Ligonės pervežimas moterims apkarto: „Noriu tai paviešinti“

Trumpa istorija apie mamos draugę. Draugė – vidutinio amžiaus moteris, artėja jos 60-metis. Niekada nepatiko ir iki šiol nepatinka lankytis pas gydytojus. Bet taip jau nutiko, kad sveikata prispaudė kreiptis skubios pagalbos.

Kaip turėtų būti vežami ligoniai?<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Kaip turėtų būti vežami ligoniai?<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Pacientė nebuvo pervežta greitosios pagalbos automobiliu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pacientė nebuvo pervežta greitosios pagalbos automobiliu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prienų ligoninėje personalas puikus, niekuo nesiskundė, prižiūrėjo gerai ir deramai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prienų ligoninėje personalas puikus, niekuo nesiskundė, prižiūrėjo gerai ir deramai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė

Sep 21, 2016, 10:39 AM, atnaujinta May 12, 2017, 10:48 AM

Į ligoninę buvo paguldyta skubos tvarka – pilvo ertmėje pradėjo kauptis skysčiai. Paguldė pagal gyvenamą vietą, 5 Prienų ligoninę. Prienų ligoninėje personalas puikus, niekuo nesiskundė, prižiūrėjo gerai ir deramai. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad yra rimtų sveikatos sutrikimų ir reikia pervežti į Respublikinę Kauno ligoninę. Pacientė laiminga, kad ja gražiai ir nuoširdžiai visi rūpinasi.

Iš vakaro paskambino draugė mamai, pasidžiaugė abi, kad perveš į Kauną ir nuodugniai ją galės ištirti ir pagydyti. Dar mama pasiteiravo, ar nereikia pagalbos pervežant, bet draugė užtikrino, kad ne, kadangi kalbėjo su gydytoja ir ji perdavė, kad reikiamą dieną su greitosios pagalbos automobiliu draugė bus saugiai pervežta iš vienos gydymo įstaigos į kitą.

Pervežimo dieną mama sulaukia draugės skambučio: „Esu Kauno ligoninės priėmime, gal gali atvažiuoti man padėti susitvarkyti dokumentus, nupirkti vandens ir tiesiog pabūti šalia, nes esu sutrikusi ir viena.“ Kai mama nuvažiavo (maždaug po valandos), draugė jau buvo paguldyta į reikiamą skyrių.

Klausimas: ar galima taip elgtis su ligoniais? Pasirodo, pacientė nebuvo pervežta greitosios pagalbos automobiliu. Tiesiog minėtos dienos rytą pas ją atėjo slaugytoja ir pasakė – pasiimkite daiktus, pervešim į Kauną.

Ligonė sunkiai vaikšto, dėl ligos pilve daug skysčių, negali net pasilenkti batų apsiauti, daugiau paėjusi – dūsta. Ją palydėjo prie lengvojo automobilio, su kuriuo vairuotojas ir pervežė pacientę į Kauno ligoninę. Nelydėjo personalas, turintis medicininį išsilavinimą.

Pacientė net nežinojo, kur jai patogiau sėstis – vairuotojas siūlė sėsti ant automobilio galinės sėdynės, tačiau per didelį pilvą buvo sunku susirangyti ir ji atsisėdo į priekį. Priekyje sėdėti neprisisegusi saugos diržo. Tai draudžiama, tačiau dėl pilvo skausmo ir apimties ji diržo tiesiog fiziškai negalėjo užsisegti. Važiavo neprisisegusi.

Kelyje jai pasidarė silpna, vairuotojas pasiūlė sustoti, bet ji jam sako: „Kokia prasmė stoti, juk niekuo nepadėsit, nuvežkite greičiau į ligoninę, nes sunku man sėdėti, noriu greičiau prigulti.“

Tai ar taip turėtų būti vežami ligoniai? Mamos draugė kantri, nekelianti skandalų ir reikalavimų, tiesiog galvoja, kad taip ir turi būti. Negaliu tylėti, norisi tokias istorijas viešinti ir garsiai kalbėti. Kad prabustų kažkieno sąžinė, kas už tai atsakingas.

***

VšĮ Prienų ligoninės Direktoriaus pavaduotojas medicinai Vaidotas Karvelis žadėjo atsižvelgti į išsakytas pastabas.

„VšĮ Prienų ligoninėje yra direktoriaus patvirtinta ligonių pervežimo į kitas gydymo įstaigas tvarka. Joje numatyta, kad visi sunkios, nestabilios būklės ligoniai į kitas gydymo įstaigas pervežami greitosios medicininės pagalbos (GMP) automobiliu.

Jei ligonio būklė yra stabili, jis pervežamas ligoninės transportu, tai yra, lengvuoju automobiliu be specialios medicininės įrangos. Kokiu automobiliu ligonį transportuoti nutaria jį gydantis gydytojas, įvertinęs jo sveikatos būklę.

Minimu atveju dėl pacientės stacionarizavimo Respublikinėje Kauno ligoninėje buvo suderinta. Pacientės būklė buvo stabili, todėl ji pervežta ligoninės transportu.

Dėkojame pacientės artimiesiems už išsakytas pastabas. Atsižvelgdami į jas, pakoreguosime ligoninėje galiojančią ligonių pervežimo į kitas gydymo įstaigas tvarką. Atsiprašome ligonės už patirtus nepatogumus“, – sakė V.Karvelis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.