Po 15 metų rūkyti metė padaręs vos vieną dalyką – atsitiko stebuklas

Mano vardas Dainius (vardas pakeistas), aš esu priklausomas nuo nikotino. Pirmą cigaretės dūmą patraukiau dar būdamas vaikas, su draugais norėjom išbandyti...

Namuose žmona priekaištauja, dėl šeimos ramybės einu rūkyt, kitaip aprėkčiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr. 
Namuose žmona priekaištauja, dėl šeimos ramybės einu rūkyt, kitaip aprėkčiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Dainius

2018-10-24 13:40, atnaujinta 2019-10-04 17:09

Pradėjo mokykloje

Vėliau, vyresnėse klasėse „papešdavom“ su mokyklos bičiuliais per pertraukas, bandžiau pritapti, pasirodyti „kietesnis“. Apsisukdavo galva, iš burnos smirdėdavo, bet jausdavausi kietai, nes darome, kas uždrausta, negalima. Norėjau būti su „chebra“. 

Cigarečių tada dar pats kiekvieną dieną nepirkdavau, slėpdavausi nuo tėvų, kad rūkau. Su alkoholiu kaip neparūkysi, kai vaišina? Apsvaigdavau dvigubai... Kartais atpirkdavau draugams cigaretes ir džiaugdavausi, kad dar nesu „užkibęs“, pats juk neperku. 

Rūkė su tėvu

Įstojus į universitetą pirmiausiai atsirado daugiau laisvės, „tūsai“, laikas, jaunystė. Pradėjau rūkyti kiekvieną dieną. Gyvenau pas tėvus, traukdavome dviese balkone. 

Prisiminimai iškildavo: buvau kokių 5 metų, tėvelio barzda duria ir smirda fui smirda, kai bučiuoja prieš miegą. Aš niekados nerūkysiu, nesveika, kokie pas tėtį dantys, kaip kosėja, dvokia... O dabar kai rūkom su tėčiu, prieš mamą gėda. 

Pašlijo sveikata

Man 33 metai. Rūkau jau virš penkiolikos metų. Suvokiu, kad tai mane žudo iš vidaus, koks beprotis to negali suvokti? Bet kaip mesti rūkyti, tai neįmanoma! Kiekvieną dieną surūkau apie 15 cigarečių. Man būtinai jų reikia, jaučiu nerimą ir baimę, kad gali neužtekti vakare ar esant kelionėje.   

Sveikata – dūstu, kosėju, spaudausi skrepliais, jaučiuosi pastoviai nepailsėjęs, iš ryto pykina, kai pirmąsias dvi cigaretes traukiu, dantys geltoni; dar alergija atsirado –  aišku nuo rūkymo, atmintis prastėja. Greičiausiai mirsiu nuo plaučių, skrandžio ar širdies ligos, dėl rūkymo. Žinau, kad dėl nikotino gyvensiu kokiais 5–7 metų trumpiau. 

Įgriso asmeninis kalėjimas

Rūkau visada: eidamas, dirbdamas, prieš valgį, po valgio – kad išsituštini – būtinai, po sekso, bet ir čia pavargstu, kai reikia parašyti svarbų elektroninį laišką ar paskambinti, pasikalbėti darbe su „bosu“, prieš einant pas gydytoją, prieš miegą – kitaip neužmigsiu, prieš skrydį (iš karto po kelias, nes kaip reikės iškęsti kelias valandas), kai džiaugiuosi, kai bijau, kai mąstau (juk padeda!). 

Kaip įgriso tas kalėjimas, cigarečių kalėjimas, vienutė į kurią pats savanoriškai sėdau. Bėgu nuo savęs, situacijos, jausmų, minčių, žmonių – į dūmų prieglobstį. 

Kosėju, spjaudau neaiškios spalvos karkalus, bet čia geriau. Namuose žmona priekaištauja, dėl šeimos ramybės einu rūkyt, kitaip aprėkčiau pasiųsčiau – tegu eina tiesiai... 

