Pažiūrėjo į gimdymo padėjėjų kainas ir išsižiojo: „Atleiskite, o ką tos dulos daro?“

Mįslė. Moteris, dalyvaujanti gimdyme. Bet ne gimdyvė. Ir ne gydytoja. Kas? Visokios baisios žinios griaudžia mūsų padangę: prastai besijaučiančios motinos, gimdymo namuose pavojai (kai kurioms – romantika), konfliktai gimdykloje... Ir toje maišalynėje lyg per triukšmą nuskamba žodis „dula“.

 Mamos tikrai ras kur daugiau padėti pinigus.<br> 123rf.com nuotr.
 Mamos tikrai ras kur daugiau padėti pinigus.<br> 123rf.com nuotr.
Dulas moterys atsiveda ir į ligoninę.<br>V.Balkūno nuotr.
Dulas moterys atsiveda ir į ligoninę.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mėja

Sep 2, 2019, 1:42 PM, atnaujinta Sep 2, 2019, 8:42 PM

Pasidomėjau. Kas gi ta paslaptingoji dula, kurią moterys vedasi kartu į gimdymo namus ar net kviečiasi į namus priimti kūdikio (prašau, savo ir vaiko sveikatos vardan, nedarykite to namų varianto). Internetai rašo, kad dula – moteris, teikianti gimdyvei nemedicininę pagalbą. Nemedicininę? Hm. Tai kokią? Vandens padavimas ir kaktos nušluostymas – pareigos, su kuriomis paprastai tvarkosi vyras ar sesutė. O kas dar?

Vėlgi, įvairiuose pasisakymuose pačios so called dulos pristato savo veiklą kaip psichologinę paramą, supažindinimą, kas vyksta su kūnu, atpalaidavimą, palaikymą... Tai kol kas supratau tiek: ne medikės ir ne psichologės. Bet kažkokią pagalbą teikia. Tai čia kaip... draugės už pinigus?

Radau interviu su dulų asocijacijos pirmininke. Griūk aukštelninkas, jos dar turi ir asociaciją! Bet okey, žiūrim rimtai, gal papasakos kažką aiškaus.

„Dula gali padėti atrasti į juos (į klausimus. – Red.) atsakymus ar sprendimus, išsigryninti savo vertybes ir poreikius, priimti emocijas ir patirtį“, – sako pirmininkė. Aiškiau nebūna! Jeigu tėvai dar neįkvėpė vertybių – padės dula. Jei sunku su emocijom – irgi. Meskit šalin kvalifikuotus specialistus, dula padės jums... am... ne, vis tiek neaišku, ką ji ten tiksliai darys.

Ir kaip įvardyta jų specialybė mokesčių sistemoje? Juk atlygiui gauti moterys užsiregistruoja individualiai veiklai (ar bent turėtų, jei gerai suprantu). Bet ta veikla – tokia neapibrėžta, tai kaip nuo jos mokėti mokesčius? Na, dabar ne gegužė, tad mokesčių inspekcijos reikalai – kitam kartui.

Nedraugiška esu moteris, pagūglinau ir kainas. Suėmė skausmingas juokas. Viena konsultacija – apie 30 eurų. Normaliai, daugiau nei pusvalandžio masažas pas kineziterapeutę! O pats gimdymas (oi, atsiprašau, dulos sako „lydėjimas gimdymo metu“) – apie 300 ar 350 eurų... 

Čia pamąstymui. Jei man kilo klausimas, kas ta dula, gal kyla ir kitoms. Tai pateikiu, ką radau perskaičiusi, kad neapsišautumėt... Nes 350 eurų mokėti už specialistą, kuris realiai, na, nėra specialistas ar profesionalas? Gimus vaikučiui tikrai rastumėt kur daugiau padėti tuos pinigus ;).

***

Lrytas.lt kreipėsi į Lietuvos dulų asociaciją ir pasiteiravo apie jų specializaciją ir veiklą. Į klausimus atsakė Lietuvos dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė.

- Ką tiksliai daro dula?

- Trys pagrindinės sritys, kuriose laukiantis ir gimdant gali padėti dulos, yra informacija, emocijos ir fizinė pagalba.

Informacija – tai pagalba moteriai (kartais – ir jos vyrui ar kitam svarbiam artimajam) suprasti, kas aktualu konkrečiai jai. Kaip gimdymo patirtis veikia motinystę? Koks jos svajonių gimdymas? Kokia yra aplinkos ir emocijų įtaka gimdymui? Kokia jo fiziologija ir anatomija? Kaip atrodo standartinė gimdymo priežiūra – kokios yra rutininės procedūros gimdyvei ir kūdikiui?

Jei reikia – kitų specialistų kontaktai: žindymo konsultančių, psichologų, ginekologų, šeimos gydytojų, kineziterapeutų, masažistų (ir į namus ateinančių manikiūrininkių, jei to reikia). Bendradarbiauti su dula paprastai reiškia, kad turi kontaktą, kuriuo gali kreiptis, kai nėštumo metu kyla bet koks ne medicininis klausimas. Dažnai tai padeda nesiblaškyti, greitai nusiraminti ir pamatyti situaciją kitomis akimis.

Emocinė pagalba – tai padėti moteriai jautriu laikotarpiu pasijusti priimtai ir išgyventi vieną reikšmingiausių pasikeitimų gyvenime sklandžiau. Išklausyti, suprasti, nuraminti, atliepti, priimti be vertinimų ir išankstinių nuostatų – tai skamba labai paprastai, tačiau geras pokalbis su atidžiu žmogumi gali iš esmės pakeisti mūsų patirtį.

