16-metis parašė atvirą laišką G. Nausėdai: „Šiems dalykams trūksta dėmesio“

Jūsų ekscelencija Prezidente, Jūs esate vienintelė valdžia mūsų šalyje, kurioje visa institucijos galia sutelkta vieno žmogaus (žinoma, ir jo komandos) rankose ir tai yra galingiausias Jūsų ginklas. Prezidento populiarumas visada didelis, o visuomenės palaikymas Jums – istorinėse aukštumose.

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vaikino teigimu, G.Nausėda turėtų pasinaudoti savo išsilavinimu krizei suvaldyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vaikino teigimu, G.Nausėda turėtų pasinaudoti savo išsilavinimu krizei suvaldyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laiško autorius prašė Prezidento suvienyti įvairias politines partijas vieno tikslo vardan.<br>D.Umbraso nuotr.
Laiško autorius prašė Prezidento suvienyti įvairias politines partijas vieno tikslo vardan.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Justinas Balbieris, 16 m.

Oct 28, 2019, 3:36 PM, atnaujinta Oct 28, 2019, 9:18 PM

Šie faktoriai suteikia ir įpareigoja Jus daryti darbus, kurių niekas kitas nesiimtų. Nors tai nėra populiaru, tačiau būtina.

Sprendimai, keičiantys istoriją

Prezidentas, ypač neseniai išrinktas bei nesusisaistęs nė su viena politine jėga, turi puikią galimybę susodinti didžiųjų partijų, verslo ir akademinio pasaulio atstovus prie bendro stalo ir sukurti planą, kuris formuos Lietuvos ateitį artimiausius dešimtmečius.

Jūs galite inicijuoti tokios svarbos sprendimus, kaip stojimas į NATO ar Europos Sąjungą – tai sprendimai, labiausiai pakeitę mūsų šalies šių dienų istoriją. Būtent dėl tos priežasties aš manau, jog esate žmogus, kuris ne tik gali, bet ir privalo padaryti Lietuvą geresne šalimi gyventi.

Rezoliucijos, kurias norėčiau Jums akcentuoti, tikrai nėra naujos ar detaliai suplanuotos, tačiau tikiu, jog šis laiškas gali jas iškelti į dienos šviesą. Man tai svarbu, nes dabartiniai sprendimai nulems, kokioje šalyje mano kartai teks gyventi ateityje.

Žmonės nežino, iš kur ta krizė

Pirmoji problema, kuri, manau, nesulaukia pakankamai dėmesio, yra artėjanti ekonominė recesija. Be abejo, tam kažkaip ruošiamasi, tačiau Jūs, kaip žmogus, ne tik turintis tautos pasitikėjimą, bet ir tinkamą išsilavinimą bei patirtį šioje srityje, galite savo įžvalgomis ir iniciatyvomis palengvinti jos padarinius Lietuvai.

Jūs galite pradėti dialogą su partijomis, kad šios artėjančios problemos sprendimo paieška būtų visų mūsų prioritetas. Seimo darbo produktyvumui pagerinti, akivaizdu, dažnai reikalingas katalizatorius. Dažniausiai juo būdavo rezonansas spaudoje, žmonių protestai ar panašūs dalykai, tačiau reakcija po jų visada jau būna pavėluota.

Kalbant apie artėjančią krizę, netgi šių indikatorių nebus, nes numanomas problemos mastas – per didelis. Niekas pats neaukos savo reitingų, postų ar politinės ateities tam, kad pasakytų nepopuliarią tiesą ir imtųsi reikiamų veiksmų. Todėl manau, kad Jūs, kaip šalies Prezidentas, galėtumėte imtis priemonių, kurios sumažintų krizės padarinius šaliai ir jos gyventojams.

Dauguma žmonių iki šiol nesupranta, kodėl per praėjusią krizę kai kurie iš jų neteko darbo, sumažėjo socialinė parama ar pragyvenimo lygis. Lietuvos žmonėms labai trūksta ekonominio švietimo. Žmonės mato tik padarinius, nežinodami priežasčių, jie ieško lengviausiai prieinamų išvadų ir taip dažnai kanda į ranką, kuri nori jiems padėti.

Rinkimų kampanijos metu akcentavote savo ekonomisto išsilavinimą, todėl visuomenės švietimas šiais klausimais ne tik padėtų žmonėms geriau suprasti, kas vyksta, bet ir leistų dar kartą pasidžiaugti į Prezidentus išsirinkus ekonomikos mokslų daktarą.

