Vietoje Lietuvos Edukologijos universiteto nekrologo: „Likimo ironija“

Edukologijos universitetas – seniausia pedagogus rengianti aukštoji mokykla, įkurta Prezidento Antano Smetonos iniciatyva 1935 metais, užbaigia savo savarankišką egzistavimą ir kaip Švietimo akademija prisijungia prie Vytauto Didžiojo universiteto.

Lietuvos edukologijos univeristetas užbaigia savarankišką egzistavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos edukologijos univeristetas užbaigia savarankišką egzistavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos edukologijos univeristetas užbaigia savarankišką egzistavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos edukologijos univeristetas užbaigia savarankišką egzistavimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Henrikas Juškevičius

Jun 26, 2018, 4:23 PM

Išgyveno okupantus

Likimo ironija. Universitetą, kaip savarankišką aukštąją mokyklą, uždaro ne nacių, ne sovietų okupantai, o nepriklausomos Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija.

Universitetas, ankstesnysis Pedagoginis institutas, nuosekliai vykdė jam patikėtas užduotis – ugdė kultūros skleidėjus, tautos dvasios įkvėpėjus.

Okupacijų metai nenutraukė instituto veiklos. Pedagoginio instituto auklėtiniai įnešė svarų indėlį ir į pokario metų Lietuvos laisvės kovų sąjūdį. Žinomi vardai Adolfo Ramanausko-Vanago, Siksto Varnelio, Rajos Butlerytės-Jasaitienės, kuri išvyko į Sibirą paskui vyrą-tremtinį ir ten 1991 metais susidegino, protestuodama prieš sovietų desantininkų veiksmus Lietuvoje.

Tie vardai liudija šios aukštosios mokyklos tautinės dvasios gyvybingumą.

Sovietiniais metais dalis dėstytojų buvo ištremti, tačiau likę rėmėsi Vakarų ir nepriklausomos Lietuvos laikotarpio moksline ir metodine literatūra, vengė paskaitų ideologizavimo. 1949 metais dėstytojas P. Mikotaitis bene pirmasis pokario metais viešai ir garsiai pareiškė, kad lietuvių kalbai gresia pavojus „tapti nulietuvinta, nugryninta ir suslavinta“.

Universitetas paruošė virš 70 tūkstančių pedagogų. Kada nors Lietuvos mokytojui bus pastatytas paminklas, nes labiau pasišventusių ir kantrių pedagogų pasaulyje nėra.

Lietuvos mokytojai gauna mažiausius atlyginimus visoje Europos Sąjungoje. Lietuvos mokytojo atlyginimas pusantro karto mažesnis nei Estijoje, šešis kartus mažesnis nei Suomijoje ir 21 (taip, 21 kartą!) mažesnis nei Liuksemburge.

Už tai galime pasigirti Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija, viena skaitingiausių Europoje: 250 darbuotojų su 1216 eurų vidutiniu atlyginimu, o MOSTA darbuotojų – 1406 eurai.

Daug kalbame apie hibridinį karą, o švietimui skiriame vos 4,6 procento BVP. Nesimokome iš istorijos: 1870 metais du kartus mažesnė Prūsijos armija nugalėjo prancūzų kariuomenę. Prūsijos politikai buvo įsitikinę, kad tai ne Krupo patrankų, o prūsų mokytojų nuopelnas.

Požiūris į pedagogo profesiją

Stebina Lietuvos vadovų požiūris į mokytojo profesiją, Edukologijos universitetą ir apskritai į Lietuvos švietimo sistemą.

Naujoji VSD pažyma dalinai atskleidžia tikruosius šio sumanymo tikslus, o premjero pasiūlymas atimti iš LEU patalpas ir parduoti tik patvirtina, kad reformos tikslas yra nekilnojamojo turto dalybos.

O juk jau šiandien nepakanka matematikos, fizikos, chemijos mokytojų. Geriausi mokiniai išvyksta studijuoti užsienin, nes pažadai valstybiniuose universitetuose studijas padaryti nemokamas, nevykdomi.

Ar yra viltis, kad mokytojo profesijos prestižas būtų ne deklaruojamas, o realus? Vilties nereikia prarasti. Ji yra, tik tam reikia, kad Lietuvos valdžiai, Prezidentei ir Vyriausybės vadovui, Seimui švietimas būtų ne reklaminis, o realus prioritetas. Neliks švietimo, kultūros ir mokslo, neliks ir Lietuvos.

Henrikas Juškevičius, UNESCO generalinio direktoriaus patarėjas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.