Mamos istorija apie ligoninėje klykiantį kūdikį pribloškė žiaurumu

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta gluminantis įrašas apie nesuvokiamą Klaipėdos vaikų ligoninės slaugių elgesį su 4 mėnesių mažyle.

 S.Jarutytė teigė, kad kūdikio zirzimas nesiliovė, o slaugė daugiau nebepasirodė.<br> Facebook nuotr.
 S.Jarutytė teigė, kad kūdikio zirzimas nesiliovė, o slaugė daugiau nebepasirodė.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2017, 3:21 PM, atnaujinta Nov 30, 2017, 4:13 PM

„Norėčiau pasidalinti baisia patirtimi, Klaipėdos vaikų ligoninės sesučių abejingumu ir gudrumu“, – įrašą, kaip žaibas išplitusį socialiniame tinkle, pradėjo „Facebook“ vartotoja Simona Jarutytė.

Moteris pasakojo, kad slaugydama sūnų ėmė rūpintis į tą pačią palatą paguldytu, tačiau likimo valiai paliktu 4 mėnesių kūdikiu.

„Atsigulėme į palatą su sūnumi, o ten buvo viena moteris (jos vaikas – reanimacijoje). Ankstų rytą ji buvo perkelta į kitą palatą. Nustebau, kodėl. Atsakymas – į palatą atvežė apie 4 mėnesių mergytę“, – rašė moteris.

S.Jarutytė teigė, kad nors paliktas kūdikis buvo ramus, netrukus ėmė zirsti.

„Po zirzimo – rėkimas. Aš kišu „tūtį“ (čiulptuką, – aut. past.), laikydama vienoje rankoje sūnų ir maitindama jį prispaudusi buteliuką savo smakru. O kaip kitaip aš turiu nuraminti mergaitę? Ja niekas nesirūpina. Nebeištvėrusi pakviečiau sesutę. Pasakiau, kad gal ji nori valgyti, tačiau ji (sesutė, – aut. past.) pasako, kad vaikas neturi tėvų, apsisuka ir išeina“, – apie pribloškiamą Klaipėdos vaikų ligoninės slaugės elgesį pasakojo internautė.

S.Jarutytė teigė, kad kūdikio zirzimas nesiliovė, o slaugė daugiau nepasirodė.

„Priėjusi sesutei vėl sakau, kad gal valgyti nori, o ši atėjusi atsako, kad taip, turbūt nori, apsisuka, trenkia durimis ir vėl negrįžta. Bandau laimę su kita sesute, o ji tiesiai šviesiai rėžia: „Mes neprivalome būti prisigulusios.“

O kaipgi aš su sūnumi? Nejau turiu leisti klykti mažylei iki springimo? O kodėl turiu prižiūrėti svetimą vaiką, kai jos kavutę geria savo kambaryje? Žmonės, kas darosi?“ – retoriškai klausė moteris.

Žmonės komentaruose rašė, kad negali atsistebėti abejingumu ir žiaurumu. Po kurio laiko mama parašė, kad „į šį įvykį buvo sureaguota. Skyriaus vedėja pažadėjo atitinkamai pakalbėti su slaugytoja, kuri patingėjo vaikučiui padėti.“

Medikė: ne viskas taip baisu, kaip piešiama

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė portalui lrytas.lt pateikė kiek kitokią įvykių versiją. Anot medikės, mažyle pasirūpinta.

K.Bobianskienė, kalbėdama apie įrašą socialiniame tinkle parašiusią mamą, teigė, kad jai mažylė rūpėjo mažiausiai, – neva sūnų slauganti motina turėjo iš pradžių pakalbinti kūdikį ir juo pasirūpinti ir tik tada, jei jai buvo labai pikta, kreiptis į ligoninės vadovybę.

„Norėčiau pasakyti taip: ne viskas taip baisu, kaip piešiama. Vaikas gulėjo 2 valandas, ne ilgiau. Mama, kadangi jos pačios vaikas serga, yra sudirgusi. Antra, yra žiema ir neturėjome galimybės vaikelio paguldyti į atskirą palatą“, – aiškino ji.

Medikė tikino, kad kūdikio verksmą lėmė ir tai, kad mažylė pateko į svetimą aplinką: „Ji negalėjo neverkti.“

K.Bobianskienės teigimu, netiesa, kad iš palatos išėjusi slaugytoja negrįžo pasirūpinti vaiku. Anot jos, po kiek laiko 4 mėnesių kūdikis buvo pamaitintas – verkiančiam vaikui slaugė išėjo atnešti maisto.

„Nejaugi manote, kad pas mus vaikai būna alkani? Juk pas mus brangiausi mišiniai, sauskelnės“, – aiškino ji.

Medikė stebėjosi mamos, internete pasipiktinusios mažylės nepriežiūra, žodžiais: „Ar sunku mamai pasilenkti ir pasakyti švelnų žodį kūdikiui? Jūs esate vyras ar taip pats nepadarytumėte? Ar neištiestumėte jam rankos? Juk jam malonu – jis įpratęs prie svetimų žmonių, nes yra iš vaikų namų. Bet tai nereiškia, kad jis skriaudžiamas. Jį ir sesutės panešioja“, – kalbėjo K.Bobianskienė.

Medikės teigimu, įprastai, jei prie mamos guldomas kitas kūdikis, jos visada paklausiama, ar ji sutinka.

Mamų paklausiama, ar jos, jei vaikas bus neramus, galės juo bent kiek pasirūpinti.

„Ir 9 iš 10 mamų atsakys, kad taip. O 1 pasakys – ne. Tokiu atveju neguldoma. Bet jei mamytės būtų paklausta, ji būtų atsakiusi, kad taip, skirs šiek tiek dėmesio. Aš nesuprantu šito žmoniškumo veiksnio – jis yra ar nėra? Ar galų gale yra motiniškumo veiksnys?“ – į žmoniškumą apeliavo medikė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?