Ne patogumo, o išlikimo klausimas

Kita, gal net opesnė problema – emigracijos ir imigracijos planų neturėjimas. Lietuvoje žmonių nedaugėja ir mes tai priimame kaip savaime suprantama faktą, nors padaryti įmanoma labai daug. Emigracijos politika atrodo aiškesnė, kiek plačiau išdiskutuota, dalinai sprendžiasi pati, tačiau to neužtenka. Dauguma emigrantų yra jauni žmonės, kurie, vietoje to, jog studijuotų, dirbtų ir planuotų savo gyvenimą Lietuvoje, ieško paprastesnių bei labiau nuspėjamų alternatyvų užsienyje.

Taip mes prarandame lietuvius, kurie kurtų tiek savo, tiek šalies ateitį Tėvynėje.

Prieš kelis metus Europą apėmusi imigrantų krizė parodė, kad niekas iš tikrųjų nežino, kaip spręsti būtent šią problemą. Lietuvai, kaip mažai, trijų milijonų šaliai, imigracijos politikos turėjimas – tai ne patogumo, o išlikimo klausimas.

Mes turime siekti ne tik susigrąžinti išvykusius svetur, bet ir pritraukti žmones, kurie su Lietuva kol kas neturi nieko bendra. Šie sprendimai padėtų mums tapti labiau kosmopolitiškais, geriau adaptuotis prie šiuolaikinio pasaulio. Neturint aiškių imigrantų pritraukimo būdų, efektyvios atrankos bei integracijos sistemos, ši galimybė Lietuvai gali virsti dar vienu skausmingu pralaimėjimu.

Būtent todėl, labai svarbu, jog sprendimai šiai problemai būtų formuluojami ne vienos ar kitos politinės jėgos, ar pavienių darbdavių, ne vienai politinei kadencijai, o visos Lietuvos mastu artimiausiam šimtmečiui. Jūs esate vienintelis Lietuvos politikas, galintis tai inicijuoti. Jums simpatizuoja partijos ir žmonės. Visapusis bendradarbiavimas būtų traktuojamas kaip darbas šaliai, kurioje gera gyventi ne tik jos piliečiams, bet ir tiems, kurie dar tik atvyks.

Prašau vieningos sistemos

Mano nuomone, pats svarbiausias dalykas valdant šalį – planų tęstinumas. Valdančiosios partijos ir prezidentai keičiasi, todėl yra labai sudėtinga išlaikyti tuos pačius tikslus metai iš metų, kadencija po kadencijos. Dėl šios priežasties manau, kad Jūs, kaip šalies Prezidentas, galėtumėte su didžiosiomis šalies politinėmis partijomis sukurti sistemą, kurioje pagrindiniai tikslai būtų ne partijos, ne Prezidento, o Lietuvos.

Tai – lyg rėmai, kuriuose darbas vyktų kryptingai, padedant išlaikyti teisingą kursą, nepriklausomai nuo to, kas yra valdžioje. Ši sistema galėtų būtų paremta didžiųjų partijų ir Prezidento bendru sutarimu, jog siekiama ilgalaikių tikslų. Tai padėtų išspręsti partijų nenorą bendradarbiauti, taip pat leistų Prezidentui aktyviau dalyvauti valstybės valdyme.

Mano, kaip gimnazisto, labai svarbi gyvenimo dalis yra Švietimas, kuris tikrai reikalauja visapusiškos reformos visuose lygiuose. Tačiau aš, kaip tiesiogiai susijęs su šia sritimi asmuo, jaučiuosi esantis per daug šališkas, kad drįsčiau siūlyti savo sprendimus. Turėtume vadovautis kitų šalių gerąja praktika, o ne kurti naujas, dažnai per brangias, nepatikrintas ir abejotinas sistemas patys.

Laivo „Lietuva“ kapitonas

Problemų yra daug daugiau, tačiau man šios atrodo pačios svarbiausios. Dažnai atrodo, kad piliečiai nežino, ko jiems reikia, o politikai bijo į tai durti pirštu, nes tai nepatogu, nepopuliaru ir reikalauja ilgalaikio įsitraukimo.

Manau, kad Jūs geriau nei kas nors kitas galite ne tik įvardinti problemas. Aš esu tik paprastas šešiolikmetis, tikrai neišmanau politikos, ekonomikos ar šalies valdymo niuansų, tačiau tikiu, jog galiu pasikliauti Jumis – žmogumi, kuriuo tikiu ir už kurį labai norėčiau balsuoti kituose Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose.

Jūs esate laivo „Lietuva“ kapitonas ir galite nustatyti jo kursą teisinga kryptimi. Linkiu Jums visokeriopos sėkmės, valdant mūsų visų mylimą Lietuvą.

***

Prezidento atstovai dėkojo vaikinui už laišką ir kvietė jį, kaip ir visus kitus norinčius išreikšti Prezidentui nuomonę ar klausimus, kreiptis į Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Asmenų aptarnavimo skyrių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.