Mama atsivežė mergaitę į išgertuves. Jos verksmo pareigūnai neišgirdo

Laiško autoriaus, mergaitės ir jos mamos vardai bei pavardės redakcijai yra žinomi.

Laiško autorius pasakojo, kad motina nusivežė mergaitę į butą, kuriame girtavo su penkiais vyrais.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
Laiško autorius pasakojo, kad motina nusivežė mergaitę į butą, kuriame girtavo su penkiais vyrais.<br>A.Barzdžiaus asociatyvioji nuotr.
BPC atstovė atsiprašė mergaitės bei jos tėvo, kad mergaitei nebuvo suteikta operatyvi pagalba.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
BPC atstovė atsiprašė mergaitės bei jos tėvo, kad mergaitei nebuvo suteikta operatyvi pagalba.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

D.

Oct 19, 2016, 12:06 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:41 PM

Spalio 14 d., apie 16 val., mama L. pasiėmė dukrą iš tėčio – manęs, gyvenančio Kauno rajone. Ir išsivežė ją savaitgaliui į Kauną.  

Apie 20 val. sulaukiau dukros skambučio. Mergaitė man pasakojo, kad mama ją nusivežė pas penkis nepažįstamus vyrus, jie vartoja alkoholį ir mergaitei neduoda nieko valgyti. Ji buvo labai išsigandusi, verkė. Paklausus, kur ji yra, vaikas nemokėjo pasakyti nei adreso, nei ką mato pro langą (lauke buvo ganėtinai tamsu).

Pasakiau jai, kad skambintų į policiją ir prašytų pagalbos. Ji paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) skubios pagalbos numeriu 112 ir verkdama prašė pareigūnų pagalbos. Operatoriai jai teatsakė nusiraminti ir pasakyti mamai, kad taip nedarytų. 

L. yra įtraukta į „socialinių mamų“ sąrašą. Mergaitės globa priskirta man dėl motinos polinkio į alkoholizmą ir socialinių įgūdžių trūkumą.

Tą vakarą mergaitė buvo labai išsigandusi, nežinojo, kur yra. Aplink matė tik geriančius vyrus ir prisigėrusią motiną. Jai buvo šokas.

Paskui ji vėl man paskambino ir aš ją truputį sugebėjau nuraminti, paprašiau kaimynystėje paieškoti blaivių žmonių. Ji išėjusi į laiptinę beldė ne į vienas duris, kol atidarė nepažįstama moteris. Ši pasakė vaikui, koks yra namo adresas, kad galėčiau atvažiuoti jos pasiimti.

Kol aš atvažiavau pasiimti vaiko, ta moteris ją ramino, nes dukra be perstojo verkė dėl patirto šoko. Geroji kaimynė mergaitę palydėjo į lauką.

Ačiū Dievui, viskas baigėsi gerai, bet jeigu dukra nebūtų sugebėjusi atsirakinti durų ir išeiti, kokios pasekmės būtų tada? Tokie įvykiai kartojasi jau ne pirmą kartą. L. vis pasiima mergaitę savaitgaliui pažadėdama, kad negers.

Manau, vaiką leisti tokiai mamai išsivesti yra nesaugu. Todėl daugiau vaiko jai neduosiu ir jau parašiau Vaiko teisių apsaugos tarnybai, prašydamas L. apriboti motinystės teises. 

***

„Bendraukime“ susisiekė su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariatu ir su BPC. Kodėl į policiją bandžiusi prisiskambinti mergaitė sulaukė tokios abejingos reakcijos? 

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė teigė, jog Kauno apskrities policijoje spalio 14 d. minėtas pagalbos skambutis nėra registruotas.

„Tačiau pagal jūsų pateiktą informaciją Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno rajono policijos komisariato pareigūnams pavesta patikslinti aplinkybes ir spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo“, – žadėjo O.Vaitkevičienė.

Jeigu mergaitės prašymas policijos nepasiekė, vadinasi, jis įstrigo tarpinėje grandyje?

BPC atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė informavo, jog skambučio įrašas buvo atsektas ir perklausytas.

„Mergaitė į BPC skubios pagalbos telefono numeriu paskambino 21 val. 3 min. Pokalbis su operatore truko 4 min. Centro operatorė ramino mergaitę ir bandė įsigilinti į situaciją. Tenka apgailestauti, kad operatorė, mūsų manymu, netinkamai įvertino aplinkybes ir nepakankamai įsigilino į susidariusią situaciją.

Išsiaiškinusi, kad mergaitė tame bute lankosi nebe pirmą kartą ir buto šeimininkas jai jau matytas, ji patarė laukti jo sugrįžtant (pasak mergaitės, tuo metu minėtame bute ji buvo likusi dviese su motina ir jos buvo užrakintos).

Nuraminusi mergaitę, kad grįžus buto šeimininkui jos su mama eis namo, operatorė neįvertino situacijos kaip galimai pavojingos.

Dėl šio įvykio bus atliekamas tarnybinis patikrinimas ir jo išvadose bus konstatuota, kokių veiksmų turėjo imtis mūsų operatorė.

Bendrojo pagalbos centro vardu atsiprašome mergaitės tėvo ir pačios mergaitės, kad minėtoje situacijoje nesuteikėme operatyvios pagalbos ir džiaugiamės, kad neabejingų kaimynų dėka viskas baigėsi laimingai“, - sakė V.Juozevičiūtė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.