Sporto pasaulio autoritetams smerkiant karą Ukrainoje nustebino A. Sabonio pozicija

„Bendraukime“ redakcija sulaukė pasipiktinimo laiškų, kuriuose skaitytojai rašo pasigendantys kai kurių garsių Lietuvos pramogų ir sporto pasaulio žmonių pasisakymų dėl karo Ukrainoje.

Arvydas Sabonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rūta Meilutytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rūta Meilutytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Garastas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladas Garastas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdemaras Chomičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valdemaras Chomičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Sabonis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 9:08 PM, atnaujinta Mar 9, 2022, 10:11 AM

„Savo nuomonę apie Vladimiro Putino karo nusikaltimus pasaulyje netruko išdėstyti netgi tokios užsienio žvaigždės, kaip Madonna, Jackas Nicholsonas, Kim Kardashian. Milijonus eurų Ukrainai pervedė Leonardas DiCaprio. Vakarų pasaulis neužsimerkė.

Vos prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, savo pasmerkimą garsiai deklaravo netgi pati rusų primadona Ala Pugačiova bei jos sutuoktinis Maksimas Galkinas.

Deja, bet kai kurie Lietuvoje žinomi žmonės apie karo baisumus ir Rusijos vykdomus nusikaltimus vis dar kalba nedrąsiai. Arba visai tyli.

Mane bene labiausiai suglumino Arvydo Sabonio pozicija. Tiksliau, jokios pozicijos ar reakcijos. Sabas viešai neištarė nė vieno žodžio apie tai.

Man atrodo, kad šis sporto pasaulio autoritetas, kurį gerbia ir žino ir gerbia net kelių kartų žmonės nuo Amerikos iki Rusijos, galėtų pasakyti savo poziciją. Juo labiau, kad karą viešai pasmerkė tokie krepšinio legendos, kaip Vladas Garastas, Valdemaras Chomičius, Šarūnas Jasikevičius.

Kodėl tyli Sabas? Ar tyla šioje pozicijoje taip pat yra atsakymas? Deja, bet tai, deja, žiūrint iš šalies, kol kas nieko gero nežadanti pozicija“, – apgailestavo skaitytoja Renata.

Jai antrino ir skaitytojas Tomas, įsitikinęs, jog sporto žvaigždės yra didžiausi kiekvienos šalies ambasadoriai, į kuriuos lygiuojasi žmonės, kurie gali turėti įtakos kovojant su blogiu.

„Neturėtume painioti sporto su politika“, – už tokius žodžius žmones reikėtų bausti. Bent jau lygtinai, – įsitikinęs „Bendraukime“ skaitytojas Tomas. – Nuo tos akimirkos, kai išprotėjusio diktatoriaus V. Putino įsakymu vasario 24-osios paryčiais Rusijos pajėgos puolė Ukrainą, pasaulio reakcija pradėjo keistis pašėlusiu tempu. Visuose lygmenyse, visose srityse – nuo politikų iki paprastų piliečių, nuo verslo iki sporto, nuo Lietuvos iki Singapūro.

Nors pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis Vakarų politikai, ar dėl pasimetimo, ar dėl ištikto šoko, kas vyksta viduryje Europos, viską darė vangiai, baugščiai ir neefektyviai, galiausiai procesai (nors ir ne visi) įsisuko.

Tačiau, kad ir kaip bebūtų gaila, pagal reakciją, vertybinę poziciją ir sankcijas labiausiai vėlavo sporto organizacijos... Galiausiai, penktą dieną Rusijai puolant Ukrainą, FIFA, UEFA, Eurolyga neribotam laikui suspendavo Rusijos rinktines ir klubus iš įvairių turnyrų. Tą patį padarė Tarptautinė ledo ritulio federacija ir kitos asociacijos.

Mano įsitikinimu, būtent sporto lygos, tiksliau, sporto žvaigždės yra didžiausi kiekvienos šalies ambasadoriai. Į juos lygiuojasi vaikai, sporto sirgaliai įsiklauso į jų žodžius ir pozicijas. Jie yra vieni didžiausių nuomonių formuotojų.“

Vyras prisipažino, kad karo akivaizdoje jis taip pat pasigenda kai kurių ryškių sporto pasaulio autoritetų nuomonės.

„Reikia, kad garsūs ir įtakingi sporto žmonės apie tai kalbėtų. Juk teigiamų pavyzdžių yra. Rusijos (!) teniso žvaigždė Andrejus Rubliovas po mačo Dubajuje viešai ant kameros užrašė „Jokio karo, prašau“. Turkijos (!) klubo „Anadolu Efes“ treneris Erginas Atamanas po Eurolygos rungtynių savo emocinga greitakalbe paragino kuo greičiau stabdyti karą ir žmonių žudymus, tą patį padarė Italijos krepšinio legenda Ettore Messina, Donatas Motiejūnas. Prabilo olimpinė čempionė Rūta Meilutytė. Galima vardinti ir vardinti.

Su sporto pergalėmis, populiarumu ir įtaka ateina ir atsakomybė. Tokiomis situacijomis negalima sakyti, „turime laikytis toliau nuo politikos“. Čia jau ne politika. Vyksta karas!“ – rašė skaitytojas Tomas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.