Netikėtas laiškas sugriovė visus šeimos planus: „Mūsų namuose – sumaištis“

Rugpjūtį sulaukiau labai džiugios naujienos, kad mano mažylei skirta vieta darželyje „Žolynas“. Rinkausi jį, nes eilės į mums pagal gyvenamąją vietą priklausančius darželius buvo labai didelės.

Skaitytoja sako, kad daugiau nei 100 vilniečių šeimų gyvena kankinamos tokios pat nežinios.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Skaitytoja sako, kad daugiau nei 100 vilniečių šeimų gyvena kankinamos tokios pat nežinios.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Trijų vaikų mama

2017-01-10 05:26, atnaujinta 2017-04-21 20:39

Man buvo paaiškinta, kad tai vienintelis darželis, kuriame yra vietų nuo rudens. Minėtame laiške buvo prierašas: „Tėvai ar globėjai privalo kreiptis į nurodytą įstaigą per 10 kalendorinių dienų, patvirtinti vaiko atvykimą raštu.“ 

Nieko nelaukdama po kelių dienų nuvažiavau nurodytu adresu ir pasirašiau sutartį dėl mano dukrytės ikimokyklinio ugdymo. Direktorė maloniai aprodė patalpas, papasakojo, kokio masto remonto darbai atliekami ir kad iki lapkričio 1 d. viskas bus baigta, darželis pradės veiklą.

Su darbdaviu pavyko susitarti, kad dalį dienų rugsėjį ir spalį dirbsiu iš namų, kitomis dienomis dukrytę prižadėjo pasaugoti kaimynė, o nuo lapkričio ketinau grįžti į darbą.

Nors darželis visai kitame miesto gale, nei mes gyvename ir aš dirbu, buvau laiminga, kad jauniausia atžala pagaliau priimta į valstybinį darželį. Su nekantrumu laukėme lapkričio ir darželio atidarymo.

Likus mažiau nei savaitei iki planuoto darželio atidarymo gavau el. laišką, kuriuo visi tėvai informuojami, kad remontas iki lapkričio 1 dienos nebus baigtas.

Tame laiške nurodoma, kad darželis „Žolynas“ veiklą pradės preliminariai 2017 m. sausio mėnesį ir, „jeigu atliekant darbus ar vykdant viešųjų pirkimų procedūras paaiškės aplinkybės, kurios turi įtakos numatomai darbų pabaigai, apie tokias aplinkybes informuosime papildomai“.

Šeimoje vėl sumaištis. Visi planai keičiasi... Juk nepulsi ieškoti privataus darželio ar auklės dėl dviejų mėnesių. Daugumoje privačių darželių reikia mokėti stojamąjį mokestį, o ką jau kalbėti apie papildomas ir neplanuotas kasmėnesines šeimos išlaidas.

Auklės nori nuolatinio darbo, tad per penkias dienas rasti tinkamą žmogų irgi nerealu. Jau nekalbu apie vaiko psichologinę savijautą, jei po dviejų mėnesių privačiame darželyje reikėtų vėl pratintis prie kitų žmonių ir aplinkos.

Teko prašyti kaimynės pagalbos, pasitelkti penktokę dukrą – ji po pamokų pabūdavo su sese, kol sėdėdavau darbe...

Prieš Kalėdas vėl darėsi neramu. Jokių laiškų ar skambučių apie darželio atidarymą. Skambinu direktorei – neatsiliepia. Skambinu kitą dieną – vėl tas pat. Parašau elektroninį laišką, po kelių valandų direktorė perskambino ir informavo, kad sausio pradžioje darželis nebus atidarytas, vasario pradžioje tai irgi sunkiai įmanoma. „Puiki“ žinia mūsų daugiavaikei šeimai prieš Kalėdas...

Kitą dieną susirinkusi visus straipsnius, mero Remigijaus Šimašiaus ir vicemero pranešimus, kur juodu ant balto ir ne vieną kartą buvo skelbiama, kad darželis „Žolynas“ bus atidarytas 2016 m. rudenį, važiuoju į Vilniaus savivaldybę.

Ten, kaip ir reikėjo tikėtis, niekas nieko nežino ir niekas negali atsakyti, kada pagaliau darželis pradės savo veiklą. Konsultavausi ir su moterimis prie langelio, ir su savivaldybės darbuotoja.

Socialiniame tinkle perskaičiau, kad viena mama, kurios vaikas „turi vietą“ tame pačiame darželyje, parašė laišką vicemerui ir gavo atsakymą, kad sausio 2 d. vyks posėdis, kuriame bus išsiaiškinta darželio remonto eiga ir pabaiga. Taip pat buvo žadama, kad visi tėvai bus informuoti atskiru laišku. Jokios informacijos apie remonto pabaigą negavome. 

Daugiau nei šimtą vaikų turėjęs surinkti darželis dar remontuojamas. Daugiau nei šimtas vilniečių šeimų gyvena kankinamos nežinios, negali planuoti savo šeimos gyvenimo, nes atsakingi pareigūnai nesugeba numatyti remontui skirto laiko ir net nesugeba pateikti tikslios informacijos, kad šeimos galėtų vienaip ar kitaip spręsti vaikų priežiūros klausimus.

Visi šie vaikai iš laukiančiųjų į darželius eilės išbraukti, nes juk jie „gavo darželį“. Eilė į Vilniaus miesto darželius sumažėjo.

Prieš rinkimus viskas skambėjo labai gražiai ir įtikinamai. Tačiau realybė, deja, visai kitokia. Jau nekalbant apie teisinę šio reikalo dalį, tokią kaip teisėti tėvų lūkesčiai, papildomos išlaidos, sutartinių įsipareigojimų nevykdymai.

Žinoma, daugelis galbūt pasakytų, kad čia ne pasaulio pabaiga ir ne didžiausia gyvenimo problema. Tačiau toks Vilniaus miesto valdžios nesiskaitymas su mažamečius auginančiomis šeimomis pasitikėjimo miesto valdžia tikrai neprideda.

***

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas patvirtino, kad buvusiuose vaikų globos namuose įkurtas vaikų darželis turėjo pradėti veiklą rugsėjo mėnesį. Tačiau atvėrus tam tikras inžinerines sritis paaiškėjo, kad darbai užsitęs, o darželis negali vykdyti savo veiklos.

„Dėl to labai atsiprašome. Su tėvais komunikacija yra vykdoma, tačiau mes negalėjome žinoti, kas dėsis darželyje, kai pakelsime 30 metų nejudintas grindis.

Pagrindinė užsitęsusių remonto darbų problema buvo ta, kad reikėjo pakeisti visą sovietinę šildymo sistemą. Kai supratome, kad teks atlikti papildomus darbus, teks organizuoti atskirą konkursą jiems atlikti, suderinti. Todėl viskas užsitęsė.

Planuojame, kad per artimiausius porą mėnesių viskas turėtų būti pabaigta, o po trijų mėnesių tikrai galėsime pakviesti vaikus į naują darželį“, – sakė Vilniaus vicemeras.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.