Gimnazijos dvyliktokė pratrūko: „Plaukus raunasi net mokytojai“

Sveiki, įkvėpta aštuntokės ir dešimtoko laiškų, nusprendžiau išlieti ir dvyliktokų neviltį. Taip, niekas manęs nevertė mokytis gimnazijoje, tačiau noriu geros ateities, noriu studijuoti ir turėti mylimą darbą.

Kaip vaikui (taip, vis dar vaikui) nepalūžti, kaip nepasiduoti ir neprarasti pasitikėjimo savimi?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kaip vaikui (taip, vis dar vaikui) nepalūžti, kaip nepasiduoti ir neprarasti pasitikėjimo savimi?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
O kaip sunku yra visiems tiems, kuriems matematika – be galo reikalinga, kaip sunku mokytojai. Juk tokie kaip aš tik trukdo pamoką vis klausdami: „Gal galite paaiškinti dar kartą?“<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
O kaip sunku yra visiems tiems, kuriems matematika – be galo reikalinga, kaip sunku mokytojai. Juk tokie kaip aš tik trukdo pamoką vis klausdami: „Gal galite paaiškinti dar kartą?“<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Erika

Oct 27, 2016, 9:58 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:18 AM

Prieš dvejus metus supratau, kad visi šie norai gali subliūkšti kaip per ilgai laikomas helio balionas. Ir tik dėl to, kad mums, 2017 metais mokyklą baigiantiems dvyliktokams, matematikos egzaminas yra privalomas. Jo neišlaikiusi aš labai sunkiai įstočiau į nemokamą vietą, o už mokslą pati susimokėti tikrai nepajėgčiau (gyvenu nepasiturinčioje šeimoje).

Aš taip norėčiau Švietimo ministerijai išrėkti: kodėl??? Asmeniškai man matematikos egzaminas yra visiškai nereikalingas, todėl aš nesuprantu, kodėl aš ir visi mokiniai, kurių likimas panašus į mano, turi kankinti save, stresuoti, taip stengtis dėl to, kas jiems visiškai neįdomu ir nesiseka.

Niekada nebuvau tiksliukė, tad tik įsivaizduokite, kaip sunku yra sėdėti pamokoje ir stengtis iš visų jėgų, tačiau vis tiek tik vos vos pasiekti patenkinamą lygį. O kaip sunku yra visiems tiems, kuriems matematika – be galo reikalinga, kaip sunku mokytojai. Juk tokie kaip aš tik trukdo pamoką vis klausdami: „Gal galite paaiškinti dar kartą?“ Pati jaučiuosi nevisavertė ir kvaila, bijau klausti dar kartą, o galiausiai visiškai nieko nesuprantu.

Sakysite, samdyti korepetitorių? Jau minėta finansinė padėtis man tam užkerta visus kelius. Švietimo ministerija mus tarsi marionetes naudoja savo žaidimams žaisti. Kai pamatys, koks bus procentas neišlaikiusiųjų, greičiausiai bus priimta nauja idėja arba išvis panaikintas privalomas matematikos egzaminas, tačiau mes, dabartiniai dvyliktokai, jau jusime to pasekmes ir galbūt turėsime keisti ateities planus.

O čia tik matematika. Ką kalbėti apie istoriją, kurią taip pat mokausi A lygiu, o programa sudaryta tokia, kad ne tik mokiniai, bet ir mokytojai raunasi plaukus.

Be galo daug namų darbų, dar daugiau darbo klasėje, o kontroliniams ruoštis reikia mažiausiai 3 valandas. Nepamirškime, kad per dieną yra dar 5 rimtos pamokos, kurių namų darbų užduota ne mažiau. Kaip vaikui (taip, vis dar vaikui) nepalūžti, kaip nepasiduoti ir neprarasti pasitikėjimo savimi?

Visi kalba apie mokinius ir kaip jiems blogai. Taip, mums blogai, tačiau ne geriau yra ir mokytojams. Skaudu matyti, kaip jie nespėja ruoštis pamokoms, nespėja taisyti kontrolinių darbų, kaip jiems sunku spėti atlikti viską, kas yra programoje, ir dar už juokingą atlyginimą.

Kur žiūri mūsų nuostabioji Švietimo ministerija (tikiuosi, įžvelgiate ironiją)? Galėčiau lažintis, kad dabartinius seimūnus, kurie taip kritikuoja Lietuvos paauglių beraštiškumą ir kvailumą, sugrąžinus į 8 ar 9 klasę (ką jau bekalbėti apie dar aukštesnę), daugiau nei pusė jų neatlaikytų krūvio ir palūžtų po maždaug 2 savaičių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.