Palangos kavinėje 21 eurą uždirbusi abiturientė: „Noriu įspėti“

Esu jauna, šiais metais gimnaziją baigusi mergina, jau įstojusi į universitetą ir suplanavusi artimiausius gyvenimo metus. Puikiai suprasdama, kad tai paskutinė vasara, kada galiu dirbti Lietuvos pajūryje, nusprendžiau pasinaudoti proga.

Puikiai suprasdama, kad tai paskutinė vasara, kada galiu dirbti Lietuvos pajūryje, nusprendžiau pasinaudoti proga.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Puikiai suprasdama, kad tai paskutinė vasara, kada galiu dirbti Lietuvos pajūryje, nusprendžiau pasinaudoti proga.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Jaunimas Palangoje derina darbą su poilsiu.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Jaunimas Palangoje derina darbą su poilsiu.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

A97

Jul 21, 2016, 2:14 PM, atnaujinta May 18, 2017, 6:04 AM

Važiavau dirbti tikrai ne dėl pinigų – tiesiog norėjosi pasidžiaugti galimybe pabūti prie jūros, padirbėti, kaip sakoma, nesėdėti tėvams ant sprando.

Prieš išvažiuodama į Palangą darbo neieškojau – buvau įsitikinusi, kad jį rasiu vos tik nuvykusi, nes esu pakankamai apsukri ir turiu padavėjos darbo patirties. Tai buvo tiesa – jau pirmą dieną susitariau dėl pokalbio kavinėje, įsikūrusioje Vytauto g. 97, prie viešbučio „Žalias namas“.

Pasirodo, buvo naujai renkamas visas kolektyvas – ir virėjai, ir padavėjai, ir barmenas. Iš susirinkusios minios buvo atrinktas personalas. Tarp laimingųjų buvau ir aš.

Atrodė, ne alga svarbiausia

Iš karto suvokiau, kad šioje kavinėje dirbti nebus labai sunku, – klientų nedaug. Supratau, kad ir milijonų iš atlyginimo nesusikrausiu, bet kadangi uždarbis nebuvo vienintelis kriterijus, džiaugiausi nauja darboviete.

Atlyginimą buvo pažadėta mokėti kartą per mėnesį už išdirbtas valandas (už valandą – 1,5 euro). Taip, tai labai mažai, bet, kaip minėjau, darbas, atrodė, bus nesunkus (ypač turint patirties), taip pat pasiūlytas nemokamas apgyvendinimas.

Labiausiai sužavėjo darbdavė Kristina – ji man pasirodė labai maloni ir išsilavinusi moteris, per visą mano darbo laiką nepasakė nė vieno šiurkštesnio žodžio. Vėliau mano nuomonė apie ją pasikeitė – tai suprasite perskaitę kitą straipsnio dalį.

Dirbti sekėsi gerai, tačiau po 9 darbo dienų supratau, kad toks ritmas – ne man. Pasitaikė, kad per 12–15 valandų tekdavo aptarnauti maždaug 5–6 staliukus.  Per praėjusią vasarą buvau įpratusi nesėdėti vietoje, tad nuolatinis veiklos nebuvimas tiesiog nebuvo priimtinas.

Nusprendžiau pakeisti darbovietę, todėl apie planavimą išeiti iš darbo informavau darbdavę, pasiūliau padėti rasti žmogų vietoj savęs ir dar jį apmokyti. Skubiai išeiti neplanavau – būčiau dirbusi tol, kol būtų radę naują žmogų.

Savininkė reagavo palankiai, nepastebėjau jokios neigiamos reakcijos. Pasirašiau išėjimo iš darbo dokumentus ir maloniai išsiskyrėme. Vadovė dar pakvietė užsukti į kavinę, o aš net neabejojau, kad grįšiu pavalgyti jau pažįstamo šios kavinės maisto.

Gal tai klaida?

Atlyginimą žadėjo pervesti liepos 10 dieną. Už 87 dirbtas valandas turėjau gauti apie 130 eurų. Keista buvo, kai pasitikrinusi banko sąskaitą supratau, kad man buvo pervesta tik 21,1 euro! Kokia nesąmonė, gal klaida?

