Privačioje palatoje gulėjusi gimdyvė: „Jaučiausi kaip šiukšlių konteineryje“

Atvykusi gimdyti moteris norėjo kelias dienas po gimdymo patogiai praleisti su šeima. Tačiau erdvią privačią palatą užsisakiusios poros laukė ne viena staigmena.

Anot skaitytojos, už tokią palatos kainą būtų galima jau ir vienkartines pagalves nupirkti.<br> Skaitytojos nuotr.
Anot skaitytojos, už tokią palatos kainą būtų galima jau ir vienkartines pagalves nupirkti.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gimdymo namų direktorė aiškino, kad tarpiniai užvalkalai naudojami vardan paprastesnės dezinfekcijos.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gimdymo namų direktorė aiškino, kad tarpiniai užvalkalai naudojami vardan paprastesnės dezinfekcijos.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-02-11 13:54, atnaujinta 2018-02-13 09:52

Su „Bendraukime“ susisiekė vilnietė Jolita, rudens pabaigoje gimdžiusi Vilniaus gimdymo namuose. Ji papasakojo apie patirtus nepatogumus ir teigė, kad jautėsi apgauta.

„Įdomu tai, kad ligoninė apytuštė buvo, matyt, į Santariškes daugiau kas važiuoja. Kol aš gimdžiau, vyras nuėjo užsakyti mokamos šeimyninės palatos ir paprašė ją parodyti. Nuvedė į erdvią palatą, jis sakė: „Ok.“

O kai mane parvežė jau po gimdymo, tai į tokią kamurkę įkišo. Nors matėm, kad aplink buvo pilna tuščių erdvesnių palatų. Pasijutom išdurti. Bet viršūnė buvo pagalvės“, – prisiminė Jolita.

Pagalvę vežėsi iš namų

Ji stebėjosi, jog pagalvės buvo apvilktos vienkartiniais, prakaitavimą skatinančiais užvalkalais.

Na, ant pagalvės apvilktas šiukšlių maišas, o ant jo – užvalkalas. Įsivaizduokit, kaip šlykštu gulėt ant tokių, kaip beprotiškai prakaituoji! Dėl paklodės vienkartinės galima suprast – kad neišteptum krauju. O čia pagalvės! Gėdų gėda. Paprašiau vyro, kad pagalvę atvežtų iš namų, nes tiesiog kančia buvo ant tų celofanų“, – pasakojo moteris.

Pora ligoninėje praleido 3 paras. Už tai teigia sumokėję daugiau kaip 100 eurų. Anot jų, tiek mokant jau ir visas vienkartines pagalves būtų galima nupirkti.

„Aš ten daugiau negimdysiu“, – kirto Jolita.

Kiek yra laisvų palatų – nesvarbu

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė aiškino, jog viskas buvo atlikta pagal reikalavimus.

„Privačios palatos skiriamos iš eilės. Paaiškinsiu: kai gimdyvė išsirašo, turi praeiti kokios 8 valandos, kol viską išvalome, sutvarkome. Tada pagal eilę, kaip yra sutvarkyta, jas ir skiriame“, – sakė direktorė.

Ji mėgino paaiškinti ir tai, dėl kokių priežasčių sutarta palata gali būti netikėtai pakeista kita.

„Atvažiavus gimdyvei, jai parodoma pirma eilėje palata – ta, kuri seniausiai išvalyta, iš kurios seniausiai iškelta buvusi gimdyvė. Jeigu moteriai gimdant kita pagimdo anksčiau, anksčiau pagimdžiusi ir gauna pirmą eilėje palatą. O minėta gimdyvė pagimdo vėliau ir gauna tą palatą, kuri eilėje buvo antra. Jeigu yra galimybė, moterims parodome įvairių palatų. Palatų dydžiai yra nevienodi, bet jose skiriamas plotas gimdyvėms – vienodas. Taip pat jos vienodai atitinka visus higienos reikalavimus“, – teigė K.Mačiulienė.

Anot jos, visai nesvarbu, kad buvo net kelios laisvos palatos – visos yra skiriamos pagal eilę.

Venkartinių pagalvių užvalkalų būtinybę direktorė teisino dezinfekcijos ypatumais.

Ant kiekvienos pagalvės velkame vienkartinį užvalkalą, o ant jo – medvilninį. Todėl vienkartinį užvalkalą nuėmus nebūtina pagalvės „deginti“, sterilizuoti. Tada pakanka žemos temperatūros plovimo, kad ji būtų išdezinfekuota.

„Žodžiu, yra žymiai paprastesnė dezinfekcija. Bet ant vienkartinio užvalkalo pacientės neguli – tik ant medvilninio, esančio virš jo“, – pabrėžė ji.

Direktorė tvirtino, jog ligoninėje jau senokai naudojamas tarpinis užvalkalas, bet skundą apie tai ji girdinti pirmą kartą. Taip pat K.Mačiulienė apgailestavo, kad gimdyvė patyrė nepatogumų: „Jeigu ką nors padarėme ne taip, labai atsiprašau.“

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.