Klaipėdietei dėl darželio dreba širdis: „Kažkokia diskriminacija“

Tikriausiai pastarosiomis dienomis sulaukiate nemažai laiškų dėl vietų trūkumo darželiuose. Prašau atsakyti į kelis esminius klausimus. Vis dažniau ir dažniau girdime raginimus rinktis gyvenamą vietą rajone. Paramos, pasiūlymai jaunoms šeimoms, galimybės, tačiau...

Dėl vietos darželyje – didžiulės eilės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dėl vietos darželyje – didžiulės eilės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skaitytoja teigė, kad valstybei finansuojant dalį privataus darželio kainos, mokėti vis tiek reikia apie 300 eurų per mėnesį.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Skaitytoja teigė, kad valstybei finansuojant dalį privataus darželio kainos, mokėti vis tiek reikia apie 300 eurų per mėnesį.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-05-07 09:03, atnaujinta 2019-05-09 13:17

Išties galiu pasakyti, kad visuomet buvau iš tų vadinamų patriotų, kurie gerbia, myli savo tėvynę. Ir vieną gražia dieną, vedimi noro sukurti vaikams gražesnį rytojų, gražesnius namus, kiemą, gamtą ir buvimą su artimaisiais, nuspredėme persikelti gyventi į rajoną.

Persikėlėme į Klaipėdos rajoną, ne taip toli nuo miesto, keliolika kilometrų nuo jo, kuriame yra mūsų darbai. Įsigijome būstą  su banko paskola, tačiau be jokios valdtybės paramos, kadangi į ją negalėjome pretenduoti. Sunkiai dirbome, remontavome, kūrėme jaukius ir saugius namus.

Gimė antras vaikas šeimoje. Viskas gražu, vyras sunkiai dirba, mama augina mažyli, rupinasi pirmuoju vaiku, kuris yra mokyklinukas. Atėjus tam tikram metui ir mažyliui nesuėjus nė metukams nusprendėme, kad išeities nėra - mamai reikia grįšti į darbą, kokybiškesnio gyvenimo vardau.

Noriu padėkoti valstybės tarnautojams, priėmusiems sprendimą leisti į vaiko priežiūros atostogas išeiti močiutėms, kuo mes ir pasinaudojom. Ir, žinoma, dėkojame močiutei, kuri išgebėjo sunkioje situacijoje.

Taigi, bėgo menesiai ir štai atėjo diena, kuomet drebančia širdim parašėme į vietinį darželį, klausdami, ar patekome į jį (užsirašėme po gimimo praėjus porai savaičių). Ir sužinojom, kad nepatekom ir nepateksim iki pat priešmokyklinės grupės – tada priimti jie privalės.

Vadinasi, mano vaikas netenka teisės į ikimokyklinį ugdymą iki toll, kol jau reikės eiti į priešmokyklinę grupę... Ko pasekoje vienas iš tėvų netenka darbo, šeima netenka nemenkos dalies pajamų, vaikai netenka teisės į kokybiškesnį gyvenimą, o ne tiesiog į išgyvenimą.

Bandant išsiaiškinti, kaip ir kodėl vaikas nepateko į darželį, atsakymas vienas: gyvename rajone, o į rajono darželius patekti gali visi gyvenantys rajone. Šiuo atveju gyvename strategiškai patogioje vietoje ir į šį darželį patekti nori visi, taip pat ir Klaipėdos rajone esančio miesto vaikai. Ir tai, kad mes gyvename tame miestelyje, nesuteikia mums jokios nei pirmumo, nei teisės patekti į mūsų kaime esantį darželį.

Kur logika? Pasakykite man jūs. Taigi, desperatiškai bandžiau ieškoti išeičių. Kreipiausi į Gargždų miesto švietimo skyrių, žinoma, ten dirbančios moterys man stegėsi padėti ir pasiūlė pateikti prašymą į Klaipėdos miesto darželius. Bet vilties nesuteikė, nes ir ten nelabai nori priimti rajono gyventojus. Kas yra suprantama, juk ten viskas vyksta pakankamai civilizuotai, pirmumo teisė pagal gyvenamą vietą.

Paprašiau užrašyti mus į eilę ugdymo įstaigoje, Gargžduose. Užrašė ir net suteikė vilties, kad kada nors ją gausime. Darbai mūsų yra Klaipėdos mieste, grafikas prasilenkiantis su darželio darbo laiku (mūsų kaimuke yra giminaičiai, kurie vaiką galėtų pasiimti iš darželio, deja, pasiimti iš Gargždų galimybės jie neturi).

