Plintantis žymaus šokėjo laiškas mamai pašiurpino medikę

Nesu nei lietuvių kalbos mokytoja, nei filologė, tik paprasta šeimos gydytoja, baigusi vidurinę mokyklą prieš 33 metus.

Kam ta gramatika ir apipelijęs raštingumas? Juk šokėjas turi šokti, o ne memuarus rašyti!<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kam ta gramatika ir apipelijęs raštingumas? Juk šokėjas turi šokti, o ne memuarus rašyti!<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gydytoja Dalia

Mar 11, 2016, 8:08 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:59 PM

Pastebėjau, kad tiek rašytinėje žiniasklaidoje, tiek socialiniuose tinkluose vis daugėja žmonių, darančių grubias gramatines klaidas. Tačiau prieš keletą dienų socialiniame tinkle plintantis vieno žinomo 34 metų šokėjo laiškas mamai visiškai pribloškė.

Štai jo tekstas: „Šią Nuostabę dainą, kurią atlieką KALLY FAMILY, Norečiaų skirti savo mylimai mamytei, kurį manę labai mylį, saugoją, lepiną ir vis dar prižiūrį!!! Jos sveikatai ir sveikimo buklės sparčiam gerėjimui.

Norečiau tavęs atsiprasyti už tai, kad norėjai man padėti, o aš elgiausi kaip mažas berniukas, kuris, mažais briedziuko raguciais dauzė i sieną. Uz tai, kai man buvo sunku, tavo jau rouksletos, uz mano mazesnes rankytės, gluoste man galvyte. Už tai, kad tu, matydavai mano penkis žingsnius i prieki ir leisdavai rinktis ir mokytis. Gyvenimę iveikti sunkumo kliutis pačiam, nepasiduoti ir kas benutiktu, judeti i priekį!!! (Butent tai, ko man dabar LABIAUSIAI reikia!!!)

Atsiprašau už tai, kad tavę kažkuom iskaudinau,o tu apsimesdavai ir man neparodidamą savo skausmingų jausmų, tam,kad mano ŠIRDELĖ butų Laimingą ir man nematant, tu isspausdavai, su didelių ŠIRDELĖS skausmų, prisotintą ašarytę.

MIELA MAMYTE. AŠ TAVE LABAI, LABAI, LABAI MYLIU

IR TIKRAI NEATSIRAS, ŠIOJĘ VISATOJĘ, STIPRESNĖS ŠIRDELĖS UŽ MANO. KURI YRA SKIRTA TAU. ŠIOJĘ ŽEMĖJĘ NORIŲ TURĖTĮ ABŲ TĖVELIUS, DAR VISĄ LIKUSĮ GYVENIMĄ

TAI YRA BRANGIAUSIĄ, KĄ MES – VAIKAI VISADA ŠALIA SAVĘS TURIME, IR APIĘ TAI MES DAŽNAI UŽSIMIRŠTAME. Čia is visos MEILĖS IR ŠIRDIES tau: Brangiausei MAMYTEI.“

Pasidarė įdomu, ar šitas žmogus yra baigęs vidurinę mokyklą. O kaipgi, baigęs! 2000 metais Pilaitės vidurinę (dabar Pilaitės gimnazija). Netgi įstojo į Klaipėdos Universiteto menų fakultetą ir mokėsi jame 4 metus. Ar baigė, nerašoma.

Tai dabar ir klausiu savęs ir jūsų, skaitančių šias eilutes: kas tie žmonės, kurie garsina mūsų Lietuvą šokdami, plaukdami, dainuodami? Ar jie irgi tokie beraščiai, atsiprašau, mažaraščiai, nes dar šiek tiek parašo?

Ar jie laiko lietuvių kalbos egzaminą, baigdami vidurinę? Kaip jie iš viso baigia mokyklą? O gal atestatas jiems įteikiamas už laimėjimus ir nebesvarbu, kad jie nemoka net rašyti? Kas juos moko? Ar tai yra mokytojų – pradinių klasių ir lietuvių kalbos – darbo brokas?

Tad nenuostabu, kad vienas politikuojantis visuomenės veikėjas kritikuoja Justiną Marcinkevičių, to Marcinkevičiaus net neskaitęs, nežino, ar „Dienoraštis be datų“, ar be dantų.

Nenuostabu, kad kai kurie veikėjai,norėdami pasipuikuoti intelektu, tarptautinius žodžius ar lotyniškas sentencijas rašo su žiauriomis klaidomis, kai gali tą patį pasakyti gražiais lietuviškais žodžiais.

Nebesistebim, kad jaunimo rašytinė kalba prikimšta angliškų svetimžodžių ir be jų jie nesurezga nė sakinio.

Nenuostabu, kad knygų mugėje graibstomos knygos, parašytos už kalno gyvenančio žmogaus, kuriam net prezidentė spaudė ranką. Ir nesvarbu, kad jis kalba ir rašo neapykantos kalba – juk taip gražiai tos knygos atrodys knygų lentynoje, bus galima pasigirti draugams ir pažįstamiems: „O taip, turiu tą knygą!“, nutylint, kad jos neskaičiau ir neskaitysiu.

Lygiai taip pat gražiai mūsų tėvų lentynose stovėdavo (teisingiau, dulkėdavo) „Pasaulinės literatūros bibliotekos“ tomai – tokie gražūs, su auksinėmis raidėmis, niekad net neatversti... Dabar jais galima paremti nelygiai stovintį baldelį ar išmesti į konteinerį, nes jų nebepriima nei knygų supirktuvės, nei kaimo bibliotekos.

Tad kam ta gramatika ir apipelijęs raštingumas? Juk šokėjas turi šokti, o ne memuarus rašyti!

Sakoma,kad žmogus, nežinantis savo krašto istorijos, panašus į vaiką. O į ką panašus žmogus, nemokantis rašyti be klaidų ir laiške mamai padarantis 40 klaidų?

Šiuos pamąstymus balsu noriu baigti taip: mano brangiausias tėti, ačiū, kad nepadarei manęs nei antra Kačiušyte,nei antra Ibelhauptaite, su kuriomis liejome prakaitą plaukimo treniruotėse ir muzikos mokykloje. Ačiū, kad vertei krimsti karčias lietuvių kalbos gramatikos šaknis. Dabar nors moku gimtąją kalbą ir be klaidų parašau žodį „brangiausias“.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.