Šeima susikūrė, kai moteris nustojo medžioti (knygos recenzija)

Vis dar negaliu atsigauti po Jeano M. Auelio knygos „Pirmykštė moteris. Urvinio lokio gentis“. Taip neteisinga! Likau sužavėta moters nuolankumu ir pagarba vyrų sprendimui. Knygoje atvirai kalbama apie drąsą, kovą, moterį, tapimą moterimi, grožį ir bjaurumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Petrėnaitė

Jul 11, 2012, 3:51 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:11 AM

Pagrindinė herojė - moteris. Ji smalsi, neišvaizdi, imli, neįmenama mįslė, paslaptinga. Daug minčių apie ją sukasi genties vyrų galvose. Herojė ne vieną kartą nustebina. Moters smalsumas - žavingas, išmintingas. Jos smalsumas pažadina skaitytojo norą žinoti ne tik tai, kas bus toliau siužete, bet ir klausti, o kodėl eiliniame gyvenime vyksta būtent taip, o ne kitaip.

Šią knygą galima perskaityti greitai, bet galima ir lėtai. Pamokomis, ne skubant, įsivaizduojant kiekvieną detalę, atsiduodant įvairioms emocijoms: sukrėtimams, skausmui, vaikiškumui, džiaugsmingumui, apmaudui, pykčiui, neteisybei, kovingumui, dėkingumui, paklusnumui vardan taikos ir genties taisyklių.

Knyga tinka mąsliam skaitytojui. Kiekvienas knygos skyrius - kaip pamoka. Tai lyg mini enciklopedija apie viską, kas susiję su pirmykštės genties gyvenimu. Nepaliekama erdvės mintims tarp eilučių. Filosofavimui vietos nėra.

Knyga pilna detalių. Keičiasi siužetai: detaliai aprašomi vaistų gaminimas, kovos įrankiai, apeigos, santykių, vaikų auklėjimo tema, gamtos vaizdai, gimdymas, gyvūno medžioklė, gyvenimas urve. Skaitai ir atrodo jau nuobodu, ir norėtųsi kažko kito, ir štai prašom, siužetas natūraliai, intuityviai keičiasi.

Autorė nujaučia, kada keisti siužetus. Siužetai su moralais. Sukaustančios kūną akimirkos. Toks gyvenimas. Tačiau ne vieną kartą skaitytoja aiktelės iš susižavėjimo apie moters galią, ištvermę ir, tikiu, ne vien skaitytoja didžiuosis esanti moteris.

Ši knyga galėtų būti visos šeimos skaitiniu kelionėje, poilsio metu gamtoje, lengvam skaitiniui vakare. Tiek tėčiui, tiek mamai, tiek vaikui, linkusiam meistrauti, tyrinėti, atrasti, sužinoti. Ją galima skaityti neištisai, nieko neprarasi, tik reiks laiko susiorientuoti, kas kokius personažus vaidina, jų tarpusavio ryšius.

Tekstas paprastai parašytas, lengvas skaityti.

Knyga - puiki užvedanti priemonė diskusijoms apie stereotipus: moteris galima mušti, kai jos tinginiauja, atsikalbinėja; moteriai nedera užsiimti vyriškais amatais. Ši knyga praplečia ribas tarp to, kas vyriška ir moteriška.

Šios knygos kertinis akmuo, aktualus šiandien: „Vėliau moteris atsisakė medžioklės. Tik tuomet, kai žmonės liovėsi kovoti tarpusavyje ir išmoko bendradarbiauti, drauge medžioti, susikūrė tikroji gentis.“ Susikūrė tikroji šeima.

Baigus skaityti knygą stipriai supranti dėkingumo, atsiprašymo, atsidavimo galią. Lieka kartumas burnoje ir dūšioje.

Tai knyga apie vertybes, apie besąlygišką pagarbą net tose situacijose, kai skaudu ir labai neteisinga.

Perskaitykite knygą, rekomenduoju, Jums patiks. Su visomis detalėmis jūsų smalsumas bus patenkintas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.