Kauno merui: pavargome nuo klerkų lankstymosi Enrikui Daktarui

Gerbiamas Kauno mere,

E.Daktaro (nuotr.) statybų planais pasipiktinę kauniečiai parašė atvirą laišką Kauno merui V.Matijošaičiui.<br>D.Umbraso nuotr.
E.Daktaro (nuotr.) statybų planais pasipiktinę kauniečiai parašė atvirą laišką Kauno merui V.Matijošaičiui.<br>D.Umbraso nuotr.
E.Daktaro statybų planais pasipiktinę kauniečiai parašė atvirą laišką Kauno merui V.Matijošaičiui (nuotr.).<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktaro statybų planais pasipiktinę kauniečiai parašė atvirą laišką Kauno merui V.Matijošaičiui (nuotr.).<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

E.Daktaro kaimynai

2015-12-30 15:24, atnaujinta 2017-09-26 14:53

Dar ir šiandien Jūsų vadovaujamos visuomeninės organizacijos internetinėje svetainėje cituojami Jūsų žodžiai: „Per 20 sėkmingo verslo metų išmokau girdėti žmones“. Todėl mes, Algirdo gatvės gyventojai, svarstome, ar mes esame mažiau įkyrūs už tuos, kuriuos Jūs girdite, ar tiesiog rėkti garsiai nemokame, nes nei į vieną mūsų kreipimąsi Jūsų atsakymo mes taip ir nesulaukėme, taigi likome neišgirsti.

Mūsų bendruomenės įgaliotas atstovas ir saugios kaimynystės grupės pirmininkas Kęstutis Šarkauskas ne kartą skambino Jums telefonu ir  prašė susitikti, kad  gyvai išdėstytų mums gyvybiškai svarbią problemą, bet Jūs ir šiam susitikimui neradote laiko. Dėl šios priežasties kreipiamės į Jus viešai ir tikimės bent taip būti išgirsti.

Jūsų parašą mes išvydome tik po tekstu Kauno apygardos administraciniam teismui, kuriuo Jūs reikalavote apskritai net nepriimti nagrinėti mūsų skundo dėl neteisėto žemės sklypo Kaune, Algirdo gatvėje, naudojimo būdo pakeitimo vos vienu Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įgalioto asmens parašu, be jokio detalaus plano, atveriant galimybes tik 12 arų žemės sklype statyti daugiabutį ir daugiaaukštį namą.

Gi mūsų raštai, adresuoti Jums, taip ir liko be Jūsų dėmesio – atsakymų su Jūsų parašu mes taip ir neišvydome.

Mes kreipėmės į Jus, nes negalime daugiau kentėti Kauno miesto savivaldybės klerkų atviro tyčiojimosi iš mūsų ir keliaklupsčiavimo bei lenktyniavimo, kas greičiau patenkins buvusio Kauno miesto savivaldybės tarybos nario Enriko Daktaro užgaidas pastatyti mūsų kaimynystėje daugiabutį namą.

Net viešų susirinkimų metu, svarstant projektinius pasiūlymus, projektuotojai atvirai iš mūsų tyčiojasi, į mūsų pastabas, jog į projektuojamo daugiabučio sklypą negalės net įvažiuoti komunalinių atliekų išvežimo automobilis. Jie mums atsako, kad gyventojai patys nuvilks konteinerius su 22 butų komunalinėmis atliekomis iki atliekų išvežimo automobilio.

Į mūsų pastabas, jog prie 5 aukštų daugiabučio, įsprausto į vos 12 arų sklypą, neturi jokių galimybių privažiuoti net ir gaisrinės automobilis, projektuotojai vėlgi tyčiodamiesi iš mūsų atsako, jog šis automobilis prie daugiabučio galės privažiuoti per kurio nors iš mūsų sklypą.

Toks tyčiojimasis iš mūsų vyko 2015 m. spalio 22 d. per viešą susirinkimą Kauno miesto savivaldybės patalpose, dalyvaujant ir girdint Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiajam specialistui Algimantui Sprindžiui, kuris ne tik į tai nereagavo, bet atvirai šypsojosi, pritardamas tokiems projektuotojų „sąmojams“. Mes turime susirinkimo vaizdo įrašą ir tikrai jį pateiksime, jeigu kas nors mus bandytų apkaltinti melu.

Daugiabučio namo Algirdo g. 16 projektuotojai tyčiojasi ne tik iš mūsų, bet ir iš Kauno miesto savivaldybės. Pavyzdžiui, pateiktuose Kauno miesto savivaldybės administracijos tvirtinimui projektiniuose pasiūlymuose jie net nebijo pažymėti, jog gaisrinės automobiliui būtina aikštelė apsisukimui yra numatoma šalia projektuojamo daugiabučio būsiančioje žaliojoje vejoje.

Priešgaisrinės saugos reikalavimų vykdymas Algirdo gatvės gyventojams yra ypatingai svarbus, nes daugiabutis pastatas yra projektuojamas visiškai šalia gretimų sklypų, kuriuose stovi mažaaukščiai Algirdo gatvės gyventojų pastatai, ribų.

Gerbiamas mere, atsakykite mums, kas bus atsakingas tuo atveju, jeigu kilus gaisrui gaisrinės automobilis nesugebės privažiuoti prie daugiabučio, arba užklimps žaliojoje vejoje, kuri tikrai nėra skirta sunkiasvorės technikos važinėjimui?

