Rinkliava mokykloje: neturtingi pradinukai keliauja į rūsį

Norėčiau padiskutuoti apie „nemokamą“ mokslą Lietuvoje. Jis tiesiog darosi brangus. Tai, apie ką pasakoju, vyksta Jonavos mieste, Justino Vareikio progimnazijoje. Nežinau, kaip kitose mokyklose, kaip kituose miestuose, bet baugu darosi jau nuo pradinių klasių.

Man atrodo, kad neverta paskui diskutuoti televizijos laidose mūsų protingiems psichologams apie didžiulį vaikų savižudybių skaičių Lietuvoje. Ar ne prie to vedama?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Man atrodo, kad neverta paskui diskutuoti televizijos laidose mūsų protingiems psichologams apie didžiulį vaikų savižudybių skaičių Lietuvoje. Ar ne prie to vedama?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Manau, daugelis tėvų versis per galvą, bet išspaus tuos papildomus pinigus iš šeimos biudžeto. Galbūt net maisto sąskaita.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Manau, daugelis tėvų versis per galvą, bet išspaus tuos papildomus pinigus iš šeimos biudžeto. Galbūt net maisto sąskaita.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Pradinuko mama

2016-02-12 06:07, atnaujinta 2017-06-08 08:46

Na, kad išleisti pradinuką į mokyklą yra brangu, žinome visi. Kainuoja viskas, o dar vaikai linkę pamesti daiktus, tad turime juos pirkti dar ir dar kartą. Sakysite, kad mano vaikas žioplas, bet kiek tokių? Na, bet čia smulkmena.

Kainuoja pratybos, kainuoja uniforma, kuri vos atlaiko vienerius mokslo metus. Ir tai tenka imtis gudrybių jai išsaugoti. Sakysite, galima užsakyti kelis komplektus. Bet ar daugelis šeimų, turinčios kelis mokyklinio amžiaus vaikus, galės sau tai leisti, ypač gyvenant ne sostinėje, o mažesniame mieste, kur darbo vieta aukso vertės?

O kur dar įvairios papildomos išlaidos... Reikalingas maistas vaikui mokykloje, juk negali išsėdėti apie šešias valandas tuščiu skrandžiu. Taip, tie patys įdėti sumuštiniai ar bandelė taip pat kainuoja.

Apie šventes net nesinori kalbėti (tai atskira tema), užtenka įvairių spektaklių ar kino filmų, į kuriuos veda klasėmis...

Bet norisi padiskutuoti apie naujas spinteles. Mat ponia Higiena, rašau tai su panieka, daugelį metų tylėjusi, dabar nusprendė, kad klasėje už spintų įrengta drabužinė – negera.

Dabar įrengiamos spintelės, kurių nuoma metams kainuoja apie 26 eurus. Naujas raktas – apie 4 eurus. Taip, suma nėra didelė metams, bet kas bus, kai šie žiopliukai pames raktus? O ir nėra garantijų, kad po metų tos spintelės nuoma nebrangs.

Kas įdomiausia, kita gimnazija pati parūpino vaikams spinteles. 

Klausimas – o ką daryti tiems tėvams, kurie galbūt tikrai neturi šių pinigų savo biudžete?  Kodėl sena drabužinė negera? Pagrįsto atsakymo, kodėl nebegera, aš nerandu... Ten laikomi tik kasdieniai rūbai, jie yra švarūs, tvarkingi, kūno kultūros apranga taip pat normalių tėvų yra prižiūrima. Jei kažkieno apranga smirdi, ji smirdės ir klasėje...

Tie keli pypliai, kurie nesusimokės, be jokios priežiūros  su savo daiktais keliaus į rūsį. 

Šiais laikais patyčios tiesiog bujoja, o Jūs įsivaizduokite, kaip jos subujos, kai kažkas bent laikinai privalės nešti savo rūbus į rūsį... Jūs galvojate, pradinukai nesityčioja? Jūs klystate. Pasmerksime savo vaikus dar didesnėms patyčioms.

Manau, daugelis tėvų versis per galvą, bet išspaus tuos papildomus pinigus iš šeimos biudžeto. Galbūt net maisto sąskaita... 

Man atrodo, kad neverta paskui diskutuoti televizijos laidose mūsų protingiems psichologams apie didžiulį vaikų savižudybių skaičių Lietuvoje.  Ar ne prie to vedama???

* * *

Mokyklos direktorė Olga Mediekšė teigė, jog nuomotis spintelių niekas neverčiamas.

„Atsakysiu dėl spintelių, dėl aprangos, tačiau dėl „vertimosi per galvą“ ir papildomų pinigų negaliu diskutuoti, nes man visiškai neįdomu, kaip kas gyvena už mokyklos ribų. 

