Nusikaltėliai persikelia į virtualią erdvę: tokios sukčių iš Birštono gudrybės dar neregėjo

Lietuvoje gyventi gera. Sakote, Lietuvoje gyventi blogai?

 Internete patiklius žmones sukčiai vilioja neįtikėtinomis sumomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Internete patiklius žmones sukčiai vilioja neįtikėtinomis sumomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Internete patiklius žmones sukčiai vilioja neįtikėtinomis sumomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Internete patiklius žmones sukčiai vilioja neįtikėtinomis sumomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Julia Ray

Dec 3, 2021, 8:36 PM

Dar ir kaip gerai: statybininkai nespėja statyti būstų, parduotuvės lūžta nuo prekių ir pirkėjų, streikuoja visi, kas netingi, basi ar apsiavę, net bankai siūlo paskolas už 2 procentus.

Netikit?

Tada skaitykite toliau…

Prieš keletą dienų į mano veidaknygę pasiprašė tokia ponia Rita su vyriška pavarde (redakcijai pavardė žinoma, – red. past.). Tai nesukėlė įtarimo. Gal moteris santuokos saitais susipančiojo kokiam Majamyje ar Prancūzijos Žydrajame Krante, juk dabar viskas įmanoma.

Priėmiau aš ją ir pamiršau.

O po poros dienų gavau iš jos tokią žinutę: „Sveiki, kaip sekasi? Nežinau, ar jus tai domina, bet mes siūlome visų rūšių paskolas žmonėms, kurie gali grąžinti mūsų kreditą. Mūsų paskolos svyruoja nuo 5 000 iki 20 000 000 eurų, palūkanų norma – 2 proc., grąžinimo laikotarpis – iki 20 metų. Ar jus domina? Rašykite mums šiuo el. pašto adresu“.

Kokia sėkmė! Galima pasiskolinti net 20 milijonų eurų! Ir jei per metus išmokėčiau po 1 milijoną, po dvidešimties metų turėčiau jau o-ho-ho kiek...

Jus tikriausiai supratote, kad aš čia juokauju. Kad tikrai nesiruošiu imti jokių paskolų ir kad ta žinutė mane žiauriai pralinksmino.

Ne tik pralinksmino, bet ir užvedė.

Bet apie tikrąsias priežastis truputį vėliau.

Taigi, sulaukiau vakaro ir parašiau: „Malonu... Sakykite, kas tai per bankas, kur jis LT? Birštone? Jūs, rodos, iš ten?“

Griežtas atsakymas pasivijo mane kitą dieną: „Ar jus domina? Taip arba ne?“

Galėjau, aišku, prisipažinti, kad tikrai NE, bet kažkas tempė žaisti katę ir pelę bei stebėti, kiek ta ponia Rita turės kantrybės.

Todėl parašiau: „Mane domina pradžioj informacija. Juk esame FB draugės ir galime kalbėti, pasitarti ir aptarti, ar ne? Kaip organizuojate sutartį? Juk turėčiau pas jus atvykti? Tam reikia laiko, esu žiauriai užsiėmus“.

Ponia tikriausiai įvertino mano brangų laiką ir gavau tokį pasiūlymą: „Duokite man savo „WhatsApp“ numerį, kad mano vadovas galėtų parašyti jums, paaiškinti procesą ir suteikti paskolą.“

Va taip va… Visi, kas turite „WhatsApp“ numerį, galite skubiai bėgti paskolų. Tik adreso kol kas nėra. Jį tikriausiai nurodys vėliau, kai sudarys su jumis į pragarą vedančią sutartį…

Kadangi galvoje vis dar sukosi tie dvidešimt milijonų eurų ir noras sužinoti, kokio ilgio makaronus ir kaip ilgai man kabins, išdrįsau paklausti: „Ar galiu sužinoti, kas Jūsų vadovas, kuriam jūsų prašymu turėčiau duoti numerį?“

„Sveiki, jūs neturite „WhatsApp“? Ar bijote?“ – atrašo.

„As nebijau NIEKO, tik prašau pasakyti Jūsų vadovo pavardę, nes juk jis man paskambinęs prisistatys, tiesa? Tada tikrai žinosiu, kad man skambina is BNP Paribas. Gero savaitgalio“.

Stengiausi būti maloni. Juk norėjau išpešti tokio garsaus banko vadovo pavardę, kuris man tuoj pat turėtų paskambinti, sudaryti per „WhatsApp“ sutartį ir po poros dienų aš jau džiaugčiausi gražiu gyvenimu, Lady Gaga ar Paris Hilton pašonėje...

„Ponia Hautzinger. Ji jums neskambins. Bet ji parašys jums „WhatsApp“. Taigi, duokite man savo „WhatsApp“ numerį. Jei ne, nešvaistykime laiko veltui“, – atrašo.

Neduosiu aš jiems jokio numerio. Ir laiko veltui daugiau nešvaistysiu, nes ponia Hautzinger man nepaskambins.

Neišgirsiu aš jos saldaus balso ir viltį tapti turtinga suteikiančių pažadų, nes… tokia ponia Hautzinger neegzistuoja.

O bankas BNP Paribas yra. Ir tai vienas didžiausių bankų pasaulyje. Ir to banko kliente beveik dvidešimt metų aš esu. Ir žinau tikrąjį to banko elektroninį paštą, ir konsultantus, kurie karts nuo karto dalijasi informacija.

O ir Birštoną žinau kaip savo penkis pirštus. Ir jei paskambinus pasiteiraučiau apie tokią Ritą, tai informacija apie ją arba jos nebuvimą ten mane pasiektų dar tą pačią dieną.

Nes Birštone ne tik vieni kitus pažįsta, ten žino kiekvieno kaimyno šuns ar katino vardą.

Tiesa, įsivėlus į šį žaidimą parašiau ir virtualiam policijos patruliui.

Labai gaila, bet reakcijos nebuvo jokios.

Tikriausiai todėl, kad nenukentėjau, kad nepasisekė išvilioti pinigų, kad tiesiog nieko čia ir neatsitiko.

Jeigu pasidalinusi šia informacija apsaugosiu nors vieną veidaknygės vartotoją, gavusį tokį dosnų pasiūlymą ir išvengusį pinigų praradimo, jau bus gerai.

Jei jūs suprasite, kad apgavysčių būdai tobulėja, kad nusikaltėliai persikelia į virtualią erdvę, kur juos pagauti yra tikrai daug sunkiau, jei į tuos pasiūlymus pasigilinsite, nebijosite klausti ir spiesti juos į kampą, išsaugosite savo pinigus.

Juk nemokamas sūris būna tik pelėkautuose, ar ne?

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.