Kaunietė įtūžo dėl sugadintų Kalėdų: „Nežinojau, ką atsakyti vaikams“

Noriu papasakoti savo istoriją (juk viešumas – geriausias vaistas), kaip galima sugadinti šventes, aptemdyti švenčių laukimo nuotaiką.

Vienai kauniečių šeimai šios Kalėdos apkarto.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Vienai kauniečių šeimai šios Kalėdos apkarto.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita

Dec 22, 2016, 2:11 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:14 PM

Neseniai viename prekybos centre susigundę nuolaida nutarėme įsigyti normandišką eglutę. Kadangi būtent tokios rūšies medelį perku ne pirmą kartą, žinau, kiek jis kainuoja be akcijų, o kaina su nuolaida iš tiesų viliojo – 1,5–2 m eglutė kainavo 9,99 euro.

Kadangi visos eglutės laikomos šaltoje prekybos salėje, jos atrodė niekuo neišsiskiriančios, nenubyrėjusios. Tačiau suabejojusi prekybos salės darbuotojos paklausiau, kodėl tokia maža kaina ir ar tikrai medelis sulauks Kalėdų.

Salės darbuotoja, jauna mergina, įtikinamai ir su didžiausiu užsidegimu dėstė, kad eglutė šviežia, tikrai nėra šansų, kad nubyrės, ką tik atvežta.

Nesu neišmanėlė, tikrai suprantu, kad šios eglutės atkeliavo ne iš Lietuvos, kad tikrai jos ne vakar nukirstos. Bet, galvoju, normandiška eglutė ką tik atvežta, vadinasi, iki Naujųjų viskas bus gerai. Patikėjau darbuotojos įtikinėjimais ir, kaip supratau vėliau, labai pasigailėjau. 

Kad eglutė ilgiau stovėtų ir gražiau atrodytų, keletą dienų laikėme ją savo kieme (ten drėgna ir vėsu). Parnešėme medelį prieš savaitę, papuošėme, pripylėme vandens. Po kelių dienų man pasirodė keista, kad net nepaliestas byra. Na, galvoju, gal ištvers iki Kalėdų...

Patikėkite, tikrai žinau, kiek ir kokiomis sąlygomis gali išsilaikyti šis medelis nenumetęs spyglių, juk net šakos be vandens mano namuose praėjusiais ir dar ankstesniais metais puikiai sulaukdavo Trijų karalių! Net išmesti būdavo gaila... Deja, tik ne šį kartą.

Šiandien ryte vyras tylutėliai sako: „Tu tik neišsigąsk, mūsų eglutė pasviro ir nugriuvo.“ Na, galvoju, nugriuvo, tai nugriuvo, ne pirmas kartas. Juo labiau kad nenuvirto visai ant žemės, tik pasviro ir atsirėmė į sofą.

Bet tuomet, kai pamačiau, kas liko iš to Kalėdų medžio, supykau ne juokais. Ne, ne supykau, o tiesiog įsiutau ir įtūžau: „Kokio senumo eglutes pardavinėja, kad po savaitės net ištvermingoji normandiška eglė numeta visus spyglius?“

Taip nutinka tik tuomet, jei medis nukirstas ir ilgai laikomas be vandens, o manasis „nabagėlis“ džiugino mažiau nei savaitę.

Mano dviem mažamečiams vaikams buvo sugadintas švenčių laukimas. Ryte vaikas paklausė: „Tai kur dabar Kalėdų Senelis dovanas paliks?“ Nežinojau, ką atsakyti.

Daugeliui skaitančių tai pasirodys anokia problema, smulkmenų sureikšminimas, bet iš esmės mano straipsnis ne apie eglutę, o apie prekybininkus, kuriems nė velnio nerūpi pirkėjai.

Anoks čia materialinis nuostolis, apgailėtini 10 eurų, bet moralinis nuostolis – didelis. Juk čia ne šiaip sau medis, čia Kalėdų eglutė!

***

Nors mama neturėjo pirkimo čekio, prekybos centras geranoriškai sutiko pakeisti medelį.

Vilniaus miškų urėdas Artūras Nanartavičius pasakojo, kad jam sunku vertinti prekybos centruose pardavinėjamų atvežtinių medžių priežiūrą.  

„Jei norite ilgiau išlaikyti paprastas ir dygiąsias egles, patarčiau kas savaitę palaistyti. Taip pat vandeniu sudrėkinti šakas.

Jei eglė su šaknimis, ją lauke sodinti rekomenduojama esant nulinei temperatūrai. Jei svilina minusas, tuomet rekomenduojama bent savaitę palaikyti verandoje, kad medis spėtų adaptuotis prie vėsesnio oro.

Deja, bet prigyja tik pusė pasodintų Kalėdų eglių. Jei pasodintas medis neprigyja, tikėtina, kad jo šaknys buvo per daug nugenėtos. Taip daroma tam, kad šaknys tilptų į vazoną“, – sakė urėdas.

Galbūt jums taip pat kažkas sugadino žiemos šventes? Pasidalinkite savo pasakojimu. Jūsų laiško laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkeliant čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.