Ramiai paskambinau savininkei, o ji pasakė, kad čia taip ir turi būti – sumą apskaičiavo buhalterė. Taip pat paminėjo, kad man suteikė nemokamą apgyvendinimą, mane apmokė, be to, mano įdarbinimas ir atleidimas kainavo. 

Aš puikiai suprantu, kad įmonė dirbo į minusą, dienos apyvarta buvo mažesnė nei darbuotojams turima išmokėti alga už tą dieną, tačiau gal aš nemokamai tarnauti neatvažiavau?

Perspėju ir kitus

Kitą dieną nuvykau į buvusią darbovietę. Žinoma, pinigų neatgavau. Mane apšaukė kvaile vien dėl to, kad atėjau, ir grasino „suvartyti“. Žmogiškumo ir kultūros trūkumas – tai dalykai, kurie labiausiai nuvylė.

Dalydamasi savo istorija noriu visus įspėti būti atidžius. O patekus į panašią situaciją griežtai rekomenduoju nenuleisti rankų – aš planuoju kreiptis į atitinkamas institucijas. Čia pinigai nėra svarbiausias dalykas – kur kas svarbiau parodyti, kad tokie dalykai negali likti be reakcijos.

Būkime sąmoningi – dalykimės panašiomis istorijomis ir apsaugokime vieni kitus!

* * *

Įmonės „EFK grupė“, kuriai priklauso minėta kavinė, direktorė Kristina Kudžmaitytė teigė darbuotojų atlyginimų neskaičiuojanti.

„Atlyginimą skaičiuoja buhalterija pagal darbo grafiką. Kiek apskaičiavo, tiek mes ir pervedėme merginai. Ir niekas iš tikrųjų su ja ten agresyviai nesielgė. Ji pati, atėjusi į darbovietę, bet jau nebūdama darbuotoja, veržėsi į tarnybines patalpas, virtuvę. Dėl to ir buvo išprašyta.

Viskas labai paprasta. Žmogus, nebedirbantis kavinėje, negali eiti į tarnybines patalpas ir mums grasinti kažkokiais nebūtais dalykais. 

Aš dabar neturiu duomenų, kiek ji tiksliai dirbo. Tiek valandų, kiek sako, ji tikrai nedirbo“, – tvirtino K.Kudžmaitytė. 

Jeigu merginai buvo pervesta 21,1 euro, vadinasi, apskaičiuota, kad ji dirbo tik porą dienų?

„Tai jos pamaina greičiausiai tiek ir dirbo. Aš tikrai neturiu duomenų. Be to, suprantate, sezonas prasidėjęs, daug darbo turiu. Aš neturiu po akimi duomenų, kiek ji laiko dirbo. Buhalterė turi darbo grafikus ir skaičiuoja atlyginimus. Aš tik tiek galiu pasakyti. Kiek suskaičiuoja, tiek aš žmogui pervedu. 

Aš netgi daviau jai buhalterės telefoną, kad pasiskambintų ir pakalbėtų būtent su tuo žmogumi, kuris skaičiuoja atlyginimus. Dabar nežinau, kiek dienų ar valandų ji dirbo, nes čia buvo aną mėnesį. Aš nesu kompetentinga komentuoti buhalterijos ir skaičiuoti atlyginimų“, – sakė direktorė. 

Viešbučio „Žalias namas“, kuriame įsikūrusi K.Kudžmaitytės valdoma kavinė, vadovė Leila Mengli-Suchanova apie minėtą kavinę pasidalijo dar keliomis detalėmis. 

„Kavinė „EFK grupei“ išnuomota nuo gegužės mėnesio. Jei atvirai, patys esame labai nepatenkinti kavinės darbu. Be to, jie iki šiol nėra sumokėję mums nuomos mokesčio. Jau įteikėme raginimą susimokėti – dar nežinome, kuo tai baigsis“, – teigė L.Mengli-Suchanova.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.