Po apsilankymo Suvalkijos bažnyčioje negali pamiršti vaizdo: „Nesu mačiusi nieko panašaus“

Lengviausia sakyt, kad „nepatinka – nežiūrėk ir praeik“. Bet, na kaip? Nesu itin religinga, ir gal retokai lankausi bažnyčioje, nes tikiu, kad ne pastate yra esmė. O ir bažnyčios bendruomenė manęs neįkvepia, neįtikina savo žmogiškais pavyzdžiais – dvasiniais vedliais tikėti.

 Moterį suglumino padėka aukotojams.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moterį suglumino padėka aukotojams.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moterį suglumino padėka aukotojams.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moterį suglumino padėka aukotojams.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laura

2021-11-26 20:24, atnaujinta 2021-11-26 20:35

Todėl, kai jau nueinu į bažnyčią, bandau ieškoti gerų pavyzdžių, kas paneigtų mano nusistatymą. Deja. Po apsilankymo pas draugą gimtinėje Suvalkijoje, niekaip iš galvos neišmetu vaizdo.

Pirmą kartą lankiausi pas draugo šeimą viename Suvalkijos miestų, jo šeima – labai religinga. Todėl sekmadienį visi kartu pradėjome apsilankymu mišiose. Nė kiek nuo to nesipurčiau ir pabėgti nebandžiau.

Bet šios bažnyčios nepamiršiu niekada. Bažnyčia niekuo smarkiai nesiskyrė nuo matytų mano gimtinėje, bet dėmesį patraukė ant sienos prie paradinio išėjimo kabanti lenta. Auksu šviečiantis rėmelis, raudono aksomo medžiaga, o viduryje – išgraviruotos metalinės lentelės su pavardėmis.

Jos iš tolo tviskėjo ir traukė akį, todėl nuėjau pažiūrėti, kokia informacija jose, gal buvę dvasininkai išvardyti, ar iškilūs krašto žmonės...

Deja. Užsisvajojau apie platesnį suvokimą. Rėmelio viršuje didelės raidės skelbė – „didžiųjų aukotojų sąrašas“. Taip taip, garbinami tie krašto žmonės, kurie paaukojo daugiausiai. Ir taip, čia grynai tik apie dosnias, savanoriškas, nuoširdžias aukas kalbama. Kur niekas neskatina žibančiais rėmeliais, išskirtiniu dėmesiu ir aukštinimu aukotojų.

Net nesu mačiusi nieko panašaus. Juk skelbia garsiai apie tylias, nuoširdžias aukas, kuriomis puikuotis nereikia. O kur dar to paties Švento rašto išmintis, kad ne aukos dydis, o nuoširdumas aukojant svarbiausia. Tik ne šioje bažnyčioje. Ir čia net netinka juokai apie suvalkiečių skūpumą – reikėjo matyti, kiek ten pavardžių! Aišku, rėmeliuose dar buvo palikta vietos kitoms lentelėms su pavardėmis, kaip be vilties pakliūti ant raudono aksomo!

Draugas ir jo šeima pamatė, kad mano dėmesį patraukė rėmeliai ir tik švelniai nuramino: kokie čia geri žmonės gyvena.

„Aišku, tik bagočiai aukoti tiek gali, bet jie turi pinigų“ – lydėjo frazė.

Taip, taip, TIKRAI bažnyčia skatina artimo meilę, nepavydą ir nepasipuikavimą... Nežinau, kaip tai nekliūna kitiems, o gal ir paprastas atsakymas – taigi reikia mokėti su savo sąžine susitarti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.