Abiturientų vasara: išleistuvės, poilsis ir stojamųjų egzaminų jaudulys

Brandos egzaminai išlaikyti, rezultatai aiškūs, stojimo dokumentai užpildyti. Abiturientams lieka paskutinė šventė mokykloje - išleistuvės, kurios - jau čia pat. Ta proga lrytas.lt už geriausias Paskutinio skambučio nuotraukas įteikė abiturientams dovaną – klubo „Šokiai.lt“ valso pamokas. Šeši abiturientai dvi valandas mokėsi žingsnelių ir galiausiai šoko Vienos valsą. Per pertrauką lrytas.lt paklausė konkurso „Mano Paskutinis skambutis“ nugalėtojų, kaip jiems sekėsi baigti mokyklą, kaip abiturientai leidžia vasarą ir ką planuoja veikti baigę mokyklą.

D. Umbrasas
D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2012-07-13 11:45, atnaujinta 2018-03-18 04:51

Iš Rokiškio atvažiavusi Brigita baigė vidurinę labai gerai. Valstybiniame lietuvių kalbos egzamine ji surinko 96 balus, biologijos – 92, chemijos – 86, matematikos – 64. Mergina norėtų studijuoti biomediciną. „Niekas iš mano šeimos nemėgsta tokių mokslų, aš būsiu pirmoji. Dešimtoje klasėje pasirinkau, kas labiausiai patiko, ką buvo lengviausia mokytis“, - pasakojo Rokiškio Romuvos gimnazijos abiturientė.

Į choreografo specialybę – su įskilusiu kulnu

Į šokių pamoką iš Šakių atvažiavusiam Pauliui egzaminus laikyti sekėsi prasčiau. Nors metinių pažymių vidurkis buvo 9, iš valstybinių egzaminų vaikinas surinko nuo 5 iki 20 balų. Bet tai nesutrikdė jaunuolio. Prieš savaitę jis laikė stojamuosius egzaminus Vilniaus ir Klaipėdos kolegijose. Šakiškio tikslas – tapti choreografu.

Išbandymai Paulių lydėjo ir per stojamuosius egzaminus. Šokant Vilniaus kolegijoje jam skilo kulnies kaulas. Bet vaikinas nepasimetė: „Šokau toliau. Paskui tą pačią savaitę – stojamasis egzaminas Klaipėdoje. Ten daug judesių iš klasikinių šokių, daug ką reikėjo daryti ant pirštų galų, todėl nesustojau“, - pasakojo Paulius. Vilniaus kolegijoje stojamajame egzamine jis surinko 90 procentų.

Vaikinas norėtų sukurti šokių grupę, išgarsėti. Dabar Paulius kartu su klasioke ir šokių partnere Vaida treniruojasi tautinių šokių kolektyve „Pynė“. Jau 12 metų jis dalyvauja „Pynės“ veikloje. „Ši šokių pamoka mums pasirodė labai trumpa. Paprastai šokame 2, o jei išvažiuojame į užsienį, ir 7 valandas per dieną“, - pasakojo šakiškiai.

Vaida vasarą leidžia padėdama vaikų stovyklose. Vienoje kartu su vaikais ji sukūrė 5 šokius. Mergina taip pat labai laukia stojimo rezultatų. Abiturientė nori studijuoti teisę. „Visada svajojau apie teisę. Visi klausia, ar dėl naudos, bet man tiesiog patinka pats dalykas. Mane žavi, kad tas darbas dirbamas biuruose, kad teisininkai visuomet apsirengę labai oficialiai“, - pasakojo Vaida. Jos tėtis architektas. Tėvo pėdomis šakiškė nenorėtų eiti – matė, kaip sunkiai jis dirba.

Išleistuvėse – ne suknelės, bet maudymukai

Rūta ir Vilius iš Kauno Antano Smetonos gimnazijos konkursui „Mano Paskutinis skambutis“ atsiuntė nuotrauką, kurioje – abiturientų pilnas autobusas atviru stogu važiuoja Kauno gatve. Ji surinko daugiausia lrytas.lt bičiulių „Facebook“ tinkle simpatijų. Tokiu netradiciniu būdu moksleivei atsivežė savo auklėtoją į mokyklą.

„Autobusą radome Vilniuje, vežėmės jį iš sostinės, - prisimena moksleiviai. - norėjome nudžiuginti auklėtoją.“ Dabar jų laukia paskutinė šventė mokykloje – atestatų įteikimas. „Išleistuvių, tokių, kaip tradiciškai įsivaizduojama, pas mus nebus. Mes jau su klase buvome prie ežero, tai buvo tarsi išleistuvės. Mūsų klasė buvo laimėjusi finansavimą autobusui. Žaidėm, plaukiojom valtimis“, - pasakojo kauniečiai.

Balinių suknelių, kostiumų ir šokių pamokų Kauno Antano Smetonos gimnazijos abiturientams prireikė per Šimtadienį. Gal lrytas.lt truputį pavėlavo su šokių pamoka? „Ne, valsą mokėti visada gerai“, - sakė Vilius, vaikystėje lankęs pramoginius šokius.

Scenoje – su profesionaliais aktoriais

Abiturientai iš Kauno pasakojo šią vasarą nieko nedirbantys. Sužinoję egzaminų rezultatus, užpildę stojimo dokumentus dabar ilsisi. Nuo pirmos iki dvyliktos klasės kartu mokęsi Rūta ir Vilius abu ketina likti Kaune. Vilius vaikystėje daugiau nei 5 metus šoko sportinius šokius. Vėliau 7 metus vaidino Kauno valstybiniame dramos teatre. „Vaidinau kartu su Nijole Lepeškaite, Egidijum Stanciku, Inesa Paliulyte, Daiva Rudokaite, Tomu Erbrėderiu. Vaidinau dviejuose spektakliuose - „Anderseno gatvė“ ir „Liūdnas Dievas“, - pasakojo jaunuolis.

Jam aktorystė pasirodė netinkama profesija. Jis norėtų studijuoti kultūros vadybos specialybę Vilniaus universitete, Kauno humanitariniame fakultete. Kaunietę Rūtą irgi traukia humanitariniai mokslai.

Po dviejų šokių pamokų su treneriu Romu Alijevu jaunimas Vilnių paliko žvalus ir linksmas. Klubo „Šokiai.lt“ treneris ne kartą gyrė juos už imlumą. „Dar niekada neturėjau tokių gerų mokinių“, - pirmos pamokos pradžioje sakė šokių mokytojas. Jis ragino jaunimą per išleistuves ar kitas šventes nepamiršti išmoktų žingsnelių, laikysenos ir pasimėgauti šokiais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.