Prabilo apie senelių namus: „Neįsivaizduojate, kaip ten yra“

Noriu pasidalinti savo žinojimu apie senelių globos namus, nes daugelis įsivaizduoja tik iš nuogirdų.

 Mamą slauganti moteris pervargo ir norėtų ją apgyvendinti senelių globos namuose.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Mamą slauganti moteris pervargo ir norėtų ją apgyvendinti senelių globos namuose.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Mamą slauganti moteris pervargo ir norėtų ją apgyvendinti senelių globos namuose.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Mamą slauganti moteris pervargo ir norėtų ją apgyvendinti senelių globos namuose.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dukra

Aug 25, 2018, 7:20 PM

Dirbu socialinį darbą. Mano sritis nėra seneliai, bet mano draugės ir pažįstamos dirba įvairiuose globos namuose. Papasakoja, kaip ten būna. Vaizdas labai gražus, o mes nuo senų laikų įsitikinę, kad į globos namus veža tik numarinti.

Mano mamytės sveikata vis prastesnė, daug problemų, kaip ir visi seni žmonės. Sunku vaikščioti, širdis trinka, pilvo bėdos. Gyvena viena (tėvelį palaidojom), bet daugiau tas gyvenimas neįmanomas.

Kelis kartus per savaitę būna pilvo priepuolis ar kita sveikatos problema, dėl kurios reikia pagalbos. Važiuoju, slaugau, apiperku, padedu. Bet turiu ir savo šeimą. Tai kas slaugote savo tėvus, galite įsivaizduoti: visa diena darbe, tada leki į parduotuvę ir vaistinę, važiuoji pas mamą, apslaugai kiek spėji, padedi, grįžti namo vėlai, darai vakarienę, pabendrauji su vaikais, namų darbai ir visa kita, griūni į lovą negyvas ir kitą dieną viskas iš naujo.

Pradėjau su mamyte kalbėtis apie globos ir slaugos namus. Papasakojau viską, ką žinau iš juose dirbančių bičiulių, parodžiau nuotraukas iš renginių. Jautri čia tema, kalbėjau atsargiai. Bet mamytė nė už ką neprisileidžia tų minčių, iškart pradėjo verkti, kad noriu ją iš namų ištremti, nesirūpinu... Labai gaila dėl tokio požiūrio.

Daug kas nesupranta, kaip vyresnio amžiaus žmogaus slaugymas paveikia šeimą. Visgi aš turiu ir savo vaikus užauginti, ir vyrui dėmesio skirti. Kai tik mamytei bėda – nesvarbu mūsų planai, metu, lekiu, nes žinau, kad nebus kas kitas pasirūpina. Ir gyvenu tokioje baimėje: o jeigu kas nutiks, kol būsiu darbe? Ir į darbą mamytė skambina, bet iš ten jau negaliu atsiprašyti, nebent per pietus nuvažiuoju.

Kiti sako, slaugos namai – tremtis, nepriežiūra, mirtis. Bet neįsivaizduojate, kaip ten yra. Visokių tų namų yra, kaip pataikysi. Bet daugumoj, ypač rajonuose, labai šilta atmosfera. Seneliai myli savo socialines darbuotojas kaip šeimos narius. Jei tik yra galimybė ir žmogus mėgsta vienatvę – jam duodamas atskiras kambarys.

Ko žmogui senatvėje labai trūksta? Bendravimo. Ten draugauja vieni su kitais, visada yra su kuo pasišnekėti. Kasdien užimtumas, žaidimai, piešimai. Tada ir artimiesiems maloniau aplankyti ir dažniau atvažiuoti, kai juos pasitinka ramus ir laimingas šeimos narys, o ne susiraukęs ir vienišas.

Su savo mamyte dar kalbėsiu, jei tik galėsiu – pripratinsiu prie tos minties. Labai norisi, kad kuo daugiau žmonių pamatytų šviesią globos pusę, tikrai padaugėtų laimingų šeimų.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.