Prekeivė palygino Panevėžio ir Vilniaus mugių kainas – šis tas!

Antrus metus dalyvauju mugėse. Papasakosiu tai, ko pirkėjai nežino ir nemato.

Pasak autorės, net Vilniaus mugėse prekyviečių kainos žemesnės nei Panevėžyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Pasak autorės, net Vilniaus mugėse prekyviečių kainos žemesnės nei Panevėžyje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Gimtajame Panevėžio mieste moteris prekiauti norėjo antrus metus iš eilės.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Gimtajame Panevėžio mieste moteris prekiauti norėjo antrus metus iš eilės.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Agnė

Aug 9, 2016, 8:53 PM, atnaujinta May 16, 2017, 9:14 AM

Gyvenimas niekada manęs nelepino, viską, ką turiu, pasiekiau pati, mokiausi, ieškojau. Lietuvoje prasidėjus eilinei krizei, nukarpyti pedagogų atlyginimai paskatino ieškoti naujų pajamų šaltinių, reikėjo vienai išlaikyti nepilnametę dukrą...

Visada mėgau įvairius rankdarbius, o ir darbas su vaikais skatino domėtis menu, daile. Po truputį, naršydama, skaitydama ir bandydama, išmokau įvairių dekoravimo technikų, pradėjau dekoruoti įvairius daiktus sau, dovanoti savo gaminius draugams, giminaičiams.

Susikaupė nemažai dekoruotų daiktų, kurtų papuošalų, galvojau, kur juos reikėtų padėti. Apsilankiau VMI ir įsigijau individualios veiklos pažymą, kad galėčiau tvarkingai susimokėti visus privalomus mokesčius. Nusprendžiau pasidalinti savo gaminiais internetinėje erdvėje, atsirado nemažai klientų.

Tada man kilo mintis sudalyvauti savo gimtojo miesto, Panevėžio, mugėje. Pernai dalyvavau pirmą kartą, bilieto kaina už 1 kv. metrą buvo 30 eurų. Nusipirkau, galvoju, ką aš čia veiksiu tokiame mažame plotelyje, tad nusprendžiau įsigyti dar tiek pat.

Taigi, įsigijusi vietą prekybai už 60 eurų laukiau mugės. Sekėsi neblogai, uždirbau savo sumokėtus pinigus už vietą, maloniai bendravau su pirkėjais, keliasdešimt eurų surinkau viršaus. Nors investavau į prekybinę įrangą ir medžiagas papuošalams gaminti, todėl nė pusė neatsipirko, bet labai patiko pats procesas, bendravimas.

Pagalvojau, smagi veikla, tik gaila, kad tokia brangi prekybos kaina. Pasidomėjau, kokios kainos kituose miestuose, pasirodo, kad mano gimtajame Panevėžyje kone brangiausia.

Šiemet vėl nusprendžiau dalyvauti mugėse. Pirmiausiai keliavau į Anykščius, ten kaina lyginant su Panevėžiu juokinga. 3 kv. metrų prekybinė vieta vienai dienai kainuoja tik 10 eurų. Mano mieste tokia vieta 3 dienoms atsieina 140 eurų (nesunku paskaičiuoti, kaip Anykščiuose – ten trys dienos kainuotų 30 eurų).

Pasidomėjau, kokios gi kainos kituose miestuose prekiaujant mugėse. Pasirodo, Vilniuje Kaziuko mugėje prekiauti yra per pusę pigiau. O ką lyginti Vilnių su Panevėžiu? Žmonių srautai visiškai kiti, o ir piniginės ten kitokios…

Klaipėdoje, jūros šventėje kainos kaip Panevėžyje, bet ten juk daug daugiau pirkėjų. Alytuje 9 kv. metrų prekybos kaina 3 dienoms yra vos 21 euras. Kituose miesteliuose, kiek žiūrėjau, nemačiau, kad butų taip brangu, kaip mano gimtajame mieste.

Sakot, prekybos centrai kainas kelia? Pažiūrėkit, kaip čia elgiamasi. Mano požiūriu tai tikras plėšikavimas, smulkaus verslo žlugdymas.

Kiek reikia parduoti, kad galėtum jaustis oriai, nusipirkęs tokį brangų bilietą? Juk Panevėžio mugė tikrai nepasižymi dideliais pardavimais. Vadinasi, daugiausiai uždirba patys organizatoriai.

Gaila, kad negalvojama apie darbštų ir kūrybingą žmogų, kuris lieka savo mieste, savo šalyje, kad dirbtų ir užsidirbtų. O vietinė valdžia, kaip duoklę baudžiavos laikais, sau pasiima didžiausią dalį.

***

Panevėžio miesto gimtadienio šventę organizuojančių Bendruomenių rūmų direktorė Sandra Myškienė papasakojo, kaip nustatomos mugės šventėje kainos.

„Mugės prekiautojų vietų kainas nustatome įvertinę trijų dienų šventės biudžetą. Turime organizacinių išlaidų rengiame ne tik šventę, jos koncertinę programą, bet ir pačią mugę.

Išlaidos yra ūkinių prekių, komunikacijos, ryšių, kanceliarinės, reklamos, „Tiketos“ bilietų platinimo paslaugų komisinis mokestis (prekiautojai gali nusipirkti bilietą būdami bet kokiame mieste – ne tik Lietuvos, bet ir užsienio).

Šių metų kainos nežymiai pasikeitė nuo 2015-ųjų, įvertinus visų kainų didėjimą mūsų šalyje. Išskirtinai nei Vilniaus, Panevėžio mugė turi atskirą sceną pačioje mugėje. Čia tris dienas vyksta koncertai, pritraukiantys daugiau potencialių pirkėjų, dėl to prekiautojai džiaugiasi. Iš mugės prekiautojų pretenzijų dėl kainų iki šiol girdėti neteko“, – tvirtino S.Myškienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.