Gargždiškį pribloškė prie kapinių siūlomų žvakių ir puokščių kainos: „Peržengia sveiko proto ribas“

Lapkričio 1-oji – Visų šventųjų diena ir Vėlinės nuo senų laikų buvo gerbiamos šventės, kurių nesunaikino net okupacijos.

Prie kapinių pardavinėjamų žvakių ir gėlių kompozicijų kainos pribloškė vyrą.<br> Lrytas.lt asociatyvių nuotraukų koliažas.
Prie kapinių pardavinėjamų žvakių ir gėlių kompozicijų kainos pribloškė vyrą.<br> Lrytas.lt asociatyvių nuotraukų koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas

Nov 1, 2023, 2:44 PM, atnaujinta Nov 1, 2023, 2:50 PM

Daugelis į kapines važiuoja prieš savaitę, stengiamasi viską pasidaryti kuo anksčiau. Galbūt tai ir geras dalykas. Ir automobilių mažiau, ir laiko sutaupoma, bet aš pastebėjau, kad atsiranda vienas nelabai geras reiškinys. Tai, kas irgi atima tą Vėlinių dvasią.

Kapinės darosi tarsi savotiško madų šou vieta. Stengiamasi pridėti kuo daugiau žvakių, pridėlioti visokiausių puokščių ar vainikų. Tai darosi panašu į lenktynes.

Man kartais atrodo, kad geriau kukliau, bet iš širdies. Bet, aišku, kiekvienas žmogus sprendžia, kas jam geriau.

Tiesiog norisi, kad tokia ilgas ir gilias tradicijas turinti diena netaptų komercine švente.

Lapkričio 1-ąją buvau aplankyti savo artimųjų kapų Gargžduose. Ir mane labai nustebino puokščių ir žvakių kainos.

Verslininkai beprotiškai nori pasipelnyti. Jeigu prekybos centruose su nuolaida paprastą, balto stiklo žvakę gali nupirkti už 0,60 centų, tai prie kapų tokia pati žvakė kainuoja iki 3 eurų. Kainos – neadekvačios.

Gėlių kompozicijų kainos taip pat, manau, peržengia sveiko proto ribas. Dirbtinių gėlių kompozicija (valgomos lėkštės dydžio) kainuoja iki 90 eurų... 

Gėlių puokščių ir vainikų iš gėlių, eglių, eglišakių kainos būna apie 50-65 eurų, bet prašyti 90 eurų jau yra kosmosas. 

Jeigu sudėtum dirbtines gėlės, vielą, pagrindą ir kai kuriuos papuošimus, savikaina būtų daugiausia 20 eurų. Tas pats ir su žvakėmis. Jos nuperkamos bazėse už mažmeninę kainą, o parduodamos su didžiuliu antkainiu.

Religinė atmintina diena tampa visiškai komercinė šventė. Gaila, kad verslininkai nerašo kainų, visko reikia klausti. 

Aš suvokiu, kad yra rinkos dėsnis, kai paklausa didina pasiūlą, bet reikia turėti tam tikras ribas. Mane galbūt ne tiek pribloškė, kiek truputį suglumino, kad kapai tampa tam tikru jovalu.

Teisingai pasakė vienas kunigas per televiziją, kad kuo mažiau šiukšlių ant kapo, tuo didesnė pagarba. Mylėk žmogų, kol jis gyvas, o amžinybėje jį pagerbkim kuklia žvakės šviesa. Netapkim lenktynių dalyviais, o tiesiog leiskime žmogui ilsėtis ramybėje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.