Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik okupantų žiaurumo: „Gėda prieš atvykstančius“

Aš esu nepaprastai laiminga, kaip mūsų Lietuvos žmonės padeda iš Rusijos okupuotos Ukrainos prieglobsčio pas mus prašantiems žmonėms. Pagalbą lietuviai karo pabėgėliams teikia ir apnakvindindami, ir pamaitindami, ir parūpindami maisto, drabužių, medikamentų.

Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>Nemesh Yanosh / unian.info
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>Nemesh Yanosh / unian.info
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rima

2022-03-16 06:04

Išties, didžiuojuosi būdama lietuvė! Deja, bet socialiniuose tinkluose pastebiu itin nemalonią situaciją, kuri mane ne tik skaudina, bet netgi kelia įtūžį!

Įvairiose „Facebook“ grupėse pasirodo skelbimų, kai čia atvykę ukrainiečiai vietinių prašo pagalbos ieškant buto nuomai ar teiraujasi darbo pasiūlymų, taip pat siūlo savo paslaugas ir pan.

Vieni tautiečiai geranoriškai padeda, atrodo, netgi verčiasi per galvas, kad tik iš pragaro pabėgę žmonės, moterys, vaikai kuo greičiau grįžtų į normalų gyvenimą, susirastų saugią gyvenamąją vietą, darbą.

Tačiau pastebėjau, kad pasitaiko ir tokių komentatorių, kurie pradeda pilti savo tulžį, esą, lietuviai irgi sėdi be darbo, jiems irgi jo reikia. Arba dar geriau – lietuviai irgi ieškosi butų nuomai, bet jų esą niekas neapgyvendina su vaikais ar augintiniais, tai kodėl ukrainiečiams esą sudaromos geresnės sąlygos.

Kokios dar geresnės sąlygos? Pasiskelbti „Facebook“? Manau, kad to gali nesuprasti tik neadekvatūs asmenys. Arba specialiai kiršinti žmones pasamdyti kremliaus pakalikai, žmogaus vardo neverti putino galvažudžiai, kokie ir bombarduoja Ukrainos vaikų ligonines ir gimdymo namus.

Pasidairiau po kai kurių besipiktinančių profilius ir pasidarė aišku, kodėl kai kurie žmonės nesuinteresuoti ukrainičiams padėti sukurti gerbūvį Lietuvoje. Pasirodo, kad daugelis tokių – „vatnikai“, besidalinantys putiną šlovinančiais vaizdeliais ir teigiančiais, kad „dar neaišku, kas čia kaltas ir kas čia tą karą pirmas pradėjo“. Arba anketos apskritai „tuščios“, neseniai sukurtos, akivaizdžiai netikros.

Net kraujas verda. Nuo karo bėgantys ukrainiečiai sulaukia ne tik rusų karių žiaurumo. Tuos vargšus žmones ir čia persekioja kremliaus pakalikai, akivaizdžiai suinteresuoti Lietuvoje skleisti neapykantą ir didinti susiskaldymą, susipriešinimą, dar labiau apsunkinti ir taip sunkią ukrainiečių dalią.

Man gėda prieš atvykstančius ukrainiečius. Tokie komentatoriai, tebūnie net ir iš fiktyvių, neegzistuojančių žmonių anketų, gadina mūsų įvaizdį ir teršia Lietuvos vardą, menkina išties didelę pagalbą teikiančių lietuvių indėlį.

Todėl jei matote tokius negatyvą prieš ukrainiečius skleidžiančius asmenis, raportuokite, pasiųskite juos, kur visas pasaulis siunčia rusų laivą!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.