Žmogaus atmintis yra emocinė – mes atsimename ne tai, kas su mumis vyko, o kaip tuo metu jautėmės. Dulos tikslas yra padėti moteriai rasti konkrečiai jai geriausią ir tinkamiausią sprendimą ir priimti savo patirtį, paversti ją savasties dalimi.

Fizinė pagalba – padėti jaustis patogiai. Ji dažniausiai reikalinga paties gimdymo metu ir pirmosiomis dienomis po jo. Ši pagalba – taip pat individuali, priklauso nuo konkrečios moters poreikių, norų, gimdymo aplinkybių.

Pavyzdžiui – nuvežti į pasirinktą gimdymo vietą, masažuoti, glostyti, liesti, paruošti gerti ar valgyti, pagirdyti ir pamaitinti, pasupti naudojant rebozo skarą, padėti pakeisti pozą, pakviesti personalą, paduoti, pavalyti, uždaryti langą, pritemdyti šviesą, išjungti muziką ar bet ką kita, kas leidžia moteriai neeikvoti jėgų kontroliuoti aplinkai ir suteikia galimybę visiškai atsiduoti gimdymo procesui.

Klausimų, ką daro dulos, kyla visame pasaulyje – net ir tose šalyse, kur ši pagalba teikiama jau dešimtmečius.

Rebecca Schiller, keleto knygų autorė, Didžiosios Britanijos žurnalistė ir žmogaus teisėmis gimdyme besirūpinančios organizacijos „Birthrights“ steigėja, o taip pat dula ir su dula gimdžiusi moteris, rašo, kad „dulos, kurias samdžiau, kad palaikytų mane ir vyrą dviejų nėštumų, gimdymų ir pogimdyminiu laiku, pakeitė mano, kaip mamos, patirtį – ir pasaulėžiūrą.

Mano dulos man priminė užduoti gerus klausimus, kai prieš sąrėmius man nubėgo vandenys – taip aš nuolat jaučiausi svarbiausias, sprendimus priimantis žmogus. Pilnomis ašarų pirmosiomis motinystės dienomis dulos atvažiuodavo pas mane su troškiniu, maitinusiu mano kūną, ir išmintimi, maitinusia mano sielą.“

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienai gimdyvei turėti jos pasirinktą nuolat, viso gimdymo metu, palaikantį žmogų (ar kelis). 

Lietuvoje kol kas buvo atliktas vienas tyrimas apie moterų, gimdžiusių su dulomis, patirtį. Šio tyrimo duomenimis, bendravimas su gimdyvės padėjėja nėščiosioms suteikė saugumo jausmą, galimybę pasidalinti nerimu, pasitikėjimo savo jėgomis, padėjo sumažinti gimdymo baimę ir suteikė daugiau informacijos apie gimdymą.

Dauguma tyrimo dalyvių liko labai patenkintos gimdyvių padėjėjų paslaugomis ir mano, kad dulos daugiau ar mažiau prisidėjo to, kad jų laukimosi ir gimdymo patirtis būtų geresnė.

Pasaulyje tyrimų apie nepertraukiamo palaikymo įtaką gimdyvės savijautai, gimdymo patirčiai ir naujagimiui atliekama vis daugiau.

Apibendrinant juos galima teigti, kad nepertraukiamas palaikymas (tai yra, kai kas nors šalia gimdančios moters yra viso jos gimdymo metu ir savo dėmesį skiria tik jai) gali prisidėti prie to, kad gimdymas prasidės spontaniškai, bus trumpesnis, sumažės operacijų ir instrumentinės pagalbos poreikis, mažiau naudojama nejautros.

Taip pat mažiau kūdikių įvertinami žemais APGAR skalės balais po penkių minučių ir moterys rečiau vertina savo gimdymo patirtį neigiamai. Nuolatinio palaikymo neigiamo poveikio tyrimai nenustatė.

- Ar psichologiniam palaikymui bei pagalbai nereikalingas psichologinis išsilavinimas?

Dulos teikia emocinę, fizinę, informacinę pagalbą. Daugelis turi ir papildomų su motinyste susijusių žinių – žindymo, daugkartinių vystyklų naudojimo, jogos, kineziterapijos, mitybos, masažo ir kitų – ir jas taip pat naudoja dirbdamos.

Jei dula jaučia, kad jos kvalifikacijos sprendžiant tam tikrus klausimus nepakanka, ji gali rekomenduoti moteriai kreiptis į kitus specialistus. Paprastai gimdymui besiruošiančios moterys derina vizitus pas nėštumą prižiūrinčią akušerę, susitikimus su dulomis, jas dominančius kursus ar paskaitas nėščiosioms ir kitų specialistų paslaugas.

- Kokia organizacija prižiūri dulų veiklą?

- Dauguma Lietuvos dulų yra Dulų asociacijos narės. Jų veiklą reglamentuoja etikos kodeksas – šio principo laikosi daugelis pasaulio dulų profesinių organizacijų. Dulų asociacija priklauso ir Europos dulų tinklui, vienijančiam daugumos šio kontinento šalių profesines dulų organizacijas.

Kasdieniame darbe kiekviena dula yra atsakinga moteriai ar porai, kuriai teikia savo paslaugas. Kiekvienas, susidūręs su dula darbinėje aplinkoje ir norintis palikti atsiliepimą ar komentarą, gali tai padaryti asociacijos puslapyje www.dula.lt.

- Kaip skaičiuojami mokesčiai, tai yra, ar dulos turi turėti individalios veiklos pažymėjimus, ar?..

Kiekviena dula dirba savarankiškai, socialines ir edukacines paslaugas teikia turėdama individualios veiklos pažymėjimą, kartais – ir verslo liudijimą.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?