Poilsiautojus prie Žaliųjų ežerų šiurpino iš šašlykinės sklindantys garsai: ar tai normalu?

Portalo lrytas.lt skaitytojas vilnietis Dovydas pasidalijo ne itin malonia istorija, nutikusia praėjusį šeštadienį sostinėje prie Žaliųjų ežerų, pagrindiniame paplūdimyje prie Balsio ežero. 

Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žalieji ežerai – vilniečių traukos vieta, ypač vasarą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-08-01 14:24

„Kaip ir daugelis vilniečių, šią vietą nuo vaikystės žinau kaip bene pagrindinį miesto paplūdimį – karštomis vasaros dienomis čia atvažiuoja daugybė žmonių išsimaudyti, pasideginti (tikrame) paplūdimyje, paplaukioti valtimis ir tiesiog pasigrožėti nuostabiais miškų apsupto ežero peizažais, – rašo Dovydas. – Praėjusio šeštadienio pavakarę taip nusprendėme padaryti ir mes. 

Tik išlipus iš automobilio šalia pagrindinio paplūdimio mus pasitiko visu garsu leidžiami „bumčikai“, kuriuos lydėjo vyresnės kartos posovietinės erdvės gyventojams žinomi hitai.

Paplūdimyje praleidome dvi ar net tris valandas – visą šį laiką muzikos plyšavimas ne tik netilo, bet, atrodo, nuolat garsėjo.

Galiausiai „didžėjus“ visus paplūdimio lankytojus „pamalonino“ ne kuo kitu, o garsiojo Olego Gazmanovo hitais. Kaip žinia, šis daininkas įtrauktas į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą dėl propagandinio savo muzikos turinio – dainose šlovinamos Sovietų Sąjungos ir Rusijos agresijos prieš kaimynines valstybes. Tai žinodami dar labiau nustebome, kai pagrindiniame sostinės paplūdimyje, daugybės poilsiautojų akivaizdoje, šalia Vilniaus savivaldybės simboliu pažymėto pastato visu garsu plyšojo garsioji Gazmanovo daina „Pagamintas SSRS“.

Ar normalu, kad pagrindiniame miesto paplūdimyje miestiečiams visu garsu transliuojama antivalstybinė propaganda, o žmonės, atvykę pailsėti gamtoje, priversti valandų valandas klausytis ne tik nuolatinio „bumsėjimo“, bet ir savo savo pačių valstybę niekinančios „muzikos“? 

Ar atsakingos institucijos negali nieko daryti tokiose situacijose ir užtikrinti ramų bei orų miestiečių poilsį? Kaip žinia, dabartinė Vilniaus miesto savivaldybė su savo vadovu meru R.Šimašiumi skiria daug dėmesio improvizuotiems paplūdimiams miesto centrinėse aikštėse, kur nėra jokių vandens telkinių. Tad būtų puiku, jei gerbiamas meras su savo komanda skirtų ne mažiau dėmesio užtikrinant tvarką bei ramų miestiečių poilsį ir nuo seno miestiečių pamėgtuose paplūdimiuose šalia miestą supančių ežerų. 

Išeidami iš paplūdimio nepatingėjome patikrinti, iš kur sklinda garsas – panašu, kad mus „linksmino“ pagrindiniame paplūdimyje, ant ežero kranto įsikūrusi šašlykinė, kurioje vyko vakarėlis. 

Nors tai greičiausiai privati teritorija, iš jos per galingą garso techniką sklindanti niekieno nereguliuojama „muzika“ šiurpino visą paplūdimį, kuris yra viešoji vieta, o šiltomis vasaros dienomis tampa masinio susibūrimo vieta. 

Jei nėra teisinių mechanizmų sutramdyti tokias neatsakingas ir chamiškas maitinimo įstaigas, galbūt tai gali padaryti patys piliečiai, sąmoningai boikotuodami antivalstybinę propagandą per galingas kolonėlės transliuoti leidžiančias šašlykines?“

Savivaldybė: niekas nekontroliuoja, kokios muzikos galima klausytis

Portalui lrytas.lt pasiteiravus, kas prižiūri tvarką paplūdimiuose, kokios baudos skiriamos už viešosios tvarkos pažeidimus, Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dinikis atsakė: „Paplūdimys yra viešoji vieta, ir jame galioja tie patys teisės aktai, kaip ir kitose viešose vietose. Tad bauda, jei tokia ir skiriama, priklauso nuo to, kokį pažeidimą nustatė pareigūnas, jeigu buvo užfiksuotas pažeidimas patikrinimo metu. 

Atskiros statistikos dėl pažeidimų paplūdimyje nėra, tačiau žvelgiant bendrai, dažniausiai pažeidimai yra susiję su alkoholio vartojimu viešosiose vietose.

Jeigu kalbama apie viešosios tvarkos užtikrinimą, tai Lietuvos Respublikoje vienintelė institucija, kuriai įstatymu yra pavesta užtikrinti viešąją tvarką, yra policija.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius irgi prisideda prie viešosios tvarkos užtikrinimo ir nuolat tikrina miesto paplūdimius. Tikrinant atkreipiamas dėmesys į tai, kad viešosiose vietose nebūtų vartojami alkoholiniai gėrimai, nebūtų šiukšlinama.

Norime pabrėžti, kad jokia institucija nekontroliuoja, kokios muzikos galima klausytis. Tačiau jeigu muzika leidžiama per garsiai, grojant muziką trikdoma asmenų ramybė, poilsis ar darbas, gyventojai gali kreiptis tiek į policiją, tiek į savivaldybės Viešosios tvarkos pareigūnus.“ 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.