Jautė gėdą ir kaltę

Pinigai, apie 75 eurai per mėnesį – pastoviai jaučiu kaltę ir gėda, kad šeimos pinigus praleidžiu vėjais dar ir save žudydamas, tada taupau savo pietų sąskaita. 

Socialumus – jaučiuosi nepatrauklus, asocialus, jau seniai rūkymas nebemadingas, viešose vietose, kavinėse, stotelėse – uždrausta, kalba apie balkonus.

Užkniso, priešiški žvilgsniai, pamokslai tų, kurie metė. Perskaitęs „Lengvas būdas...“ knygą nerūkiau virš pusės metų, antrą kartą mesti nebepadėjo. Ai, nuo vienos niekas neatsitiks ir vėl... 

Bandžiau mažinti surūkomų cigarečių kiekį, nerūkyti, kol nenuvykstu iki darbo, vakarais, keičiau rūšį (rūkiau plonas, mėtines, „100-ines“), kai išvažiuodavau atostogauti savaitę nerūkydavau – pirmas dalykas sugrįžus – kioskas, pakelis ir vėl iš naujo. Kodėl aš negaliu mesti? Neviltis... 

Išgelbėjo anoniminė grupė

Šiuo metu man 34 metai, aš nerūkau 8 mėnesius. Nerūkau nuo to laiko, kai pirmą kartą atėjau į Anoniminių Nikotinistų grupę. 

Anoniminiai Nikotinistai naudoja 12 žingsnių sveikimo programą. Dvylika žingsnių iš pradžių buvo pasiūlyta Anoniminių Alokoholikų, kaip būdas įveikti alkoholizmą, o vėliau 12 žingsnių programos pagrindu susikūrė daug savitarpio pagalbos grupių, sveikstant nuo įvairių priklausomybių. 

Atvykęs į pirmą susirinkimą galvojau – nepadės, bet atsitiko stebuklas. Ką aš dariau: lankiau susirinkimus; skambindavau kitiems nariams, kai būdavo labai didelis potraukis; meldžiau Dievo pagalbos; prašiau artimųjų ir bendradarbių supratimo ir paramos; keičiau maršrutus į darbą, valgymo įpročius; dėkojau Dievui už kiekvieną dieną be cigaretės ir jau kitą kartą pagalvojus apie dūmą tapdavo lengviau atsispirti; mokiausi grožėtis saulėlydžiu be cigaretės; dalinausi. 

Man reikėjo paprašyti Dievo ir žmonių pagalbos, aš vienas mesti rūkyti nesugebėjau. Dabar esu laisvas nuo nikotino su Aukštesnės Jėgos (aukštesnės jėgos už mano valios ir proto pastangas) ir grupės narių pagalba. Aš esu laisvas! 

Pagerėjo sveikata, galiu neuždusdamas bėgioti, padidėjo ištvermė (dirbant fiziškai nereikia kas valandą ar pusvalandį daryti „parūkymo“ pertraukėlių), protas geriau veikia, atsirado laiko (kiek valandų veltui iššvaistydavau rūkydamas). 

Dalinasi savo patirtimi

Susirinkimuose dalindamasis savo patirtimi pradedu suvokti savo būdo trūkumus, ydingus mąstymo modelius, pasaulio nepriėmimą, priežastis, dėl kurių aš savo noru niekinau gyvenimo dovaną ir iš lėto save žudžiau. 

Vis dažniau ir dažniau atrandu minčių ir jausmų ramybę. Didžiausias džiaugsmas – kai galiu padėti kitam, dar kenčiančiam nuo nikotininės priklausomybės, žmogui (12 programos žingsnis teigia – „Šių žingsnių dėka dvasiškai pabudę, mes stengėmės perduoti tą žinią kitiems priklausomiems nuo nikotino žmonėms ir visada gyventi pagal šias nuostatas“). Dabar nors ir neturiu potraukio rūkyti, lankau susirinkimus, kad galėčiau padėti kitiems rūkaliams. 

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų spalio 1 dieną.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.