Sutartį su įmone „Greeners“, užsiimančia spintelių nuoma, mokykla pasirašė 2015 metų sausio 21 d. Mūsų mokyklos mokinių tėvai pasiūlė pasinaudoti kitų švietimo įstaigų, kuriose jau senai įrengtos spintelės, pavyzdžiu ir mokinių patogumui išnuomoti spinteles asmeniniams daiktams ir rūbams susidėti.

Buvo vykdyta visos mokyklos mokinių tėvų apklausa dėl spintelių nuomos ir įrengimo mokykloje bei diskutuota tėvų „apskrito stalo“ metu. Idėjai pritarta. Mokiniams, kurių tėvai pageidavo, spintelės buvo užsakytos ir įrengtos pirmame aukšte.

Tie, kuriems spintelių nereikėjo ir nereikia, sėkmingai naudojasi rūsyje įrengtomis rūbinėmis. Apačioje rengiasi 8 moksleiviai iš 3 klasių. Kitoje gimnazijoje užlietas rūsys, jie neturi tokios galimybės, todėl ta mokykla pati nupirko mokiniams spinteles.

Šių mokslo metų pradžioje, atvykus naujiems mokiniams, vėl buvo vykdyta apklausa visose klasėse ir buvo užsakytos papildomos spintelės tik tiems mokiniams, kurių tėvai pageidavo.

Priimant mokinį į mokyklą, tėvai/globėjai pasirašo su mokykla sutartį, kurioje aiškiai numatyti šalių įsipareigojimai, todėl pabrėžiu, jog būtino reikalavimo užsisakyti spintelės joje nėra“, – tvirtino mokyklos direktorė. 

Anot mokyklos vadovės, niekas nereikalauja už spinteles susimokėti  ir negrasina nešti į rūsį.

„Niekas iš mokytojų tokios frazės nesakė. Arba čia žinot, kaip buvo... Nekalbėsiu apie kai kurių tėvų lygį“, – sakė O.Mediekšė.

Direktorė atkreipė dėmesį, jog mokykla siūlo mokiniams dalyvauti 22 būrelių veikloje ir visi užsiėmimai yra nemokami.

„Kiekviena švietimo įstaiga nori puoselėti mokyklos kultūrą ir būti išskirtine. Todėl 2013 m. mokyklos bendruomenė užsisakė mokyklinę aprangą. Derybose su firmos „Garlita“ atstovais dėl mokyklinės aprangos medžiagų kokybės, kainų suderinimo, dalyvavo ir mokyklos tėvų komiteto atstovai.

Mokykloje yra mokyklinės uniformos dėvėjimo tvarka, kuri svarstyta savivaldos institucijose, suderinta su mokyklos taryba, patvirtinta direktoriaus įsakymu. Mokinių tėvai, kurie pageidauja, kad jų vaikas mokytųsi mūsų mokykloje, informuojami, jog mokykloje yra mokyklinė apranga, kuri užsakoma kiekvienų metų pradžioje ir papildomai – metų eigoje.

Džemperių kokybė tikrai nėra prasta. O jau kaip mokyklinė apranga nešiojama ir prižiūrima, galėtume užduoti šį klausimą tėvams ir patiems mokiniams. Yra visokių atvejų – vieni mokiniai nešioja porą metų ir atrodo kaip su naujais, o yra tokių, kurie antrą dėvėjimo savaitę vaikšto be sagų ir netvarkingi.

Mokyklinė apranga, kaip ir kiti asmeniniai drabužiai, reikalauja ne tik priežiūros, bet ir pagarbos, nes prie mokyklinio džemperio siuvama mokyklos emblema.

Na, ir įdomiausias faktas – dėl patyčių mokykloje. Apie kokias patyčias (norėčiau žinoti konkrečius atvejus) čia kalbama? Kiekvienas konkretus atvejis, pastebėtas mokykloje, yra fiksuojamas, dirbama su mokiniais, jų tėvais, mokyklos darbuotojais. 

Mokyklai nuo 2013 m. yra suteiktas „Olweus mokyklos“ vardas, o tai reiškia, kad mes dirbame ne formaliai, o reaguojame į visus konkrečius atvejus ir nuolat vykdome prevencinę veiklą. Apie patyčių mažėjimą mokykloje rodo tarptautiniai „Olweus“ programos tyrimai, vykdomi kiekvienais metais.

Jei pradinuko mama kažką žino, ko mes nežinome, siūlau ateiti ir pasikalbėti“, – sakė O.Mediekšė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.