Sukčiai rado dar vieną išradingą būdą: neužkibkite pamatę tokius skelbimus

Brangų norimą daiktą galite gauti visiškai už dyką. Tik tiek, kad turite sumokėti už jo siuntimą. Skamba viliojančiai, tiesa? Deja, dažniausiai tokia situacijose tinka posakis: jei skamba per gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai tai melas. 

 Skelbimas sugundė dailiais geros veislės šunyčiais.<br> Skelbimo nuotr.
 Skelbimas sugundė dailiais geros veislės šunyčiais.<br> Skelbimo nuotr.
 Skelbimo autorius teigė šunis padovanosiąs, tereikės sumokėti už jų parplukdymą į Lietuvą.<br> Skelbimo nuotr.
 Skelbimo autorius teigė šunis padovanosiąs, tereikės sumokėti už jų parplukdymą į Lietuvą.<br> Skelbimo nuotr.
 Nei kada, nei kokiame veislyne gimė, buvo neaišku.<br> Skelbimo nuotr.
 Nei kada, nei kokiame veislyne gimė, buvo neaišku.<br> Skelbimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2019, 1:32 PM, atnaujinta Aug 26, 2019, 1:38 PM

„Bendraukime“ skaitytoja Danutė papasakojo, kaip norėdama įsigyti brangų augintinį susidūrė su internetiniu sukčiumi.

Atsakymai – per google

„Planuoju įsigyti šuniuką – Bostono terjerą. Yra Lietuvoje veislynų, bet šuniukai brangūs ir parduodama jų nedaug, retai. Todėl žiūrinėju visokius skelbimus. Pamačiau patrauklų skelbimą, autorius skelbime prašo parašyti el.laišką. Ir ką gi – atsakymas, kad šuniuką gali netgi padovanoti, tik reikia padengti atvežimo išlaidas.

Rašė, kad šuniukas plauks laivu, per agentūrą, viską reikia apmokėti iš anksto, kitaip nebus nupirktas atvežimo bilietas ir panašiai. Daug „įtikinamų“ atsakymų lietuvių kalba, tik matosi, kad su google vertėju rašyta. Tačiau nei iš kokios šalies, nei iš kokio veislyno šunys - nerašo“, – stebėjosi moteris.

Atsakydama į skelbimo autorių klausimus, ji išsamiai aprašė, kaip ir kur laikytų šuniuką, kodėl jo ieško, kaip rūpintųsi. Bet į jos pačios klausimus net ir tęsiant susirašinėjimą šunų „geradariai“ nesugebėjo atsakyti.

Laiške Danutė ne vieną kartą klausė: „Jūs man neatsakėte, kada šuniukai gimė, kiek jiems dabar laiko, koks čia veislynas ir iš kur? Kokia šuniukų kaina? Jeigu įdėjote skelbimą, turėtų būti viskas aiškiai nurodyta, dabar ne visai supratau, ar šuniukai gimę 2018-ųjų lapkričio mėnesį, ar jaunesni?“

Iš kur, už kiek, kada?..

Šiuos klausimus nemačiomis praleidęs laiško autorius ir toliau primygtinai teiravosi apie pinigus. Jo teigimu, šuniukai nemokami, tereikia sumokėti už jų parplukdymą į Lietuvą.

„Todėl jūs tik bus atsako už transportavimo ir išlaidų besikeičiančiame nuosavybės dokumentų. Jei mes užsiregistruoti čia, uniukai bus gabenami ir pristatyti į jūsų namus. Tačiau, jūs turite mokėti už Pristatymas“, – rašė dovanotojas (kalba netaisyta. – Red.).

Visgi tokios dovanos Danutė atsisakė – buvo neaišku, iš kokios šalies, kokio veislyno, per kokį vandenyną ir kiek dienų šuo turėtų plaukti į Lietuvą. Telefono numeris, kuriuo bandė prisiskambinti skelbimo autoriui, taip pat buvo netinkamas.

„Darosi pikta, kad tiek aferistų lenda į skelbimus, feisbuką, pažinčių svetaines, įmonių elektroninius paštus, ir nėra būdų jiems sustabdyti. Visų jų noras – perveskit pinigų ir jūs būsite laimingi, nes turėsite draugą, įsigysit norimą daiktą ar dar ką nors.

Pikta darosi dėl tokių atakų, kartais net nežinai, kurioje vietoje jie gali prisikabinti. Linkiu visiems būti ypatingai atidiems ir neužkibti ant tokių kabliukų“, – pabrėžė moteris.

Sukčiai vis išradingesni

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus specialistų teigimu, sukčiai labai išradingi.

„Dar neteko girdėti apie tokį sukčiavimą. Tačiau sukčiai yra išradingi ir pasitelkia vis naujų, dar negirdėtų, būdų. 

Vieni populiariausių šiuo metu – pirkimas/pardavimas interneto svetainėse, investavimas į įvairius, neaiškius verslo siūlymus, el. laiškai su dideliu laimėjimu loterijoje, melagingi skambučiai apie tai, kad per žmogaus sąskaitas plaunami pinigai, netikri darbo siūlymai, kitokie sukčiavimai, susiję su el. bankininkystės duomenų išviliojimu (nesenai vienas iš bankų išplatino informaciją apie sukčių platinamas melagingas neva iš banko siunčiamas žinutes).

Pagrindinė taisyklė – jei pasiūlymas atrodo labai pelningas, greičiausiai tai bus sukčiai. Svarbiausia neatskleisti savo privačių duomenų, ypač – elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų. 

Apgautas žmogus turėtų kuo skubiau kreiptis į banką (operatyviai kreipiantis pervedimas gali būti sustabdytas) ir pranešti policijai“, – patarė policijos atstovas.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.