Žinoma, mums buvo pasiūlyta valstybės kompensacija privačiam darželiui. Pradedu domėtis jais. Per mėnesį tektų mokėti nuo 300 eurų ir čia jau su valstybės kompensacija. Daug, mūsų šeimai – daug. Ir, žinoma, visi stojamieji mokesčiai (tiesa, ne visuose privačiuose darželiuose jie yra, bet ne visuose yra ir vietų).

Dar išsiaiškinau, kad vaikui sergant grąžina po 4 eurus už dieną, bet ne ilgiau kaip 10 dienų. Visi žinome, kad lopšelinukai serga dažnai. Vadinasi, jei ir sirgs, bus išlaidos už darželį, plius, gydimo kaštai, plius, vienas iš tevų turės imti biuletenį.

Pataruoju metu nemažai buvo šnekama apie mamų „iškritimą iš darbo rinkos“. Tokiu atveju jos gali iškristi ir šešeriems metams.Situacija atrodo beviltiška. Bet panašios situacijos yra tikriausiai daugiau nei šimto šeimų, negavusių darželio mūsų kaimelyje. Ir begalė kitų tėvų – valstybės mastu.

Problema yra įsisenėjusi, finansavimo papildomoms grupėms nėra, mobiliems priestatams ar patalpos įregti – taip pat, darželiai skėsčioje rankomis teigdami, kad nieko negali padaryti, siūlo kreiptis į švietimo skyrių ar į merą. Tiek miesto švietimo skyrius, tiek rajono, siuntinėja vieni pas kitus ir niekas negali atsakyti į konkrečius klausimus.

Valstybė skatina gimstamumą - tik gimdykit, mokėsim daugiau pinigų. O ką daryti, kai vaikas negauna ikimokyklinio ugdymo, nes yra masinė problema su vietomis darželiuose, kai negauni net menkiausios vities į jį patekti?

Tiesa, pildant paršymą į eilę, man labiausiai užkliuvo tai, kad daugiavaikės šeimos ir asocialūs asmenys turi pirmumo teisę patekti į darželį. Kažkokia sovietinė diskriminacija. Kuo aš esu blogesnė už daugiavaikę mamą? Kaip ir ji nėra blogesnė už mane. Kodėl mano vaikas turi negauti ugdymo, nes mūsų šeima įsivertinus galimybes nusprendė, kad neglės kokybiškai išauginti daugiau nei dviejų vaikų?

Ar aš mažiau dirbu nei mama, turinti daugiau vaikų? Ar mano vaikai turi daugiau nei jos vaikai? Tai yra labai individualu, vieni turi, kiti neturi. Daugiavaikės šeimos yra labiau remiamos finansiškai, dėl to sutinku, bet dėl švietimo - tai jau diskriminacija.

Tiesa, jei planuojate vaiką, pasiskaičiuokite, kad gimtų metų pradžioje, turėsite daugiau šansų patekti į darželį. Nes gimus metų gale, kaip toj dainoj, jau bus ir per vėlai, ir per anksti.

Taigi, reziumuojant, jeigu vaikai auga normalioje šeimoje, kuri neturi galimybių gimdyti daugiau vaikų, ir gyvena Klaipėdos rajone, darželio gauti savo kaime negali. OK. Ką tokiu atveju daryti ?

Esminis klausimas, kodėl rajone vis dar nėra centralizuoto ir civilizuoto priėmimo į darželius pagal gyvenamą vietą? Kodėl nepasirūpinama papildomų grupių ar darželių steigimu?

Privačių darželių daugėja, valstybinių, deja, ne. Galbūt čia ir yra visa esmė? Tai, mieli valstybės tarnautojai, išrinktieji seimo nariai, pagalvokite, prieš skatindami gimstamumą, ar nepažeidžiate kitų asmenų teisės į ugdymą, tėvų teisės į darbą, į kokybiškesnio gyvenimo suteikimą.

Ilgai dvejojau, prieš siųsdama šį laišką, tačiau noriu tikėti, kad bent mano anūkai turės daugiau vilties lankyti darželį, jeigu vis tik apsispręs likti čia. Gaila, kad aš savo vaikams turėsiu pasakyti: deja, šio žaislo ar šios pramogos, o gal net kokybiškesnio maisto, sau leisti negalėsime.

Mano patarimas. Labai gerai pagalvokite prieš rinkdamiesi gyvenamą vietą, prieš planuodami atžalas, ir netgi pasirinkite tinkamą datą jiems gimti...

***

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius teigė, kad savivaldybė kasmet stengiasi tenkinti didėjantį darželio vietų poreikį.

