Į autobusą Kaune įlipusi 85 m. močiutė pasijuto lyg nusikaltėlė: kontrolieriai išgrūdo be paaiškinimų

Transporto kontrolieriams svarbiausia laikytis taisyklių ir įstatymų. Nemalonia istorija pasidalijusi kaunietės anūkė tikino, kad tikrindami keleivius kontrolieriai į žmogiškumą kartais tiesiog nusispjauna.

Garbaus amžiaus kaunietė buvo šiurkščiai išlaipinta iš autobuso.<br>M.Patašiaus nuotr.
Garbaus amžiaus kaunietė buvo šiurkščiai išlaipinta iš autobuso.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno autobusų“ keleivių kontrolės organizavimo vyresnioji vadybininkė pabrėžė, kad kontrolieriai turėjo teisę išlaipinti keleivę.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
„Kauno autobusų“ keleivių kontrolės organizavimo vyresnioji vadybininkė pabrėžė, kad kontrolieriai turėjo teisę išlaipinti keleivę.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Greta Rimaitė

Jul 20, 2020, 11:38 AM

„Mano močiutė jautėsi lyg būtų tikra nusikaltėlė, didžiausias vagis. Buvo išlaipinta iš autobuso be jokių paaiškinimų. Paskambinusi man pradėjo net dusti“, – apmaudo dėl „Kauno autobusų“ keleivius tikrinančios įmonės „Dorsimus“ kontrolierių elgesio neslėpė Lina Jurevičienė.

Ankstų birželio 29-osios rytą 86 metus einanti kaunietė Jadvyga planavo kasdieniu maršrutu aplankyti savo dukrą, tačiau susidūrė su itin nemalonia situacija, kuri senolei spaudė ašaras ir sukėlė paniką.

Kaip pasakojo anūkė Lina, pati to nežinodama močiutė su savimi vežiojosi negaliojantį pažymėjimą. Jis kiek anksčiau turėjo būti užblokuotas jį naudojusio asmens rašytiniu prašymu, nes kortelė buvo pasimetusi.

Senolė užsisakė naują, o vėliau atradusi senąją nešiodavosi su savimi abi.

Baudą sumokėjo iš karto

Tądien garbaus amžiaus kaunietė važiavo 23-iojo maršruto autobusu. Įlipusiems keleivių kontrolieriams ji parodė jau negaliojantį pažymėjimą ir dėl to buvo šiurkščiai išlaipinta.

„Močiutė sena, ne taip greitai susigaudo, galėjo jai bent paaiškinti situaciją, būtų paprašę paieškoti kito pažymėjimo, bet be paaiškinimų išlaipino Studentų skvero stotelėje, ir viskas. Ji viską turėjo, tik nežinojo, kad reikia surasti kitą pažymėjimą. Kad baudą skyrė – viskas gerai, jie dirba savo darbą, bet kur žmogiškumas?“ – klausė L.Jurevičienė.

Anūkė tikino, kad močiutė tikrai piktybiškai nepažeidžia taisyklių, yra atsakinga, ir bauda nebuvo pati didžiausia problema.

„Močiutė pareiginga, visada vežiojasi tą pažymėjimą kartu su savimi.

Pirmą kartą per visą gyvenimą mokėjo baudą.

Iš karto nuėjusi į šalia esančią parduotuvę susimokėjo 8 eurus, tai tikrai nebuvo problema, bet kontrolierių elgesys nesuprantamas. Močiutė valandą laukė to autobuso, kad nuvažiuotų į kitą miesto galą, net neturėjo su savimi telefono“, – kalbėjo L.Jurevičienė.

Senolę papiktino ir administracinio nusižengimo protokolo išrašymas.

„Ant administracinio nusižengimo protokolo neradau parašų. Pati turėjau aiškintis, skambinti. Paskambinus į „Kauno autobusų“ įmonę man pasakė, kad turi būti elektroniniai parašai, o kur tie parašai – neradau“, – stebėjosi senolės anūkė.

Močiutė elgėsi agresyviai?

Kortelė iš močiutės buvo atimta, nors ji tam prieštaravo ir sakė, kad nenori atiduoti, tada nežinojo, kad kontrolieriai nori pasiimti jau užblokuotą pažymėjimą.

„Klausiau, kokią teisę jie turi paimti iš močiutės tą pažymėjimą, juk tai jos, o jie aiškino, kad tai „Kauno autobusų“ nuosavybė. Į mano pasipiktinimą kontrolierių elgesiu atsakė, kad močiutė elgėsi agresyviai“, – stebėjosi nukentėjusios kaunietės anūkė.

Paaiškino, kur kreiptis

„Kauno autobusų“ keleivių kontrolės organizavimo vyresnioji vadybininkė Jolita Tarandienė pabrėžė, kad kontrolieriai turėjo teisę išlaipinti keleivę: „Kontrolieriai neturinčius galiojančio bilieto keleivius privalo išlaipinti ir surašyti administracinio nusižengimo protokolą.“

Įmonės atstovė konkretaus kontrolierių elgesio pakomentuoti negalėjo, tačiau paragino kreiptis į „Mano Kauno“ paslaugų centrą, kur situacija bus įvertinta ir sprendžiama, ar skirti baudą.

„Jei keleivė turi galiojantį vardinį terminuotąjį bilietą ir važiuodama supainiojo korteles, į tai tikrai bus atsižvelgta.

Pasitaiko nemažai atvejų, kai asmenys, turintys teisę į transporto lengvatą, pameta savo elektronines korteles ir kreipiasi dėl naujų išdavimo, tuomet prarastos kortelės blokuojamos.

Keleivių kontrolės metu įmonės transporto priemonėse nustatome daug keleivių, naudojančių svetimas, blokuotas korteles. Kiekvienas toks atvejis tiriamas, o blokuotos kortelės paimamos sunaikinti“, – teigė J.Tarandienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.