Apsilankymas metrikacijoje pasirodė lyg cirkas – dabar laukia pačių vestuvių

Net nustebau, kad po 40 metų nuo mano pirmųjų vestuvių beveik niekas taip ir nepasikeitė. Tokie patys valdiški žvilgsniai ir tas pats mano kaltės pojūtis, tarsi trukdytum toms moteriškėms dirbti.

 Po daugelio metų nuo pirmosios santuokos vyras veda dar sykį.<br> Lrytas.lt/123rf.com nuotr. koliažas.
 Po daugelio metų nuo pirmosios santuokos vyras veda dar sykį.<br> Lrytas.lt/123rf.com nuotr. koliažas.
Vilniaus santuokų rūmai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus santuokų rūmai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

V.

Jun 2, 2019, 8:19 AM, atnaujinta Jun 2, 2019, 8:20 AM

Norintiems išgyventi sovietmečio potyrį, patarčiau apsilankyti Vilniaus civilinės metrikacijos biure. Ta pati aplinka kaip ir prieš 50 metų, tokie patys susiraukę ir susireikšminę veidai.

Kam tos datos?

Keistenybės prasideda jau pradėjus pildyti prašymą. Taip jau nutiko, kad po 40 metų nuo pirmųjų vedybų tapęs našliu sumaniau antrą kartą vesti. Ką gi – žvaliai nusiteikęs nuvykstu į Civilinės metrikacijos biurą.

Piktoji patarnautoja paduoda formas ir pradedu jas pildyti. Klausia asmens kodo, bet eilute žemiau – ir gimimo datos. Kam to reikia? Visi žinome, kad asmens kode yra nurodyta ir gimimo data, o Gyventojų registras pateis ir kitus duomenis. Juk skelbiame, kad gyvename informacinių technologijų amžiuje.

Dar didesnį nustebimą sukėlė darbuotojos reikalavimas nurodyti asmens tapatybės dokumento išdavimo datą ir galiojimo terminą (pati forma to net nereikalauja). Beje, asmens tapatybės kortelėje nurodoma tik galiojimo data.

Kortelei – ne

O didžiausias cirkas prasideda bandant apmokėti už paslaugas šalia esančiame terminale. Pirmiausia – nenurodyta paslaugos kaina. Tą žino darbuotoja, kuriai matyt jau įgriso kaskart informuoti, todėl išgirstu piktą atsakymą.

Ką darysi, suvedu reikalaujamą sumą. Jei tikitės, kad pavyks atsiskaityti kortele – nusivilsite. Automatas priima tik grynuosius pinigus. Grąža išbyra monetomis po 1 eurą.

50 eurų banknotas terminalui per didelis. Todėl dalies grąžos neatgausite. Užtat gausite skolos grąžinimo lapelį, kurio duomenis privalėsite nurodyti atskirame tinklapyje, kartu nurodydami ir savo banko sąskaitą.

Kodėl negalima atsiskaityti banko kortele? Ir kodėl už tokią, atsieit, paslaugą imamas net 90 eurocentų komisinis mokestis? Įtarumas sako, kad šiame reikale kažkas nešvaru.

Ką gi – čia tik dokumentų pateikimas. Matyt, didžiausias sovietmečio stebuklas bus pačios vestuvės. Laukite tęsinio...

***

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė teigė, kad yra šeši būdai, kuriais galima atsiskaityti už paslaugą, tačiau bus stengiamasi įdiegti galimybę atsiskaityti ir kortele.

„Skyriuje visi interesantai yra aptarnaujami mandagiai, dalykiškai ir operatyviai. Prašymo santuokai registruoti pateikimo tvarką ir santuokos registravimo tvarką nustato Civilinės būklės aktų registravimo įstatymas ir teisingumo ministro patvirtintos Civilinės būklės aktų registravimo taisyklės.

Šiose taisyklėse numatyta, kad norintys susituokti asmenys civilinės metrikacijos įstaigai paduoda Teisingumo ministro nustatytos formos prašymą įregistruoti santuoką, kuriame patvirtina, kad prašyme jų nurodyti duomenys yra teisingi ir yra įvykdytos visos Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse nustatytos santuokos sudarymo sąlygos.

Taigi, prašymo forma yra patvirtinta Teisingumo ministro ir civilinės metrikacijos įstaigos jos pakeisti negali. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje tuokiasi ir daug užsienio valstybės piliečių (jie pildo tą patį prašymą), kurie neturi asmens kodo, prašyme reikalaujama nurodyti gimimo datą.

Už santuokos įregistravimą yra numatyta valstybės rinkliava. Skyriuje yra mokėjimo savitarnos terminalas FOXBOX, kurio pagalba, jeigu asmeniui patogu, gali iš karto sumokėti. Be abejo, už atliktą pavedimą tiek bankai, tiek kitos įstaigos, priimančios įvairias įmokas, ima aptarnavimo mokestį, kurio civilinės metrikacijos įstaigos nenustato, taip pat ir nenustato mokėjimo būdų, nes rinkliava yra mokama į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą.

Valstybės rinkliavą galima mokėti ne tik vietoje, bet ir visais kitais Lietuvoje galiojančiais būdais. Apie tai yra paskelbta ir Savivaldybės internetiniame puslapyje: https://paslaugos.vilnius.lt/service-list/Prasymo-iregistruoti-santuoka-priemimas-ir-santuokos-registravimas

Atkreipiame dėmesį, kad yra šeši valstybės rinkliavos mokėjimo būdai ir kuris yra patogiausias – sprendžia pats interesantas. Pastebėta, kad daugiausia asmenų mokėjimus atlieka internetiniu pavedimu per el. bankininkystę (net tiesiog naudodamiesi telefonu).

Apgailestaujame, kad interesantas patyrė sunkumų ir neigiamus išgyvenimus, pateikdamas prašymą santuokai registruoti. Atsižvelgdami į skaitytojo išdėstytas mintis, Civilinės metrikacijos skyrius ieškos būdų įdiegti galimybę atsiskaityti ir banko kortele“, – žadėjo I.Jurgutienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.