Egidijus Dragūnas parodė, kokie jo kolegos yra iš tiesų

Yra tokių, kurie, jei nepasityčioja, suserga. Tokį komentarą perskaičiau atlikėjo Sauliaus Prūsaičio „Facebook“ paskyroje. Taip moteris sureagavo į vaizdo įrašą, kuriame muzikantas su šūdais lygino kultūros ministro veiklą po to, kai šis į ministeriją pasikvietė „Sel“ lyderį Egidijų Dragūną.

Iš kairės – S.Prūsaitis, E.Dragūnas, V.Baumila.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Iš kairės – S.Prūsaitis, E.Dragūnas, V.Baumila.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Vos pažinau, tiesą sakant. Suvyriškėjęs, sutvirtėjęs.<br>T.Bauro nuotr.
Vos pažinau, tiesą sakant. Suvyriškėjęs, sutvirtėjęs.<br>T.Bauro nuotr.
Vos pažinau, tiesą sakant. Suvyriškėjęs, sutvirtėjęs.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vos pažinau, tiesą sakant. Suvyriškėjęs, sutvirtėjęs.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Grupės „Sel“ lyderio E.Dragūno apsilankymas Kultūros ministerijoje sulaukė kritikos lavinos.<br>Lietuvos kultūros ministerijos nuotr.
Grupės „Sel“ lyderio E.Dragūno apsilankymas Kultūros ministerijoje sulaukė kritikos lavinos.<br>Lietuvos kultūros ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lietuvė

Jun 10, 2016, 10:19 AM, atnaujinta May 22, 2017, 5:44 AM

Palikim dabar klausimą, ar ministras nuoširdžiai domėjosi muzikos industrijos niuansais, ar bandė pridengti skandalą dėl nedeklaruoto turto Bulgarijoje, ar norėjo pasireklamuoti prieš rinkimus.

Apie E.Dragūną irgi čia daug kalbėt nėra ką, nes visi žino, ant ko jis „dėjo“ ir ką prisidirbęs. Jį myli tūkstančiai, kaip jį myli jo mylimoji. Dėl įvairių priežasčių arba visiškai nelogiškai. Jo koncertai kaskart yra nacionalinis įvykis. Ir nepašvilpsi. Už tai reikia gerbti šį žmogų.

Pakalbėkim apie mūsų žvaigždžių, kurie jaučiasi kultūringesni už E.Dragūną, kultūrą.

Taigi, „Sel“ lyderis buvo pakviestas į ministeriją pakalbėti apie „valstybės politiką muzikos industrijos srityje“. Tai sukėlė tikrą audrą „Facebook“. Tulžis išsiliejo nevaldomai. Tiesioginės patyčios, sarkazmas, ironija – Lietuvos žmonės, žymūs ir nelabai, atrodė, net lenktyniavo, kas drėbs riebiau ar pašieps aštriau.

Pavyzdžiui, skaitau šiaip jau solidaus žmogaus įspūdį darančio Pauliaus Ambrazevičiaus komentarą: „Kažką kalbėjot apie prezidentę ar apie tai, kad būtų gerai, kad Putinas ant Europos atominę užmestų, nes Conchita „Euroviziją“ laimėjo?“ Šlept antausis.

Dar vienas humoristas Justinas Jankevičius: „Šaunuoliai! Palaikau ministerijos poziciją pagaliau pradėti investuoti į tikrąjį meną, o ne ir taip pinigais aptekusius diletantus visokiuose šokių ansambliuose ir baletuose. Ministre, tauta su Jumis!“

Nesuklyskite. Šiuos žodžius reiktų skaityt atvirkščiai – kaip „Melagių šalyje“, į kurią pateko Dželsominas.

Tiesa ta, kad kritikos reikia, kritika sveika. Bet ar negalima pasakyti savo nuomonės, nesiekiant tuo pačiu įžeisti? Kultūringai. Be ironiškų spekuliacijų. Nenusileidžiant iki kritikuojamojo lygio ar dar žemiau. Buvo gėda žiūrėti.

Užvis apmaudžiausia buvo perskaityti pašaipų Vaidoto Baumilos atsiliepimą. Ne dėl to, kad jis būtų buvęs pats aštriausias. 

Vaidą prisimenu dar iš tų laikų, kai dalyvavo realybės šou „Dangus“. Kuklus, draugiškas ir be galo talentingas vaikinas. Atrodė toks geras, nesugadintas. Sužavėjo.

Tada dingo. Ilgokai nešmėžavo televizijoje, kol vėl pamačiau jį laidoje „Auksinis balsas“.

Vos pažinau, tiesą sakant. Suvyriškėjęs, sutvirtėjęs. Plati ir balta kaip sniegas šypsena. Bet ir akys atrodė šaltos kaip sniegas, nesišypsančios. Gal tik atrodė?

Tada tas atvejis su Monika Šalčiūte. Tiems, kas nežino, primenu: mergina nusifilmavo ir įdėjo į „Facebook“ savo raudą, kuri turėjo parodyti, kad jai sunku. Persūdė. Kas susidūrė su depresija, žinojo, kad liga atrodo ne taip. Bet sirgę žmonės taip pat supranta, ką gali padaryti patyčios.

O Vaidotas nusifilmavo ir patalpino „Facebook“ vaizdo įrašą, kuriame pasityčiodamas mėgdžiojo Moniką. Buvo ir daugiau tokių besityčiojančių, bet tas įrašas buvo bene įspūdingiausias.

Pamenat, po šio įvykio visuomenėje kilo diskusija apie depresiją ir patyčias? Tikėjausi, kad tai palietė tų, kurie tyčiojosi, širdis. Nes žodis turi didelę galią.

Tačiau po E.Dragūno vizito Kultūros ministerijoje V.Baumila ir vėl įsijungė į smerkiančių teisuolių minią: „Epic fail (liet. legendinė nesėkmė) [...]... kiek begalvystės yra politikoje, neapskaičiuojamų žingsnių...“

Ok, patyčiomis aš to nevadinu, bet kodėl epic fail? Aš tikrai nežinau, ką tokio blogo daro tas E.Dragūnas. Ar čia kliūva jo chuliganiškas įvaizdis? Gal jūs, mieli dainininkai, galėtumėt savo postuose aiškiai parašyt, kodėl epic fail? Gal jis nemoka mokesčių? Gal vagia? Prašau, parašykit aiškiai.

O dabar įspūdis tik vienas – pavydas. Jei būtų pasikvietę V.Baumilą ar S.Prūsaitį, tai turbūt būtų geriau?

Ar čia tas atvejis, kaip yra rašęs tūlas Žydrūnas Grigonis, kai žmogus „savo gyvybę palaiko tik juodindamas kitus ir save iškeldamas į viršų, kaip kaimietis iškelia mėšlą su šakėm?“

Ir šiandien aš vėl savęs klausiau – kas įvyko V.Baumilos galvoje, kai jis nutarė pasityčioti iš M.Šalčiūtės? Kai taip daro, skaudu žiūrėti.

Nekalbu apie vieną Vaidą. Kalbu apie simptomus, kurie kamuoja daugelį.

Svarstau, gal meilė sau žmones apakina taip, kad aplinkinių jausmus tampa per sunku įžvelgti? Kokie gyvenimo įvykiai lemia, kad žmogus tampa ciniku?

Kas atsitiko tam mielam vaikinui Vaidui? Kas atsitiko mums visiems? :(

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.