Rinkosi pigesnį poilsį Latvijos pajūryje – vos nesumokėjo gyvybe

Po ilgų svarstymų nusprendžiau pasidalyti skaudžia patirtimi, kurią įgijau antrąjį liepos savaitgalį – tokio nužmogėjimo per savo gyvenimą dar nesu matęs. Bet apie viską iš pradžių.

Lietuvos ir Latvijos pasienio riboženklis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Latvijos pasienio riboženklis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei ne kaimynai, tai mūsų draugai būtų kito ryto nesulaukę...<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Jei ne kaimynai, tai mūsų draugai būtų kito ryto nesulaukę...<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mantas

Jul 13, 2016, 10:30 AM, atnaujinta May 19, 2017, 1:29 AM

Kadangi pritariame nuomonei, jog Lietuvos pajūrio kainos yra neadekvačios, poilsiui renkamės Latviją. Šalį, kur pailsėti galima du ar net tris kartus pigiau nei gimtinėje, o ir važiuoti toli nereikia – keliolika kilometrų nuo Palangos ar Šventosios.

Šio savaitgalio išvyka nesiskyrė nuo kitų. Pradžia kaip ir visur: rezervuoji internetu būstą, dalį pinigų pervedi, o likusią duodi grynaisiais. Jokių sutarčių, nes supranti, kad ir tiems, kurie nuomoja, reikia kažkaip uždirbti ir gyventi. Kartu tikiesi, kad jei iškils kokių nors bėdų, jie tau padės – tu esi jų maitintojas, tad, kaip sakoma, už gera gerumu.

Va čia buvo pirmoji ir pagrindinė mūsų klaida.

Ženklų, kad nuomotojai visiškai nusipjauti ant mūsų, buvo ir anksčiau, kai dingus elektrai kreipėmės į ją, o išgirdome banalų atsakymą: „Aš nieko nežinau ir niekuo padėti negaliu.“

Mes – žmonės išsilavinę, išmanantys daugelį gyvenimo sričių, tad pagailėjome nuomotojos ir elektros tiekimą atkūrėme patys. Pamiršę šį nesusipratimą džiaugėmės savaitgaliu. O reikėjo susikrauti daiktus ir važiuoti atgal.

Kadangi išnuomotame namelyje buvo pirtis, už kurią sumokėjome, nusprendėme pasilepinti ja. Pradžioje viskas buvo gerai: pirtis, smagi kompanija, viskas gerai. Pasikaitinę išsiskirstėme po savo namelius, o draugų pora liko miegoti namelyje, kuriame  įrengta pirtis.

Jei ne mūsų kaimynai, tai nei mūsų draugai, nei kiti kaimynai, kurių namelis buvo už 5–6 metrų, būtų kito ryto nesulaukę...

Nepabūgę aitrių dūmų ir pradėjusio degti stogo, kaimynai vargais negalais prižadino miegančią porą ir ėmė gesinti pirtį. Mūsų laimei, tarp jų buvo profesionalus ugniagesys, kuris padedamas šeimos narių užgesino gaisrą, iškvietė spec. tarnybas ir neleido mūsų skriausti nuomotojai.

Štai čia ir prasidėjo „linksmybės“. Atvykus policijai ji pareiškė, kad namelio su pirtimi mums nenuomojo, pinigų neėmė, raktų nedavė, ir apsimetė, kad nieko čia neįvyko. Tačiau čia jos įžūlumas tik įsibėgėjo. Ji ėmė kaltinti mus, kad mes tyčia perkaitinome ne pagal priešgaisrinius reikalavimus įrengtą pirtį...

Šokiruoti buvo ir mūsų gelbėtojai, kurie nuėję pas ją prašyti iškviesti pagalbą liko apšaukti ir apšmeižti. Suprask: nieko čia nebuvo ir išvis, ko jie kišasi ten, kur jų niekas neprašė. O tai, kad sekundžių reikalas buvo 2 jaunų žmonių gyvybė bei buvo kilęs realus pavojus užtrokšti ir sudegti kitai šeimai su kūdikiu, – nevertas dėmesio faktas.

Visi ten buvę poilsiautojai liko šokiruoti tokio būsimos mamos elgesio. Jei jau imi pinigus, tai būk maloni, suteik kokybišką paslaugą. O čia ne tik paslaugos nebuvo kokybiškai suteiktos, bet ir visi ten buvę žmonės dėl kelių eurų buvo įstumti į rimtą pavojų, nes:

1) nameliai sustatyti labai arti vienas kito – kilus gaisrui, ugnis būtų lengvai persimetusi į kitus;

2) jie įrengti šiurkščiai pažeidžiant priešgaisrinius reikalavimus;

3) gaisro gesinimo priemonių (gesintuvų) nebuvo arba jos paprasčiausiai neveikė.

O viską vainikavo ne tik nuomotojos, bet ir jos aplinkos abejingumas ir absoliutus nesiskaitymas su žmonėmis.

Kodėl mes rašome į šią rubriką? Pirmiausia norime padėkoti mūsų gelbėtojams, kurie ne tik atsisakė bet kokių dovanų, bet ir panoro būti nežinomi, nes darbą dirba ne dėl pinigų, garbės, o dėl to, kad toks jų pašaukimas. Antra, norime įspėti tautiečius, kad būtų atsargūs rinkdamiesi vietą poilsiui ir patys pasirūpintų papildoma savo apsauga.

Ir trečia, svarbiausia – netylėti ir viešinti tokius faktus, nes tokie padarai labiausiai bijo viešumo.

Apsilankius ten, kur viešėjome mes, niekas negarantuoja, kad tas poilsis nebus paskutinis jūsų gyvenime ar kad po to nebūsite apkaltinti nebūtais dalykais, nes iš jūsų neva niekas pinigų neėmė ir raktų nedavė...

Mums neaiškūs šeimininkės motyvai, nes jokios logikos jos veiksmuose nėra. Kodėl ji taip teigė? Gal išsigando atvykusios policijos, nes prie policininkų mūsų gelbėtojas jai pasakė, kad ji užsiima nelegalia veikla?

Paprašė pateikti nuomos sutartį, o ji atsakė, kad tokios neturi. Po to ėmė neigti ėmusi pinigus už nuomą net ir jai priminus, kad 25 proc. sumos sumokėta pervedant per banką. Mes baisimės nuomotojos amoralumu. J

Šokiravo, kad būdamas svečioje šalyje išsinuomoji namelį iš lietuvio ir jis tave palieka bėdoje. Taip net gyvuliai nesielgia. Negana to, kaltina svetimo turto sunaikinimu visuomenei pavojingu būdu.

Džiaugiamės, kad šalia atostogavo kita lietuvių šeima, kurios vienas narių yra išsilavinęs ir gerai teisiniuose reikaluose nusimanantis ugniagesys. Jie neliko abejingi ir išgelbėjo mūsų draugus. Juk jie galėjo imti ir pabėgti, o jūs gelbėkitės patys.

Džiaugėmės, kad gelbėtojai mums vertėjavo, nes prastai mokame rusų kalbą. Jie gynė ir atvykus policijai. Jei ne jie, būtume apkaltinti dar ir neteisėtu įsibrovimu į privačią teritoriją, nes neva iš mūsų niekas pinigų neėmė ir raktų nedavė.

Ir mes nesiekiame ko nors apšmeižti ar apkalbėti, o norime, kad poilsiautojai neprarastų budrumo net per atostogas ir naiviai nesitikėtų, kad jiems būtinai kas nors atskubės į pagalbą. Mums pasisekė, bet negali sektis visiems :(.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.