„Puikiai suprantu gyventojų pagalbos šauksmą dėl nesuteikiamos vaikui vietos darželyje. Vos ne kiekvieną dieną Švietimo skyriaus specialistams tenka išklausyti priekaištų šūsnį dėl šios problemos.

Savivaldybė siekia kiek įmanoma labiau tenkinti kasmet didėjantį poreikį sudarant vaikams galimybes lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Atidarius naujas grupes, tarp jų ir nuomojamose iš privačių asmenų patalpose, per pastaruosius penkerius metus į ikimokyklines grupes papildomai buvo priimta 390 vaikų.

Dalinai kompensuojamos išlaidos tėvams, leidžiantiems vaikus į privačias įstaigas. Jas lanko 87 vaikai, o kompensacijos suma sudaro nuo 100 iki 150 eurų per mėnesį. Savivaldybėje analizuojama galimybė šią sumą dar labiau didinti. Taip pat pagal sudarytą sutartį kompensuojamos ūkio išlaidas Klaipėdos miesto savivaldybei už jos įstaigas lankančius vaikus iš rajono. Tokių vaikų turime 67.

Deja, nuo 2019 m. rugsėjo mėn. į Savivaldybės ikimokyklinio ugdymo grupes nepateks apie 600 vaikų, gimusių 2014–2017 metais.

Vienas iš problemos sprendimų būdų, kuriam pritaria švietimo padalinių vadovai, galėtų būti pakeista Sveikatos apsaugos ministro 2016 m. sausio 26 d. įsakymu Nr. V-93 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ ir padidintas grupių sąrašuose nustatytas vaikų skaičius dviem.

Vaikų lankomumo analizė Klaipėdos rajone parodė, kad grupių, kuriose sąrašinis vaikų skaičius buvo 15, vidutinis lankomumas ir geriausiai lankomais mėnesiais siekė 6–12, o 3–5 metų vaikų grupių, kuriose sąrašinis vaikų skaičius yra 20, vidutinis lankomumas buvo 11-17 vaikų.

Didelę įtaką vietų skaičiaus ikimokyklinėse įstaigose padidėjimą galėtų daryti Vyriausybės programoje numatytos priemonės pereiti prie privalomo 5 metų vaikų ugdymo pagal priešmokyklinio ugdymo programą ir 6 metų vaikų ugdymo pagal pradinio ugdymo programą įgyvendinimas.

Mūsų savivaldybėje nustatyti prioritetai priimant vaiką į darželį iš esmės niekuo nesiskiria nuo kitose savivaldybėse nustatytų prioritetų: vaikams iš šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų; vaikams, kuriems nustatytas neįgalumas ar žymūs vystymosi sutrikimai; įvaikintiems arba globojamiems vaikams; vaikams, kurių vienas iš tėvų yra mokinys arba studentas ir mokosi dieniniame skyriuje.

Per metus pasitaiko vienas kitas atvejis, kai specialistams rekomendavus, darželį lankyti be eilės sudaroma galimybė vaikams iš socialinės rizikos šeimų.

O prioritetu vaikams, kurių vienas iš tėvų ne mažiau kaip 2 metus atlieka kario savanorio tarnybą Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos sąvanorių pajėgose ir kuriems lankyti įstaigą rekomenduoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 302 pėstininkų kuopos vadas per pastaruosius trejus metus pasinaudojo keturi tėvai.

Centralizuotas prašymų priėmimas vyksta tik į Gargždų ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kurias lanko 42 procentai visų rajono ikimokyklinukų.

Tikimės, kad vykusio viešojo pirkimo „Centralizuotos vaikų priėmimo į Klaipėdos rajono ugdymo įstaigas, vykdančias ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, sistemos modifikavimo ir priežiūros paslauga“ laimėtojams pavyks likviduoti trūkumus ir visi rajono vaikai netrukus bus priimami centralizuotai naudojantis minėta programa.

Nepritariu svarstymui, kad pirmumą turėtų tos vietovės, kurioje yra darželis, gyventojas. Pavyzdžiui, kuo blogesnis yra sparčiai augančios Ketvergių gyvenvietės, kurioje darželio nėra, gyventojas už Dovilų ar Agluonėnų, kuriuose yra darželis, gyventoją ?

Tėvams niekas tiek dabar, tiek ateityje nedraus pateikti prašymą vaikui lankyti ir kitoje vietovėje esantį darželį. Programa leis tėvams prioriteto tvarka pasirinkti 4 ugdymo įstaigas iš visų ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų sąrašo“, – komentavo A.Petravičius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.