Palangos viešbučio darbuotojas prabilo apie darbo sąlygas – taip tęstis daugiau nebegali

Lietuvoje toliau sėkmingai klesti darbuotojų išnaudojimas ir jokios valstybinės institucijos čia neveikia! Neveikia, nes ranka ranką plauna. 

 Palangos viešbučio darbuotojai skundžiasi, kad jiems laiku nemokamas atlyginimas.<br> B.Beinoravičiaus nuotr.
 Palangos viešbučio darbuotojai skundžiasi, kad jiems laiku nemokamas atlyginimas.<br> B.Beinoravičiaus nuotr.
 Palangos viešbučio darbuotojai skundžiasi, kad jiems laiku nemokamas atlyginimas.<br> B.Beinoravičiaus nuotr.
 Palangos viešbučio darbuotojai skundžiasi, kad jiems laiku nemokamas atlyginimas.<br> B.Beinoravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Anonimas

Nov 24, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 9:10 PM

Pagal valstybės logiką – turime du mėnesius nevalgyti, kad galėtume pateikti pretenziją kažkokiai Trišalei komisijai savo uždirbtai algai atgauti, kai tuo tarpu ta įmonė toliau sėkmingai veikia ir nėra sustabdoma jos veikla, o darbuotojas yra paliktas likimo valiai, jeigu skęsti – pačio bėdos…   

Vienas to realus pavyzdys – Palangoje įsikūręs keturių žvaigždučių viešbutis-restoranasGabija“. Jo vadovas darbuotojams niekaip nesugeba ar labiau nenori laiku išmokėti atlyginimų nuo rugsėjo pabaigos. Direktoriaus Raimundo Zaikausko nuotaika yra prasta, todėl tos algos nėra prioritetas. Kam ta alga, užteks avanso... 

Kolektyvas labai didžiuojasi savo bosu... Kai darbo krūvis po 16 valandų per dieną, o mokamas minimalus valandinis atlyginimas 2 eurai su centais, aišku yra priedai. Tai be galo motyvuoja kurti ateitį Lietuvoje...

Pagal mano supratimą, algos nemokėjimas tolygu psichologiniam smurtui, ypač kai dirbti fiziškai negali antro darbo, nes jau pirmajame darbe tenka arti 16 valandų. 

Jeigu vėluoja atlyginimai, direktorius kiekvienam darbuotojui privalo pasiteisinti asmeniškai (išmonės reikalas), ne per valytoją, buhalterę ar dešiniąją ranką, o asmeniškai. Būna įmonėms visokių sunkumų, bet nesiskaityti su darbuotojais... 

Ar Jūs pirktumėte daiktą X, jeigu žinotumėte, jog kuriant tą daiktą buvo išnaudojami darbuotojai?

Populiariajai verslininkų frazei – „nepatinka – eik lauk, už durų sekantis laukia“ turi ateiti galas. Jaunimas labiausiai supranta, kodėl emigruoti sveika.

Tai va, ponas vadove, Raimundai Zaikauskai, nebijokit savo darbuotojų, visi stengiasi, dirba, jeigu pačiam trūksta poilsio, pailsėkit ir pamąstykit. 

O belaukiant Lietuvos 100-mečio jubiliejaus turiu idėją Lietuvai – darbo užmokestis už kiekvieną savaitę, kaip yra kitose protingose šalyse. Gal pagaliau direktorius nusileis ant žemės ir laikysis sutartyje nurodyto punkto – laiku mokėti atlyginimą.

Mano tikslas nėra apšmeižti ar pakenkti, tiesiog pateikiu faktą, kad atlygio restorane negauna tikrai ne vienas žmogus. Vidutiniškai per mėnesį neišmokama iki 500 eurų plius priedų už konferencijas ir banketus. 

***

Viešbučio „Gabija“ direktorius Raimundas Zaikauskas atsiliepimą į laišką pradėjo nuo pasvarstymo, kodėl buvo parašytas toks laiškas.   „Aišku, kad laišką parašė nepatenkintas darbuotojas, ir tikrai aišku, kad jis jau nebedirba mūsų bendrovėje.

O bet kokio išsiskyrimo atveju (tiek šeimoje, tiek bendrovėje, tiek kažkokiais kitais gyvenimo atvejais) abi besiskiriančios pusės turi savo požiūrius ir savo tiesas. Todėl nemanau, kad yra tikslinga viešai spręsti nesutarimus, kai tam yra aibė kitų būdų, kuriuos ir reikėtų stengtis išnaudoti. 

Atsakinėti į anoniminį kreipimąsi yra labai sunku, bet bandykime atsakyti į tuos teiginius, kuriuos Jūsų skaitytojas mini savo laiške.   

Pradėkime nuo to, kad tarp viešbučio darbuotojų didžiausia grupė yra ta, kuri dirba pagal nustatytus grafikus ir jų darbo laikui yra taikoma suminė darbo laiko apskaita. Apmokėjimas už atliktą darbą vykdomas pagal valstybės nustatytas tvarkas – už nakties metu ar švenčių  dienomis dirbtas valandas apmokama atitinkamai 1,5 arba 2 kartus didesniu tarifu. 

Papildomai galiu paminėti, kad viešbutis vykdo veiklą visą parą (ir ištisus metus), todėl darbo grafikai darbuotojams yra sudaromi taip, kad reikalingas personalas viešbutyje būtų nuolatos. Tokia yra viešbučių darbo specifika.   

Bendrovėje beveik visi nuolatiniai darbuotojai dirba ilgiau kaip du metus ir tikrai žino, kaip ir kada su jais yra atsiskaitoma. Taip, Palangoje viešbučių veiklai turi didelės įtakos sezoniškumas, todėl penkis sezono mėnesius atlyginimas yra išmokamas pagal darbo sutartyse numatytus terminus, o kitais, ne sezono mėnesiais, darbo užmokestis sumokamas dalimis iki einamojo mėnesio pabaigos. 

Apie bendrovės darbo užmokesčio dydį informaciją galite gauti „Sodros“ puslapyje“, – komentavo pajūrio viešbučio direktorius R. Zaikauskas.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo