Nuo vėžio mirštanti moteris parašė laišką prezidentei – dėl tokio atsakymo nepyksta

Įsivaizduokite – jūs esate jaunas, nepagydoma liga sergantis žmogus. Jūs negalite šlapintis ir jums įstatyta nefrostoma – tokios šlangutės, išvestos iš inkstų nugaroje su maišeliu šlapumui surinkti. Jums yra sutrikusi žarnyno funkcija ir jūs dėvite sauskelnes. 

Už vaistus susimokėti nebeišgalinti onkologine liga serganti moteris parašė laišką prezidentei – atsakymas jos netenkino.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Už vaistus susimokėti nebeišgalinti onkologine liga serganti moteris parašė laišką prezidentei – atsakymas jos netenkino.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-02-07 10:20, atnaujinta 2018-02-08 13:24

Kenčia nepakeliamus skausmus

Jūs be galo silpnas, išvargęs nuo gydymo ir vėžio komplikacijų ir žinote, kad mirštate. Jūs su tuo susitaikėte. Ir net paruošėte tam savo 14 metų dukrą. Jūs finišo tiesiojoje. Tačiau yra vienas bet... Ramiai pasiekti finišą jums trukdo nepakeliami skausmai, kurie kankina taip, kad kartais tiesiog norisi iššokti pro langą. Tą skausmą galima numalšinti morfinų pagalba. Bet jūs neturite tam pinigų. Nors ne. Turite. Jei taupysite – nevalgysite ir nekūrensite savo vargano būsto...

Bet jūs vis tiek nepasiduodate bandydami išspręsti nesibaigiančią dilemą: ko labiau reikia – maisto ar vaisto. Ir niekada nenustojate svajoti. Atsigulate vakarais su dukryte į vieną lovą, kad būtų šilčiau, ir su ašaromis akyse pasakojate jai apie gražią ateitį, apie nuostabų gyvenimą, apie nesibaigiančias galimybes nepamiršus paminėti gailestingą Dievą, gerus žmones ir visus sunkumus nugalinčią meilę. 

Giliai širdyje jūs patys netikite tuo, ką sakote, tačiau nesakyti negalite, nes suprantate, kad jei tylėsite, jūsų dukrytė, matydama visą šį pragarą, kurį patiriat, praras tikėjimą ir Dievu, ir jumis, ir šalia esančias žmonėmis. O praradus jį nesugebės išlikti pilnaverčiu žmogumi šiame negailestingame, skausmo ir neteisybės kupiname pasaulyje – pasaulyje be mamos...

Parašė laišką prezidentei

O ryte ir vėl prasideda realybė. Jūs palydite savo dukrą į mokyklą, nusišypsote pro langą, pamojate ranka, o nusisukus ir vėl susiriečiate iš skausmo bandant jį numalšinti dejonėmis ir maldaudami savęs truputį pakentėti. Dar truputį pakentėti. Kentėti neina ir jūs verkdama susileidžiate sau tą morfiną žinodama, kad ateityje kentėsite labiau... Kentėsite todėl, kad skausmo malšinančio vaisto gali neužtekti iki sekančios neįgalumo pensijos...

Jūs esate blaivaus proto ir suprantate, kad tai yra nenormalu. Mirštantis ligonis negali šitaip kankintis. Matyt, čia bus įsivėlusi kažkokia baisi klaida, kurią žūtbūt reikia ištaisyti. Jūs parašote mūsų šalies prezidentei laišką tikėdamiesi, kad ji išgirs ir ištaisys šią apmaudžią klaidą, kurią padarė vasarą jos Vyriausybė. 

Būtent šitaip ir pasielgė Alina (vardas pakeista) – moteris kenčianti nuolatinį skausmą nuo mirtinos lygos. Štai jos laiškas prezidentei. 

„Laba diena, Jūsų ekscelencija. Jums rašo Alina. B. Man 43 metai, auginu trylikmetę dukrytę. Taip likimas lėmė, kad sergu onkologine liga. Medicina man padėti nebegali. Kad nekankintų stiprūs skausmai, leidžiamas morfinas. Ponas Aurelijus Veryga žadėjo, kad vaistų reforma palengvins onkologinių ligonių gyvenimą. Deja, nuo liepos turime primokėti už morfiną. Priemoka mėnesiui – 77,40 eurai. Man tai nepakeliama suma. 

Paliatyviems ligoniams reikia ne tik morfino – nekompensuojamai perkame švirkštus, sauskelnes, šlapimo surinkimo maišelius, raminančius vaistus, reikia žvakučių, pooperacinių pleistrų, tepalų ir skysčių žaizdoms. Kiekvieną mėnesį vaistinėje palieku apie 100 eurų. Ir dar mokėti už morfiną 77,40. Belieka arba nevalgyti, arba rėkti iš skausmo. 

