Vestuvių fotografas: kaip nenusvilti?

Perskaičius straipsnį „Vestuvių nuotraukos: ko reikia, kad jos pavyktų?“, iškart kilo mintis – gero fotografo. Fotografija su tarpais yra mano hobis bent 15 metų. Todėl, manau, turinti neblogą pagrindą pasidalinti kukliais pastebėjimais apie tai, kaip išsirinkti vestuvių fotografą, kad netektų rankų iki alkūnių graužtis savo gražiausios gyvenime dienos (arba turėjusios tokia būti) nuotraukas išvydus.

Renkantis fotografą neužtenka peržiūrėti kelių draugų vestuvių nuotraukas. Įkiškit nosį į fotografų forumus.<br>123rf. nuotr.
Renkantis fotografą neužtenka peržiūrėti kelių draugų vestuvių nuotraukas. Įkiškit nosį į fotografų forumus.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alina

2013-11-12 09:04, atnaujinta 2018-02-20 10:48

Žinokite, ko norit. Žinokit, kas jums gražu. Tam neužtenka peržiūrėti kelių draugų vestuvių nuotraukas. Įkiškit nosį į fotografų forumus, peržvelkite geriausiai vertinamas nuotraukas, įsidėmėkite labiausiai jums patikusias nuotraukas ir įsigilinkite į jas padariusių fotografų (arba mėgėjų) darbus. Taip atrasite, kas jums gražu ir / arba tai, kas tikrai jums nepatinka.

Trumpai tariant, formuokite savo skonį nuotraukoms (taip, skoniai yra skirtingi, bet, būna, kad skonio, kai jis neugdomas, nebūna visai). Nesiviliokit „madingais triukais“.

Prisimenate, kaip kažkada sušukote „vau!“ pamatęs jaunąją jaunikio delne? Arba jaunuosius gražiai įkomponuotus lelijos žiede? O ką šiandien apie tai pasakytumėt? Ačiū Dievui, kad ne tada reikėjo rinktis fotografą? O gal neseniai teko žavėtis draugų vestuvių nuotraukų „spalvomis ir atspalviais“? Kokie neįprasti tonai, kokios akį traukiančios spalvos! O kokia žavinga retro stiliaus fotosesija! Prisiminkite leliją – visų naujų triukų laukia toks pats likimas (ir, reikia tikėtis, kad gėdingon užmarštin jie grims ne jūsų fotoalbume).

Ieškokite priekabių fotografų viešinamose nuotraukose. Gal nukirptas bato kampas ar net visa koja? Trūksta alkūnės ar dalies puokštės? Ir tai, akivaizdu, ne meninis sprendimas? O kaip dangus – mėlynas su debesėliais ar balta dėmė? O kaip fonas – vientisas, tvarkingas, ar matosi kokia „nenumatyta“ šiukšliadėžė, netvarkingai užlenkta užuolaida ar medis, augantis iš jaunosios galvos?Kaip veido spalva – ar nėra tiek tamsi ar šviesi, kad net neįmanoma atskirti, kur prasideda nosis, o kur burna?

Jei viešai matomose fotografijose fotografai sau leidžia palikti tokias grubias klaidas, galite įsivaizduoti, kaip atrodo tos nuotraukos, kurios, anot jų, nėra vertos viešumo. Tokios, atrodytų, nekaltos klaidos parodo, kad fotografas nesuvaldo kadro – t.y. arba neturi „akies“ pamatyti tvarkingą kadrą arba neturi žinių, kaip kadrą padaryti techniškai tvarkingu.Kaina – dar ne viskas. Žinoma, (pra)brangūs fotografai ne veltui gali sau leisti prašytis nuo 5000 Lt – jie užsidirbo savo vardą ir įvertinimą gerais darbais.

Bet ne visada pigus fotografas lygu prastas fotografas. Vyresnio amžiaus fotografas, už vestuves imantis netoli 1000 Lt, turintis ilgiausią CV ir foto technikos sąrašą, turėtų sukelti abejonių – arba jis nesigaudo rinkoje (kas gali liudyti apskritai apie žmogaus mąstymo aštrumo problemas, kas yra didelis minusas fotografui), arba jam desperatiškai trūksta klientų, nes toks jis ir fotografas (patikrinkite užimtumą).

Pradedantieji fotografai neretai linkę ir nemokamai padirbėti – sakoma, nemokamas sūris tik spąstuose. Ir ne veltui – arba jums pasiseks ir jūsų vestuves fotografuos būsimasis profesionalas, arba jums nepasiseks (kas nutiks dažniau) ir gausite tiesiog kadrus, bet ne nuotraukas.

Kaip to išvengti? Imkite pradedančiuosius kaip antruosius fotografus (bet tik su jūsų pagrindinio fotografo sutikimu), arba išstudijuokite pradedančiojo stilių bei su juo pakalbėkite gyvai. Jei akys dega, rankos nekantrauja imtis darbo, galva plyšta nuo idėjų – yra tikimybė, kad fotografija yra jo kraujyje ir palankiai susiklosčius aplinkybėms jūsų vestuvės labai gražiai suguls į jo nuotraukas.

Reklama. Geriems fotografams reklamos nereikia. Ir be šiukšlinimo forumuose, skelbimuose, geri (kainos ir kokybės atžvilgiu) fotografai turi klientų – tikrinkite jų užimtumą „vestuvių mėnesiais“.

Apskritai, mano supratimu, nori gerų nuotraukų – žinok, kas yra gera nuotrauka. Tam reikia ir laiko, ir noro domėtis, žiūrinėti, atsirinkinėti. Kaip ir politinės pažiūros, fotografija nėra vien skonio reikalas, nes vienas ar kitas pasirinkimas turi ilgalaikes pasekmes. „Gerų nuotraukų“ pajautimo nebuvimas maitina kičo kultūrą – dideliam pigių neprofesionalių fotografų džiaugsmui ir jų piniginės svoriui.

Neturite laiko formuoti savo supratimo apie geras nuotraukas, bet norit gerų nuotraukų per vestuves? Tada tikėkitės dviejų galimybių – arba jums pasiseks ir už prieinamą kainą gausite gražias nuotraukas, arba teks verkti vestuvių nuotraukas išvydus. Bet ašaros irgi į gerą – sako, jos gydo.

O kokia jūsų patirtis su vestuvių fotografija? Galbūt dėl fotografo kaltės įvyko kokių nors kuriozų? O gal kaip tik norite pasidžiaugti ir pasidalinti savo gražiausios dienos vaizdais? Pasakojimus ir nuotraukas siųskite bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.