Mintyse vyrą jau laidojo – to, kas nutiko po nakties, nesitikėjo net gydytojai

Mūsų šeimoje įvyko tikras kalėdinis stebuklas! Žmogus, kuriam buvo likusios kelios gyvenimo valandos, netikėtai atsigavo, taip sugriaudamas visas gydytojų prognozes. Būdama šios istorijos dalyve, kuri iš arti matė visus įvykius, skubu patekusios į panašią situaciją padrąsinti ir nuraminti – išeitis tikrai yra. Net ir iš pačios sunkiausios padėties.

 Labai sunku mąstant, kad bet kuriuo atveju liksi kaltas.<br> 123rf nuotr.
 Labai sunku mąstant, kad bet kuriuo atveju liksi kaltas.<br> 123rf nuotr.
 Gydytojai informavo mus apie blogiausias prognozes.<br> 123rf nuotr.
 Gydytojai informavo mus apie blogiausias prognozes.<br> 123rf nuotr.
Niekas nesitikėjo, kad giminaitis išgyvens.<br> 123rf nuotr.
Niekas nesitikėjo, kad giminaitis išgyvens.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 8:27 PM, atnaujinta Dec 13, 2019, 6:23 PM

Svarbiausiai tik nepasiduoti, lemtingą akimirką neprarasti vilties. Net ir išgirdus pačią liūdniausią prognozę reikia kovoti, kovoti iki paskutinio atodūsio, savo ryžtu ir drąsa įkvepiant kitus.

Nustebo net gydytoja

Ši istorija prasidėjo netikėtai. Garbingo amžiaus giminaitis pradėjo dusti. Atvykus į ligoninę jam buvo diagnozuotas vienos pusės plaučių uždegimas. Kadangi vyras turėjo daug kitų sunkių ligų, buvo nutarta paguldyti jį į ligoninę.

Vos po dienelės gulėjimo ligoninėje, artimieji, bandę telefonu susisiekti su vyriškiu, suprato, kad jis jaučiasi labai prastai. Pakėlęs ragelį nesugebėjo nieko rišliai ištarti. Į ligoninę lėkėme dviese. Aš ir giminaičio žmona.

Vyrą palatoje radome pamėlynavusį nuo dusulio, beveik praradusį orientaciją. Deguonies kaukė atsidūrusi ties sėdmenimis. Skubiai iškviesta gydytoja nustebo pamačiusi, kokios sunkios būklės yra ligonis. Pasak jos, vyras dar ryte jautėsi tikrai neblogai. Matyt, būklė pasunkėjo dėl deguonies nutraukimo (jis nusiėmė kaukę bandydamas atsiliepti telefonu).

Buvo padidinta deguonies srovė, atlikta kardiograma. Vyras atsigavo, pradėjo bendrauti, tačiau po kelių valandų jis ir vėl pradėjo dusti. Į mūsų klausimą, kas darosi, kodėl giminaičio sveikata taip sparčiai prastėja, gydytoja atsakė, kad matyt neveikia antibiotikai. Tada jie buvo pakeisti, tačiau suveikti nespėjo. Vyras nuo dusulio jau nesugebėjo ištarti nė žodžio.

Jokių garantijų

Atėjusi budinti gydytoją bandė mus raminti. Sakė, kad daroma viskas, kas įmanoma, tačiau gydymas nepadeda – matyt dėl to, jog giminaitis serga ir kitomis sunkiomis ligomis. Buvo iškviesta ir dar viena daktarė. Kaip supratome, vyro šansas išgyventi buvo be galo menkas.

Mus pakvietė pasikalbėti. Buvo pasakyta, kad jei reikės vyrą gaivinti, pasiruoštume viskam. Intubuojant jis gali netikėtai mirti, jam gali prasidėti kraujavimas ar kilti kitų komplikacijų. Net jei ir pavyktų atlikti intubaciją garantijos, kad vyras vėliau vėl pradės kvėpuoti savarankiškai nėra. Greičiausiai nepradės.

Mums buvo sunku susitaikyti, kad vos prieš 2 dienas guvus 69 metų vyras taip netikėtai išeina. Žinojome, kad reikia gaivinti, bet buvo ir baisu pakenkti. Tarėmės su giminaičiais, ką daryti. Nusprendėme, kad jeigu jis išgyvens iki ryto, pervešime į didmiesčio ligoninę.

Prisikėlė iš mirusiųjų

Tačiau netikėtai viskas apsivertė aukštyn kojomis. Vėlai vakare jį išvežė į reanimaciją, kurioje prijungė prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato bei panardino į komą. Mes nežinojome, ar vyras išgyvens iki ryto, todėl nutarėme iškviesti kunigą, kad šis ligoniui suteiktų paskutinį patepimą.

Kunigas, nepaisant vėlyvo meto, atvyko į ligoninę labai greitai. Vos per 15 minučių. Buvome jam labai dėkingi už tai, kad palaikė mus visus tokią sunkią akimirką! Atlikę ką privalėjome atlikti, išvažiavome namo.

Kitą dieną mums buvo pasakyta, kad giminaičio būklė vis dar kritinė. Jis pats nekvėpuoja. Jei ne aparatas, kvėpuojantis už jį, seniai būtų miręs. Nekvėpavo savarankiškai dar kelias paras, prasidėjo ir kitos pusės plaučių uždegimas... Tą akimirką visi buvome neviltyje. Žmogus kankinosi, o mes nieko negalėjome padaryti…

Bet įvyko stebuklas! Žmogus, kai mes visi nuleidome rankas, netikėtai atsigavo ir pradėjo kvėpuoti! Tai buvo taip neįtikėtina, kad iki šiol sunkiai suvokiame, kas įvyko. Žmogus praktiškai sugrįžo iš anapus. Buvo miręs ir prisikėlė… Tikras kalėdinis stebuklas! Matote, kaip reikia neprarasti vilties?! Giminaičio sveikata sparčiai taisosi, mes linkime jam daug sveikatos.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.