Didelė suma už vaistus

Ir įvyko stebuklas! Alina buvo išgirsta! Prezidentūra atsiuntė jai atsakymą su palinkėjimais ir pažadais išspręsti problemą! Tačiau išaiškinti kompensuojamų vaistų išrašymo tvarką nepasivargino. Pavedė tą padaryti Sveikatos ministerijai, kuri irgi patingėjo tą padaryti. Tiek to. Alina nepyksta. Nes jos prašymas pagaliau pasiekė dangų ir vaistai išties pasidarė pigesni. Net ne patys vaistai, o priemoka, kurią privalo mirštantys ligoniai sumokėti. 

Alinai dabar jau nereikia primokėti už morfiną 77,40 eurų per mėnesį, kas buvo tikras absurdas. Dešimčiai dienų morfino dozės Alinai jau kainuoja 6 eurus 45 centus. Padauginame šią sumą iš 3, ir per mėnesį gauname 19 eurų 35 centus. Bet tai vistiek labai daug! Nes vaistų dozę prie tokios ligos sunku apskaičiuoti! O kur dar kitos slaugai reikalingos priemonės, kainuojančios virš 100 eurų?!

O kur maistas dviems žmonėms ir aptarnavimo mokesčiai?? Už ką nusipirkti drabužių ir avalynės vaikui? Tam tikrai neužtenka menkos 196 eurų Alinos pensijos, kurią gauna už pirmą invalidumo grupę. 112 eurų, skirtų spec. poreikiams patenkinti! Bet valdžiai tas nerūpi. Kaip nori, taip vertiesi. Ir jei ne artimųjų žmonių pagalba, kuri irgi nėra nedidelė, iš moters jau šiandien būtų atimta dukra ir ji mirtų viena savo šaltame bute ne tik nuo skausmo, bet ir iš liūdėsio ilgėdamasi savo vaiko. 

Moteris neviltyje. Ji bijo ateities, nes supranta, kokia ji bus baisi. O tai reiškia, jos laukia gyvenimas šaltame bute su kiaurais langais, kuriems sutvarkyti nėra pinigų. Tai badas ir skurdas. Tai palūžusios dukrytės akys ir rankytės, iš paskutinių savo vaikiškų jėgų bandančios padėti savo iškankintai mamai. Tai mirtis kančiose ir begalinis nusivylimas žmonėmis, kurtiems jos bėdai.

Pasirodo, mūsų šalyje neįmanomą ne tik gyventi, bet ir numirti oriai... 

Aš nežinau, kas turėtų atsitikti, kad valdžia pagaliau atsigręžtų į savo žmones ir pamatytų, į kokią gilią duobę juos įstūmė. O gal žinote jūs? Nes man jau tikrai pritrūko fantazijos. 

***

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos  Sveikatos strateginės plėtros skyriaus  Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė komentavo, kad nuo liepos 1 d. iki liepos 16 d. buvo iškilusi problema dėl Morphin priemokų, tačiau nuo liepos 16 d. buvo vykdomos derybos su gamintoju ir jam pritaikius nuolaidą Morfino injekcinio priemoka už 10 ampulių siekia 0,54 Eur. Tokia sumažinta priemoka galioja ir nuo 2018 m. sausio 1 dienos.

Valstybinės ligonių kasos atstovai komentare atkreipė dėmesį į tai, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu yra patvirtintas Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašas, kuriuo remiantis ligoniams gali būti išrašomos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis kompensuojamosios medicinos priemonės. 

„Minėtos priemonės yra išrašomos tik ambulatoriškai gydomiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams. Išrašyti pirmą kartą skiriamų kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių turi teisę gydantis gydytojas, atsižvelgdamas į ligos eigą, sunkumą, gretutines ligas. Vėliau – minėtas priemones gali išrašyti ir bendrosios praktikos slaugytojas. 

Onkologiniams pacientams gydytojai, vadovaudamiesi Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašu bei jame nurodytomis paskyrimo sąlygomis, gali išrašyti tvarsčių, hidrogelio, sauskelnių, įklotų, vienkartinių paklodžių ir kt. priemonių. 

Netrukus onkologiniams pacientams, kuriems būtinas chemoterapinis gydymas, bus pradėtos kompensuoti chemoterapinių vaistų lašinimo sistemų išlaidos. Per mėnesį pagal gydytojo paskirtą chemoterapinių vaistų gydymo schemą galės būti išrašoma tiek receptų, kiek ilgalaikių nepertraukiamų infuzijų skiriama pacientui (viename recepte išrašomas vienas rinkinys). Šios chemoterapinių vaistų lašinimo vienkartinių sistemų išlaidos bus kompensuojamos dienos stacionaruose gydomiems pacientams“, – teigiama Valstybinės ligonių kasos atstovų pateiktame komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.