Jūsų žiniai, E.Daktaro įmonės, stačiusios daugiabučius, bankrutuodavo vos juos pastačius, kad nereikėtų vykdyti garantinių įsipareigojimų, o UAB „Revilė“ jau yra išregistruojama iš jos buveinės adreso, kaip tai viešai skelbia VĮ Registrų centras.

2015 m. spalio 05 d. viešo projektinių pasiūlymų svarstymo metu projektuotojo atstovui Tomui Račkauskui mes uždavėme konkretų klausimą: kaip įmanoma paslapčia sukeisti projektinius pasiūlymus, patalpintus savivaldybės tinklalapyje ir skirtus visuomenei susipažinti? T. Račkauskas  atsakė, kad ne mes (projektuotojai) juos ten talpiname, o savivaldybės darbuotojai.

Be Kauno miesto savivaldybės darbuotojų niekas kitas tikrai negalėjo taip suklaidinti Algirdo gatvės gyventojų – pakeisti Kauno miesto savivaldybės internetinėje svetainėje patalpintų projektinių pasiūlymų, nepaskelbus naujo viešo svarstymo pagal naujai pateiktus projektinius sprendinius, niekur net neinformavus apie paskelbtų projektinių sprendinių esminius pakeitimus (galimai net ir tikintis, kad suinteresuoti Algirdo gatvės gyventojai apie juos net ir nesužinos), bei nenukėlus datos pasiūlymų dėl pakeistų projektinių sprendinių pateikimui.

Mums yra visiškai akivaizdu, jog nėra jokių galimybių „įtalpinti“ į 12 arų sklypą 5 aukštų daugiau nei 20 butų gyvenamąjį namą taip, kad žemės sklype dar liktų vietos žaliajai vejai, transporto judėjimui, būtinai infrastruktūrai.

Tačiau projektiniai pasiūlymai yra toliau proteguojami Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriuje, o šio skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Sprindys prieš  gruodžio 3 d. viešą svarstymą pareiškė pastabą projektuotojams ne ištaisyti jų absurdiškus projektinius sprendinius, bet pasiūlė „pagalvoti apie būdus kaip kaimyninių sklypų savininkams akivaizdžiai paaiškinti apie projektuojamo pastato įtaką jiems priklausančių sklypų ir pastatų teisės aktais nustatytus reikalavimus dėl insoliacijos“.

Taigi, pono Sprindžio nuomone, mes esame nesusipratėliai, kuriems reikia aiškinti, o gaisrinės automobiliai gali sukinėtis po vejas su dekoratyviniais krūmokšniais, arba po kaimyninius sklypus, nes ponas Sprindys tame problemos nemato. Kaip Jūs manote, ar išdrįstų ponas Sprindys ir kiti Kauno miesto savivaldybės klerkai taip elgtis, jeigu tokį „dangoraižį“ E.Daktaras projektuotų kitame Kauno rajone, pavyzdžiui, Vičiūnuose?

Mes jau įsisąmoninome, jog E.Daktaras Kauno miesto savivaldybės klerkams yra Žmogus iš didžiosios raidės ir dėl to visi jį girdi. Tačiau mes, žmonės iš mažosios raidės, taip pat norime būti išgirsti, nes mūsų meras teigia, jog jis išmoko girdėti žmones.

Gerbiamas mere, ne Kauno rajono gyventojas E.Daktaras, o mes, kauniečiai, išrinkome Jus miesto meru. Mes, kauniečiai, patikėjome Jums savo miestą, nes tikėjome, jog Jūs turite stuburą ir manėme, kad nei tokie asmenys, kaip E.Daktaras, nei tokios bendrovės kaip UAB „Revilė“ jo nesulaužys ir kad Jūs neleisite savivaldybės klerkams tyčiotis iš mūsų.

Mes dar kartą prašome Jūsų sustabdyti besitęsiantį klerkų, įleidusių šaknis į Kauno miesto savivaldybės kėdes, tyčiojimąsi iš mūsų ir išreikšti principingą poziciją mums rūpimu klausimu.

Algirdo gatvės gyventojų, priklausančių Saugios Kaimynystės grupei bei pritariančių laiško tekstui, sąrašas:

1. Mykolas Tamašauskas;

2. Milda Šidlauskaitė;

3. Rita Laužackienė;

4. Lilija Nosovienė;

5. Edita Gudaitienė;

6. Danguolė Šidlauskienė;

7. Kęstutis Šarkauskas;

8. Tauras Antanas Mekas;

9. Justė Sviderskytė;

10. Žydrunas Matusevičius;

11. Valdas Gerulaitis;

12. Paulius Želvys;

13. Antonas Nosovas;

14. Ričardas Vitkevičius;

15. Ida Tamašauskienė;

16. Darius Visockis;

17. Borisas Lozinskis;

18. Regina Želvienė;

19. Iveta Stasiulionienė.

***

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas teigė, kad teismui neišnagrinėjus bylos jokie sprendimai negali būti priimti.

„Esminiai sprendimai šioje istorijoje buvo priimti 2014 metų vasarį, kai buvo patvirtintas Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrasis planas. Šiame plane teritorija, į kurią patenka Algirdo gatvė, buvo paversta didelio užstatymo intensyvumo gyvenamąja teritorija, kurioje vyrauja daugiaaukštė ir daugiabutė statyba.

Šiuo metu gyventojų skundai yra teisme. Kol teismas neišnagrinės bylos, jokie sprendimai, susiję su šiuo sklypu ir projektu negali būti priimti“, – paaiškino G.Petrauskas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.