Nuvarginti aktyvią 60-metę pavyksta tik keturiems anūkams

Pasakyti, kad būtent mano mama yra pati geriausia, nes yra mano, būtų teisinga, bet nepakankama. Nes:

Inesos mama artėjant jos 60-ajam jubiliejui išbandė save ant kalnų slidžių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Inesos mama artėjant jos 60-ajam jubiliejui išbandė save ant kalnų slidžių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inesa Gailienė

May 1, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:23 AM

Ji yra rūpestingiausia iš visų man žinomų žmonių. Tik ji sėdėdama tribūnose ir stebėdama mano futbolo varžybas garsiai šaukė „tik nemušk galva“ kaskart, kai kamuolys pakildavo aukščiau bambos. Kadangi dukros ne visada klauso mamų, tai dažnai mamai tekdavo tuo metu tiesiog užsimerkti.

Ji yra pati drąsiausia. Nesitikėjau, kad man pavyks mamą prieš porą metų, artėjant jos 60-ajam jubiliejui, įkalbėti vykti į kalnus ir pirmą kartą išbandyti save ant kalnų slidžių. Ji tai padarė. Slidinėti išmoko be didelių problemų, o mėlynąsias trasas gana greitai pakeitė raudonosiomis. Dabar galim slidinėti jau trys kartos drauge.

Ji yra žmogus, kuris suspėja viską. Šiuo metu ji turi keturis anūkus. Visi jie tiesiog dievina savo mamaitę (taip jie ją vadina), o ji, žinoma, juos visus. Todėl norint leisti mamaitei pailsėti nuo mažųjų gerbėjų, ją reikia tiesiog slėpti. Dažniausiai mums susirinkus kartu, vienas sėdi ant vieno kelio, kitas ant kito, o likę stovi eilėje. Bet ji anaiptol nuo jų nesislapsto. Ji rūpestingai susidėlioja grafiką, kad dėmesio užtektų kiekvienam. Tam skiriami beveik visi vakarai ir savaitgaliai. Todėl dažniausiai po savaitgalio mano mama eina į darbą „pailsėti“.

Ji kuria stebuklus virtuvėje. Jau visi giminės ir draugai žino, kad pasivaišinus prie mano mamos dengto stalo, maisto gardumu jūsų jau nebus įmanoma nustebinti. Be to, ji nemoka pagaminti mažiau nei 50 cepelinų ar 500 koldūnų vienu kartu. Todėl visada esame sotūs, kartais net keletą dienų.

Frazė „truputį pavargau“ mano mamos vartojamų žodžių žodyne atsirado maždaug savo šeštąjį dešimtmetį. Tiesa, tariama ji labai retai ir dažniausiai su nuostabos gaidele.

Ji pati protingiausia ir įžvalgiausia. Ji su mumis bėgiojo krosus, nes reikėjo kompanijos, mokėsi eilėraščius, nes jie patys nelindo į galvą, guodė ir drąsino, dainavo kartu „Queen“ dainas, kai to labai reikėjo, bet visada suteikdavo tiek ir tokios laisvės, kiek ir kokios reikėjo, kad mes užaugtume, subręstume ir sukurtume savo gyvenimus.

Tik ji turėjo tiek kantrybės, kad man su seserimis „Mažylį ir Karlsoną, kuris gyvena ant stogo“ garsiai perskaitytų kokius penkis sykius. Ypač tai pradėjau vertinti dabar, kai auginu trečią vaiką, o knygą apie nepakartojamąjį Karlsoną balsu skaitau tik pirmąjį kartą.

Mano mamos vis dar neįgyvendinta svajonė yra čiuožti vandens slidėmis. Tikiu, kad tai tik laiko klausimas.

Vaikystėje mėgdavau su mama žaisti tokį pašnekesių žaidimą, kai aš klausdavau, ką mama dėl vaikų padarytų. Susigalvodavau visokių keisčiausių klausimų ir laukdavau, ką mama atsakys, nors puikiai nujausdavau jos atsakymus. Ypač man patikdavo vaizduotėje regėti save, sėdinčią saugiai medyje ant šakos, ir mamą, besikaunančią su tigru dėl mano gyvybės. Todėl ne kartą esu pasitikrinusi, ar ji tikrai dėl manęs stotų į kovą su kokiu tigru ar liūtu.

Dabar, viską apibendrinant, galiu garantuoti, kad mano mama neabejotinai iš kirvio išvirtų sriubą, įkoptų į Everestą, sumuštų visus nevalgymo ar nemiegojimo rekordus, basa ateitų iš Klaipėdos į Vilnių per šaltį ar karštį, susigrumtų su liūtu, tigru ar net spaidermenu, jei tik to prireiktų jos vaikams.

Tikiu, kad mano nepakartojama mama šimtąjį gimtadienį sutiks kur nors Italijos Alpėse ant slidžių, o gal nardydama kokioje šiltoje jūroje. O mes, vaikai, anūkai ir proanūkiai, siųsime jai linkėjimus ir sveikinimus per sveikinimų koncertą.

Šis tekstas dalyvauja rašinių konkurse konkursas.htm"="">konkursas.htm"" target="_blank">„Kodėl mano mama pati geriausia?“. Papasakokite istoriją, kuri atskleistų, kuo ypatinga jūsų mama, ir laimėkite jai „Ozo“ dovanų čekius. Jūsų laiškų (pageidautina – ir mamos nuotraukos) iki gegužės 5 d. laukiame adresu konkursai@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.