Sudraudė uošvių per Velykas nelaukiančią marčią: „Nebijokite to pasakyti“

Noriu duoti kelis patarimus jaunai šeimai, kuri aprašė savo istoriją

 Jauna moteris prisipažino, kad per pavasario šventes ji nelaukia vyro giminių, nes neturi už ką pirkti gausių vaišių.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Jauna moteris prisipažino, kad per pavasario šventes ji nelaukia vyro giminių, nes neturi už ką pirkti gausių vaišių.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja patarė neužsidaryti namuose ir priimti gimines, o vaišes ruošti tereikia žinant kelias gudrybes.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja patarė neužsidaryti namuose ir priimti gimines, o vaišes ruošti tereikia žinant kelias gudrybes.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Juna

2018-03-28 13:14

Esame santykinai jau nebejauna šeima – auginame tris vaikus (vyriausioji – jau paauglė, jauniausiajam – vos daugiau nei metukai), gyvename didmiestyje, mūsų šeimos pajamos skaičiuojant su vaikų pinigais – 1500 eurų. Tiesa, buto paskola, draudimai ir komunalinės paslaugos „suvalgo“ apie 500 eurų (žiemą – ir daugiau...). Taigi, gyvename iš panašios pinigų sumos, jei dalinsime kiekvienam šeimos nariui.

Pamiršti nukrautus stalus

Stengiamės maistui išleisti ne daugiau kaip 100 eurų savaitei. Svečių nebijome nei pasikviesti, nei patys eiti į svečius nevengiame.

Visų pirma, labai užjaučiu dėl to, kad straipsnio autorė nesusiranda darbo. Tai, manau, gniuždo netgi labiau nei pinigų trūkumas. Vis dėlto tikiu, kad vieną dieną jums pasiseks arba atrasite drąsos ir pradėsite savo verslą. Išnaudokite savo privalumus ar patirtį užsienyje. Bet rašysiu ne apie tai. Tiesiog keli praktiniai patarimai, kad nebebūtų baisu pasikviesti svečių.

Patarimai dėl vaišių

Velykos yra švenčiamos sekmadienį. Didysis Šeštadienis – dar vis ramybės, pasninko laikas. Taigi, svečius kvieskite sekmadieniui. Jeigu važiuoja iš toli – sekmadienio pietums. Taip trijų dienų balius virsta nepilnų dviejų dienų baliumi su vos viena nakvyne.

Vaišes planuokite ūkiškai – nepataikaukite prekybcentriams, stenkitės daugiau pasigaminti pati, prisiminkite, kad nebūtinai vaišės turi būti prabangios ar egzotiškos (gal dauguma to net nemėgsta...), pagaminkite paprastus, bet mėgstamus patiekalus. 

Tarkime, nebrangiai kainuos orkaitėje iškepti gabalą kiaulienos kumpio ar vištienos ketvirčius (vaikai ir moterys, greičiausiai net neįveiks viso ketvirčio, galite jiems patiekti po mažesnę porciją). 

Karštus patiekalus patiekite pirmiau, šalti tegul lieka užkandai (taip mėsyčių prireiks daug mažiau). Karštus tiekite porcijomis (taip bus lengviau susiskaičiuoti, kiek jų reikia pagaminti). Salotas pasigaminkite iš nebrangių ingredientų. 

Prie karštų patiekalų patiekite morkų ar kopūstų salotas. Nebrangiai kainuos pasigaminti baltos mišrainės ar burokėlių salotų (jų galima pasigaminti ir labai paprastų, tradicinių, ir įdomesnių; internete daug receptų). 

Desertui iškepkite pyragą (pilnas internetas paprastų keksų ar keksiukų receptų, kur nereikalingi jokie įgūdžiai), jei neturite orkaitės (minėjote, kad dar įsirenginėjate namą), pasigaminkite nekeptą pyragą (taip pat internete rasite daug receptų, paieškokite pvz. pyrago iš šaldyto kefyro recepto, jis ir kainuos nedaug). Nepamirškite, kad dešros, salotų ir saldumynų atsiveš švečiai... Kitą dieną patiekite svečiams kopūstienės iš raugintų kopūstų, o galbūt šaltibarščių su karštomis bulvėmis... Vyrai, manau, bus dėkingi.

Nesėdėkite prie stalo

Neužsisėdėkite prie stalo – susigalvokite pramogų: aprodykite svečiams apylinkes, gal netoliese yra koks dvaras, ar miškas, kuriame kasdien einate pasivaikščioti, gal koks miestelis su žavia medine bažnytėle, gražus upės skardis... O galbūt leiskitės į lobio paieškas su vaikais. Iškylaudami išvengsite besaikio gėrimo ir valgymo, o ir pabendrausite daug smagiau. Kaip žinia, užsitęsusios giminaičių užstalės dažnai baigiasi konfliktais, senų nuoskaudų aiškinimusi ir pan. Tik įspėkite svečius, kad pasiimtų atitinkamus rūbus ir avalynę.

Seneliai lankydami anūkus mėgsta privežti lauktuvių. Ir ne paslaptis, kad tai dažnai būna kalnai saldainių ar žaislų. Galbūt vaikui reikia naujų batukų ar striukės. Užsiminkite, kad užuot vežę kalnus lauktuvių, apsiribotų vienu skanėstu, o verčiau prisidėtų prie laukiančio pirkinio.

Dar norėčiau duoti keletą patarimų bendrai dėl išlaidų maistui. Minėjote, kad išleidžiate savaitei arti 200 eur. Pažiūrėkite, gal rasite būdų, kaip čia galite sutaupyti? Tarkime, pusfabrikačiai ar jau pagamintas maistas kainuoja daug brangiau negu maisto produktai (mėsa, daržovės, kruopos)... Gaminkite daugiau namuose – taip ir sutaupysite, ir sveikesni būsite. Pusryčiams rečiau rinkitės sumuštinius, dažniau – košes. Apsipirkite visai savaitei, taip išleisite mažiau smulkmenoms. Planuokite, ką gaminsite, nepirkite spontaniškai. 

Gyvenate kaime – galbūt rasite kaimynų, kurie parduos jums savo užaugintų daržovių, bulvių, mėsos, pieno (išnaudokite tai, kad šiuo metu nedirbate, turite daugiau laiko, iš pieno namuose galite pasigaminti ir varškės, ir sūrio, ir jogurto...). Pyragus, sausainius kepkite namie. Atsisakykite nesveikų užkandžių, gėrimų.

Linkiu sėkmės! Ir neužsidarykite namuose tarp keturių sienų. Bendraukite!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.