. Tuomet jam galima kritiškai galvoti apie vyraujančius reiškinius, pradėti elgtis kitaip ir nebijoti pasmerkimo. Svarbu mokėti apginti savo nuomonę racionaliai, o ne emocijomis.

Kalėdinę psichozę galima būtų pavadinti paprasčiausia pelno didinimo akcija, kuomet vartotojai, nori to ar ne, tiesiog privalo pirkti dovanas ir skatinti ekonomiką. Jie dovanoja didesnius pardavimus ir pelną akcininkams.

Pažvelkime į Kalėdas, kaip į paprastą eilinę šventę, kuri tikrai svarbi religingiems žmonėms. Jos svarbios ir vaikams, nes vaikai per maži kritiniam mąstymui – imlesni išoriniam poveikiui. Tačiau Kalėdos visiems kitiems yra kūdikėlio Jėzaus gimimo šventė. Dar paprasčiau – svetimo žmogaus gimtadienis.

Žinoma, nėra aišku, ar buvo toks žmogus, vardu Jėzus, ar nebuvo. Absurdas būtų švęsti gimtadienį žmogaus, kurio gal net nebuvo. O jei buvo – irgi absurdas švęsti svetimo žmogaus gimtadienį. Juk neįmanoma pažinoti Jėzaus, kuris mirė prieš porą tūkstančių metų! Visi pažinoję jį, irgi jau seniausiai mirę. Tačiau vis tiek švenčiame gimtadienį, dovanodami dovanas ne jam, o savo artimiausiems. Nieko keisto čia nėra?

Galbūt bent dalinai suprasdami, kad dalyvauja režisuotame spektaklyje, suaugę žmonės pradėjo keisti Kalėdų tiesas naujomis. Kapitalizmas, demokratija, liberalizmas ir kita suteikia galimybę švęsti ir neklausti. Juk švęsti niekas nedraudžia. Net jei tu ir nežinai, kas tas Jėzus.

Jau mažam vaikui yra skiepijamos tam tikros vertybės ir tiesos, nors ne visos jos pagrįstos realiais faktais. Vaikas irgi švenčia Kalėdas, bet ar švęstų be dovanų? Jis tikriausiai vaikiškai tiesiai paklaustų, kodėl švenčiame tas neaiškias Kalėdas? Tačiau gavęs dovaną į rankas, staiga pakeistų nuomonę.

Kalėdos paperka dovanomis. Geriau, jei vis brangesnėmis. Gavę dovanų, žmonės pamiršta Kalėdų absurdą. Dovanos, masiškai gaminamos Kinijoje, atsiduria mūsų namuose, suteikdamos trumpalaikį džiaugsmą. Daiktais lieka daiktu, tačiau juk akimirka laimės – svarbiau. Ir kinams gerai, ir mūsų prekybininkams neblogai. Visi laimingi, apdovanoti dalele Kalėdų stebuklo.

Kažkam pelnas išauga šimtus kartų, kažkam tai puiki proga svaigintis papildoma alkoholio doze, o kažkas tiesiog daro tai, ką visi. Tačiau vieną dieną paklauskite savęs: kodėl švenčiame svetimo žmogaus gimtadienį? Ar dėl to, kad tikime religijos tiesomis? Ar atiduodame pinigus, laiką ir kantrybę vardan galimybės kažką padovanoti? Nepamirškime, kad dovanoti galime kasdien. Ir ne vien daiktus. Linksmų švenčių!

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.