Palyginusi didėjančias pensijas pratrūko: „Tokia neteisybė veda į neviltį“

Rašau atvirą laišką premjerui Sauliui Skverneliui. Kreipiuosi į jus pasipiktinusi ir iš nevilties dėl neteisybės, kuri vyksta Lietuvoje. 

 Senjorė pasipiktinusi tokia pensijų didinimo tvarka.
 Senjorė pasipiktinusi tokia pensijų didinimo tvarka.
 Senjorė pasipiktinusi tokia pensijų didinimo tvarka.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Senjorė pasipiktinusi tokia pensijų didinimo tvarka.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Senjorė pasipiktinusi tokia pensijų didinimo tvarka.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Senjorė pasipiktinusi tokia pensijų didinimo tvarka.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Senjorė Nijolė

Feb 7, 2019, 8:22 PM, atnaujinta Feb 7, 2019, 9:38 PM

Jūs tvirtinat, kad Vyriausybė daro viską, kad mažėtų atskirtis tarp mažas ir dideles pajamas gaunančių gyventojų. Netiesa. Kodėl atlyginimai padidinti procentaliai? Kodėl pensijos padidintos procentaliai? Ar ne visiems vienodai didėja kainos, infliacija, mokestis už šildymą ir t.t.

Aš esu pensininkė ir tai, kaip didėja pensijos, veda į neviltį. Tai neteisybė. Jeigu gauni 200 eurų, tai po 7 proc. padidėjimas bus 14 eurų, per metus padidėjimas – 168 eurai. 

Tuo tarpu jei gauni 1000 eurų pensiją ir ji padidėja 7 proc. (70 eurų), tuomet metinis padidėjimas – 840 eurų. Padariau lentelę, kad pamatytumėte, kaip didėjo pensijos per 3 metus.

Kaip matote, skirtumas yra didelis ir nesuprantamas. Tiems, kurių pensija 200 eurų, ji padidėjo tik 45 eurais, o tiems, kurių pensija buvo ir taip didelė – 1000 eurų, tai jiems suma padidėjo net 225 eurais.

O yra pensininkų, kurių pensijos dar didesnės, siekiančios ir 2000 eurų ar daugiau. Tais atvejais yra dar didesnis atotrūkis. Tai kur čia socialinės atskirties mažinimas?

Jeigu pensijos būtų didinamos pridedant visiem vienodai, pavyzdžiui, po 50 eurų, tai 200 eurų pensijos per 3 metus būtų padidėjusios iki 350 eurų. Tai, mano nuomone, būtų sąžininga ir  nereikėtų kompensacijų už šildymą.

Prašau, ne – mes visi prašom atitaisyti pensijų padidėjimą visiems vienoda suma ir nesakykit, kad to negalima padaryti. Galima. Jeigu Seimas svarsto ištisinės linijos kirtimo leidimą, tai, manau, kad ir padoraus pensijų didinimo klausimą gali apsvarstyti.

***

Sodra“ primena, kad senatvės pensijos jau buvo perskaičiuotos pernai rugpjūtį – rugsėjį ir daugiau jų perskaičiuoti neplanuojama.

Pensijos indeksuojamos kiekvienais metais. Indeksavimas priklauso nuo to, kiek vidutiniškai per 7 metus (3 ankstesni metai, einamieji metai ir 3 prognozuojami sekantys metai) auga Lietuvos darbo užmokesčio fondas. 

Darbo užmokesčio fondo augimą lemia augantis vidutinis statistinis darbo užmokestis Lietuvoje ir dirbančiųjų skaičius. Tad pensijų indeksavimas yra tiesiogiai susietas su vidutiniu darbo užmokesčio augimu Lietuvoje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.