Nacionalinio sveikatos egzamino nugalėtojai varžysis ir kitąmet

LR Sveikatos apsaugos ministerijoje iškilmingai pasveikinti Nacionalinio sveikatos egzamino (NSE) nugalėtojai. Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė laureatams įteikė padėkos raštus už puikias žinias apie sveikatą, vidinę motyvaciją kuriant sveiką ir sveikatos temomis išprususią bendruomenę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-11 09:53, atnaujinta 2018-01-19 11:04

„Man džiugu, kad ir šiemet Nacionalinis sveikatos egzaminas pritraukė daug Lietuvos gyventojų. Džiaugiuosi, kad kartu su valstybinėmis institucijomis nevyriausybinės organizacijos nuolat skatina visuomenę domėtis sveikatos išsaugojimu ir ugdo raštingumą šioje srityje”, - sakė sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė.

Pasak jos, džiugu matyti, kad egzamine dalyvavo įvairaus amžiaus žmonės ir klausimus sprendė kartu su šeimos nariais. Į NSE nugalėtojų apdovanojimų ceremoniją laureatai atvyko taip pat lydimi šeimos narių. Ministrės nuomone, tai rodo, kad domėjimasis sveikata tampa visos šeimos narių ne tik pareiga, bet ir maloniu užsiėmimu.

„Už savo sveikatą atsakome kiekvienas, o atsakomybė neatsiejama nuo pareigos žinoti, kaip saugoti save ir savo vaikus bei artimuosius, kokios moksliniais tyrimais pagrįstos prevencijos ir profilaktikos priemonės yra veiksmingiausios. Tad ir mūsų, egzamino autorių, didžiausias noras – sveikatos temomis išprususi ir savo sveikatai neabejinga visuomenė“, – sakė VšĮ „Virtus LT“ direktorius Tautvydas Vencevičius.

Pasak jo, šiuo egzaminu, kurį jo vadovaujama viešoji įstaiga rengia jau trečius metus iš eilės, siekiama paskatinti domėtis ir rūpintis savo sveikata, padėti sugriauti mitus ir tikrovės neatitinkančius stereotipus bei surasti mokslu pagrįstus atsakymus į aktualiausius sveikatos klausimus.

Nacionalinis sveikatos egzaminas vyko gruodžio 3 d. ir truko 15 valandų specialiai sukurtame portale https://nsegzaminas.lrytas.lt, kuriame dar ir šiandien galima pasitikrinti žinias ir pamatyti egzamino klausimyną bei teisingus atsakymus.

Dauguma klausimų parengta norint suteikti daugiau žinių apie kepenis ir su jomis susijusiomis ligomis. Daug dėmesio skirta kepenis pažeidžiančiam virusiniam Hepatitui C – vienai aktualiausių ligų šiandien, nes, pasak organizatorių, apie šią ligą vis dar trūksta visuomenei prieinamos ir suprantamos informacijos.

Kiekvienais metais egzaminas dedikuojamas vienai iš sveikatos temų. Pirmasis egzaminas vyko užkrečiamų ligų prevencijos tema, antrasis - vėžio prevencijos tema. Ketvirtasis bus susijęs su tuo, kaip mus veikia aplinka, ir vyks kitąmet tuo pačiu metu - gruodžio mėnesį.

Egzamino laureatai neslepia, kad yra pasiryžę išbandyti savo jėgas ir kitąmet.

Nugalėtojui - sveikatingumo savaitgalis, „Lietuvos rytui“ - ministrės padėka

Nacionaliniame sveikatos egzamine geriausiai pasirodė 27 metų programuotojas iš Vilniaus Raimundas Kybartas. Jis teisingai atsakė į 48 klausimus iš 50.

„Vienas brolis studijuoja mediciną, jis ir pasiūlė sudalyvauti, nes žino, kad tuo domiuosi. Kitas brolis baigė odontologiją. Abu jaunesni broliai studijų metais parvažiavę namo dažnai parsiveždavo knygų ar konspektų, kuriuos galėjau ir aš paskaityti. Taip ir susidomėjau medicina, ypač neurologija ir genetika“, – pasakoja nugalėtojas ir šypsosi sakydamas, kad tai puiki proga pasitikrinti žinias, nors pripažįsta, kad atsakyti į klausimus lengva nebuvo.

„Pats egzaminas nebuvo sudėtingas, tik galėtų būti daugiau lengvesnių bendro pobūdžio klausimų. Nors, kita vertus, sunkesni klausimai turbūt ir padėjo man nugalėti net ir padarius klaidų ir nesurinkus maksimalaus įvertinimo“, – sakė R.Kybartas.

Pirmosios vietos nugalėtojui organizatoriai dovanoja „SPA Vilnius“ specialiai nugalėtojui parengtą sveikatingumo savaitgalį.  R.Kybartas galės pasirinkti, kur ilsėtis – Druskininkuose ar Anykščiuose.

Antroji vieta pagal rezultatus atiteko 56 m. anglų kalbos mokytojai Rimai Daugirdienei iš Vilniaus. Trečioji – 28 m. psichologei iš Vilniaus Viltei Striūkienei. Joms įteikti „hummel“ sportinės aprangos komplektai, „Lietuvos ryto“ metinė prenumerata ir leidyklos „Šviesa“ išleistos knygos.

„Šviesa“ knygomis taip pat pasveikino visą NSE nugalėtojų dešimtuką.

„Tikrai nesitikėjau, kad galėčiau laimėti šį egzaminą, tačiau sveikata domiuosi gana seniai. Už mane taip pat labai džiaugiasi ir visas mano darbo kolektyvas, kuris, tikiu, visas dalyvaus kitąmet vyksiančiame egzamine“, - sakė Utenos savivaldybėje dirbanti Gita Žilėnaitė.

Džiaugsmo neslėpė ir 26 metų logistikos įmonėje dirbantis Andrej Charko, kuris į apdovanojimus atvyko kartu su kūdikiu ir žmona.

Renginio metu Sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė įteikė padėkos raštą „Lietuvos rytui“ už visuomeninių iniciatyvų, kuriant sveiką ir ligų prevencijos temomis išprususią visuomenę, sklaidą ir socialinę partnerystę.

Egzamine dalyvavo per 1000 Lietuvos gyventojų ir „Lietuvos ryto“ skaitytojų. Aktyvūs buvo visi šalies miestai ir įvairaus amžiaus bei išsilavinimo žmonės, besidomintys sveika gyvensena.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.