Dėl knygų pasiguodusią studentę nustebino dėstytojos atsakas

Prieš porą metų baigiau mokyklą ir nusprendžiau stoti į universitetą. Pasirinkau istorijos specialybę. Mokytis man patinka, o ir sekasi neprastai. Visada buvau iš tų, kurie mano, kad viską spės paskutinę minutę, tačiau universitetas privertė pakeisti šią nuostatą.

Vienuose sąrašuose vos kelios skirtingos knygos, kituose – keliolika. Tačiau nesvarbu, kokio ilgio tas sąrašas, visos knygos reikalingos tam, kad tinkamai pasiruoštum paskaitoms, tarpiniams atsiskaitymams ir egzaminams.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vienuose sąrašuose vos kelios skirtingos knygos, kituose – keliolika. Tačiau nesvarbu, kokio ilgio tas sąrašas, visos knygos reikalingos tam, kad tinkamai pasiruoštum paskaitoms, tarpiniams atsiskaitymams ir egzaminams.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Skaitymo iš kompiuterio negali net palyginti su tikros knygos skaitymu. Tikrą knygą gali pasiimti skaityti į kelionę, joje gali pasibraukti svarbias vietas.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Skaitymo iš kompiuterio negali net palyginti su tikros knygos skaitymu. Tikrą knygą gali pasiimti skaityti į kelionę, joje gali pasibraukti svarbias vietas.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Studentė

Apr 19, 2016, 4:16 PM, atnaujinta May 28, 2017, 9:30 AM

Kiekvieną dieną vyksta paskaitos, kurioms reikia ruoštis, semestro eigoje būna tarpiniai atsiskaitymai, o pabaigoje – sesija, kuri reikalauja daug kantrybės ir pasiruošimo. Dėl pasiruošimo ir nusprendžiau parašyti. Per tuos porą metų, kuriuos jau spėjau praleisti universitete, ne kartą teko susidurti su situacija, kai pasiruošti paskaitoms ar atsiskaitymams neleidžia vienas dalykas – knygų trūkumas.

Šiuo metu man yra dėstomi penki skirtingi dalykai. Visų šių dalykų dėstytojai dar semestro pradžioje išdalino literatūros sąrašus. Vienuose sąrašuose vos kelios skirtingos knygos, kituose – keliolika. Tačiau nesvarbu, kokio ilgio tas sąrašas, visos knygos reikalingos tam, kad tinkamai pasiruoštum paskaitoms, tarpiniams atsiskaitymams ir egzaminams.

Iškart gavusi sąrašą nušuoliavau į universiteto biblioteką. Tikėjausi namo parsinešti krūvelę knygų. Tačiau atsimušiau kaip į sieną – nė vienos man reikiamos knygos toje bibliotekoje nebuvo. Išvardijau bibliotekininkei dar kelias. Iš jų gavau dvi.

Vėliau peržiūrėjau bibliotekos katalogus ir pamačiau, kad iš man reikiamų knygų kai kurių biblioteka turėjo 15 kopijų, o kai kurių – vos kelias ir jos visos jau buvo paimtos kitų studentų. Kurse mūsų yra daugiau nei 60. Mums visiems privaloma turėti šias knygas. Kaip šitiek studentų turėtų pasidalinti 15 ar vos 5 knygas?

Pagalvojau pabandyti laimę kitose bibliotekose. Ten pasisekė šiek tiek labiau, gavau dar kelias reikalingas knygas. Tačiau tai – toli gražu ne visas.

Atėjusi į paskaitą pasiguodžiau dėstytojai, kad negalėjau užtektinai pasiruošti, nes knygų gauti buvo neįmanoma. Dėstytojos atsakymas buvo trumpas ir aiškus – tokiu atveju knygas reikia pirkti. Man net akys ant kaktos iššoko. Šios dėstytojos sąraše buvo devynios knygos. O ką jau kalbėti apie kitų dėstytojų duotus sąrašus.

Mane vis dar išlaiko tėvai. Bandžiau pati susirasti darbą, bet dėl paskaitų tvarkaraščio nepavyko to padaryti. Nenoriu visiškai ištuštinti jų piniginės pirkdama knygas, kurias po mokslų tik sukrausiu į lentyną. Pasakiau tą dėstytojai, ji teatsakė, kad knygas galėsiu parduoti. Bet juk programa keičiasi kone kasmet, o jei tų knygų nebereikės?

Pažiūrėjau, kiek tos knygos kainuotų. Tik keletas iš jų buvo pigesnės nei 10 eurų, o kai kurių kaina siekė net 30 eurų. Iš kur gi man gauti tokius pinigus?

Gerai tai, kad mūsų kursas labai draugiškas. Jei kas nors turi knygą, kuri būtina visiems, visus puslapius nufotografuoja ir atsiunčia nuotraukas. Taip pat daug kas siūlo ieškoti elektroninių knygų internete.

Žinoma, tai geriau negu nieko, tačiau tokius kiekius tekstų skaityti iš kompiuterio yra labai varginantis, daug susikaupimo ir kantrybės reikalaujantis procesas. Skaitymo iš kompiuterio negali net palyginti su tikros knygos skaitymu. Tikrą knygą gali pasiimti skaityti į kelionę, joje gali pasibraukti svarbias vietas.

Suprantu, kad daugelis dabar visą dėmesį skiria technologijoms, tačiau man patinka tikros knygos, kurių dėl stygiaus bibliotekose negaliu gauti.

Semestras jau įpusėjo, po truputį artėja sesija, o pusės reikalingų knygų aš dar net nesu mačiusi. Paprašiau bibliotekininkių, kad praneštų, jei kas nors grąžins kurią reikalingą knygą. Pranešimo vis dar negavau, bet tikiuosi greitai sulaukti, nes kuo ilgiau jų neturėsiu, tuo mažiau laiko galėsiu skirti skaitymui.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.